Stefan Postat Mai 13, 2023 Partajează Postat Mai 13, 2023 Acum 5 ore, grosu99 a spus: Electronica se face cumparand din timp ... eu am luat cu 6 lei de pe forum .... Oare foliile PNP blue expira? Am si eu câteva cumpărate tot cu 6-7 lei / buc. dar nu am avut un ambalaj sa vad daca scrie ceva referitor la asta. E bine sa cumperi ceva din timp dar nici sa nu exagerezi. Am niște cablaje Bungard cu fotorezist gata aplicat care cred ca a expirat si mama lor, spray-ul cu Positiv 20 am preferat sa-l donez aici pe forum pentru ca si ala expira. Cablajele probabil o sa le curat de fotorezist si le folosesc așa pentru ca sigur nu mai sunt bune, pe margine deja au devenit ciudate. Cine dorește acetona 50-100ml pentru teste ii pot da eu gratuit, doar sa poate veni personal pentru ca nu rentează trimiterea prin posta. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 13, 2023 Partajează Postat Mai 13, 2023 Chiar ieri am folosit o bucata de folie pnp blue, luata din state si a fost OK. Nici nu prea are ce sa expire. pe forum am imprastiat si eu citeva zeci de bucati, am cumparat un pachet de 100 acum aproape un deceniu! Link spre comentariu
grosu99 Postat Mai 13, 2023 Partajează Postat Mai 13, 2023 Pai cred ca de la tine le-am luat ! Mai am si acum intr-o revista ! Numai lucruri bune am luat de la tine ! Link spre comentariu
ionut120v Postat Mai 14, 2023 Partajează Postat Mai 14, 2023 (editat) Cel mai usor se desprinde tonerul de pe o folie de teflon, merge si hartie cretata. O remarca tonerul ieftin cu filler de pamant nu prea merge, trebuie toner bun cu filler de polimer. Personal pun cablajul sa pluteaca pe clorura cu fata in jos in acest fel se corodeaza mai repede si nu trebuie agitat, riscul sa se desprinda tonerul e mai mic, atentie sa nu ramana bule de aer sub placa personal o pun cu o latura in clorura apoi rotesc, o ridic si ma uit daca e vreo bula, apoi o pun din nou prin acelasi procedeu. Editat Mai 14, 2023 de ionut120v Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 Exista filer de pamant? Filer de calcar da, dar nu stiam ca intra in componenta tonerului. La asfalt, la betoane si sape speciale sau la tot felul de produse a caror lucrabilitate trebuie imbunatatita. O fi si in toner. Nu stiam ca placile de cablaj plutesc pe clorura. Am citit asta pe net dar am vrezut ca este vreo eroare de traducere din cine stie ce limba. Eu le pun cu cuprul in sus pe fundul vasului si agit. Cand si cand le scot cu o penseta din plastic si verific stadiul corodarii. Link spre comentariu
validae Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 Încercaţi să puneţi cu grijă plăcuţele cu faţa placată în jos la suprafaţa clorurii, care e deja călduţă. Agitaţi doar uşor şi rar, mişcând lateral plăcuţa din când în când.Se corodează mai rapid. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 zvonacfirst.Chestia cu placa pusă cu faţa în jos a apărut datorită depunerilor.Dacă o pui cu faţa în sus se pot depune resturi pe ea. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 La cablaje le dublu-layer cum puneți plăcuta? Cu fata în sus sau în jos? Care fata în sus? Link spre comentariu
validae Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 Cazul prezentat de mine e clar că se referea la cablajele cu un singur strat.La cele dublu placat logic ar fi să se poziționeze ,,în picioare,, plăcuța, într-un vas înalt și îngust....nu mă credeți pe cuvânt, faceți încercări. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 15, 2023 Partajează Postat Mai 15, 2023 La 13.05.2023 la 16:13, Stefan a spus: Cablajele probabil o sa le curat de fotorezist si le folosesc așa pentru ca sigur nu mai sunt bune, pe margine deja au devenit ciudate. Faceti o proba inainte de-al arunca marind timpul de expunere, chiar la dublu! Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Iunie 11, 2023 Partajează Postat Iunie 11, 2023 Am rezolvat problema transferului vopselei tipografice schimband alcoolul izopropilic. Pe sticla cu alcool - pe care deja am aruncat-o - scria Alcool izopropilic dar nu scria concentratia. Probabil ca era o combinatie sau era un alt tip de alcool. Nici nu mai stiu de unde am cumparat-o. Acum am luat de pe emag alcool izopropilic de 99.9% si merge foarte bine transferul. Si mirosul alcoolului este altul. Referitor la asezarea placutelor plutind cu fata in jos pot spune ca functioneaza, nu am stiut si nu am incercat pana acum, dar invatam cat traim. La cata chimie mai stiu, cred ca rezulta un precipitat care se depune la fundul vasului. Am totusi o nelamurire: cum rezolvati cu bulele de aer care raman agatate de placute? Nu am reusit pana acum sa le elimin complet, macar o mica insula ce cupru si tot ramane, fiind nevoit sa recurg la agitare cu fata in sus deoarece nu am control vizual daca placuta este cu fata in jos. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 11, 2023 Partajează Postat Iunie 11, 2023 Când introduceți placa în clorura ferică, nu o puneți direct orizontal pe lichid, ca să nu prindă aer sub ea. Scufundați-o mai înainte puțin oblic, apoi o ridicați ușor și lăsați să plutească singură.Foarte important e să nu atingeți deloc cu degetele suprafața de corodat, fiindcă grăsimea de pe mâini împiedică udarea completă cu lichid ... Link spre comentariu
woodyteo Postat Iunie 11, 2023 Partajează Postat Iunie 11, 2023 Acum 38 minute, zvonacfirst a spus: Am rezolvat problema transferului vopselei tipografice schimband alcoolul izopropilic. Pe sticla cu alcool - pe care deja am aruncat-o - scria Alcool izopropilic dar nu scria concentratia. Probabil ca era o combinatie sau era un alt tip de alcool. Nici nu mai stiu de unde am cumparat-o. Acum am luat de pe emag alcool izopropilic de 99.9% si merge foarte bine transferul. Si mirosul alcoolului este altul. Vă salut. Sunt interesat și eu de această metodă de transfer toner. În trecut am încercat și eu metoda, dar transferul de toner nu se realiza cum trebuie și am renunțat. Cred că de vină era alcoolul izopropilic. Vă rog dacă se poate să-mi dați și mie un link-ul exact de unde și ce ați cumpărat, în privat ca să nu fie probleme. Vă mulțumesc! Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Iunie 11, 2023 Partajează Postat Iunie 11, 2023 (editat) @woodyteo aveti PM. @validae, multumesc, asa am sa fac. Editat Iunie 11, 2023 de zvonacfirst Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 11, 2023 Partajează Postat Iunie 11, 2023 zvonacfirst.Alcool izopropilic "curat" sau combinaţie cu acetonă? Caută şi rezistenţă de încălzire pentru acvarii,în tub sticlă.Poate fi utilă... La fel o agitare cu diverse metode e benefică. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum