Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio MF cu tuburi


Ungureanu Daniel

Postări Recomandate

Salut tuturor .  Am citit un numar mare de posturi din aceasta sectiune si sunt sigur ca ma puteti consilia pentru proiectul meu . Vreau sa construiesc un radio doar 88-108MHz cu tuburi ,noi , rusesti m-am gandit , pe cablaj imprimat . Nu am nicio schema si nici vreo BOM  si de aceea va cer sfatul cu privire la ce tuburi sa ma gandesc pentru schimbarea de frecventa si pentru medie ca sa pot incepe de undeva . Am vazut o schema pe un site din Moldova care vindea inainte de pandemie niste DIY kit-uri cu 6F12P, 6K13P si EM84, dar acum nu accepta comenzi . In prima etapa vreau sa achizitionez doua set-uri  sau chiar trei de tuburi  ca sa am rezerva daca le stric  si soclurile potrivite .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Усилитель

    3

  • Ungureanu Daniel

    3

  • doru3160

    2

  • YsD_SoRyN

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Redat cu același amplificator, care ar fi diferența între semnalul recepționat cu siliciu, fata de semnalul recepționat cu lampa? Întreb pt ca eu nu am prea sesizat mare lucru și as fi fost interesat de ce spune lumea. 

Link spre comentariu

In ziua de astazi cu toata aglomeratia din banda FM poate ar fi bine sa folosesti un bloc de UUS (cu lampa) recuperat, mai departe vezi ce bobine poti procura...

Cand am dorit sa fac asa ceva m-am uitat atent ce bobine si transformatoare de medie frecventa pot recupera dintr-un Traviata...inca mai am sasiul complet.

Link spre comentariu
Acum 51 minute, doru3160 a spus:

Redat cu același amplificator, care ar fi diferența între semnalul recepționat cu siliciu, fata de semnalul recepționat cu lampa? Întreb pt ca eu nu am prea sesizat mare lucru și as fi fost interesat de ce spune lumea. 

In cazul acesta amplificatorul face diferenta , partea de RF nu prea influenteaza sunetul audio .

 

Aici gasiti kitt uri la pret bun , placi CI ,dar si schemele care sunt probate .

https://tube-diy-kit.com

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 12 minute, Усилитель a spus:

In cazul acesta amplificatorul face diferenta , partea de RF nu prea influenteaza sunetul audio .

Cam așa am constatat și eu, de asta nu intelegeam demersul de a construi un bloc UUS cu tub. 

Link spre comentariu

Multumesc pentru toate informatiile , chiar am inceput sa studiez fiecare solutie primita . Am din nou o intrebare . Ce fel de tuburi sunt potrivite in amplificatorul de intermediara ,cu panta fixa sau variabila ?   Ma gandesc sa fac  cate un bloc si sa-l testez inainte de o schema definitiva . 

Link spre comentariu
La 16.12.2021 la 10:30, Усилитель a spus:

Aici gasiti kitt uri la pret bun , placi CI ,dar si schemele care sunt probate .

https://tube-diy-kit.com

M-ar fi interesat si pe mine :
""
AM modulator and low power transmitter on vacuum tube

A small-sized low power single tube medium wave transmitter with an amplitude modulation on a combined vacuum tube triode-heptode ECH81 (6I1P). It broadcasts on a home scale. Range 50-70 meters maximum""
Dar pagina pentru comandat nu este accesibila.
Banda MF este foarte aglomerata in Sinaia de aceea as prefera AM.
Asta ca sa nu ma mai car cu boxe, laptopuri,  cabluri prin curte, sau prin casa.
Sau cineva care-mi poate construi la cheie asa ceva
Emisia peste 1000 kHz.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

        Revin cu acest proiect, esuat evident deoarece am asamblat un kit radio (numai tuner) numit Iwistao in urmatoarea configurarie .  Filtru LC trece sus , 1/2 trioda 6N3 cu grila la masa , circuit acordat cu CV , 1/2 trioda mixer, trioda in oscilator Hartley, doua pentode 6K4cu panta variabila , doua pentode fixe 6J4 , demodulator cu  doua diode Ge, decodor cu TA 7343 , preamplificatoare  cu trioda pe fiecare canal .  Atasez cablajul echipat . Am alimentat  cu 218V anodica  si cu 30V un convertor dc/dc pentru filamente(mai putin redresorul) dintr-o sursa in comutatie cu tranzistoare. Tubul redresor 6Z4 l-am pastrat in circuit pentru impresie artistica, desi ia in jur de 14V din toata tensiunea .  Cele 7 tuburi consuma 43,3mA, pentru filamente 4,7A la rece si 2,040A/6,3V cc in mers ceea ce face ca sursa sa porneasca dificil .  Incalzirea redresorului ia 1A si apoi 0,660A.  Cu miezurile din trafo FI lasate pe pozitie mediana am avut un FI de 11,55Mhz si o sensibilitate acceptabila . Acum cu FI la 10,7Mhz reglata dupa un tuner auto doar cu ochiul si urechea  este la egalitate ca numar de statii receptionate cu un RC Sony din anii "90. Mare lucru nu se mai poate face cu aceste trafo deoarece miezurile ori aluneca ori se blocheaza in carcase, desi am incercat cu ulei , fir de elastic si alte metode batranesti.  Conversia este extradina si deocamdata am cate 7-8 Mhz in plus in fiecare capat al benzii . In plus semnalul livrat de oscilator este foarte slab in capatul inferior , asa ca mai trebuie umblat la bobina oscilatoare . Nici decodorul nu se deschide si corelat cu o selectivitate anormal de buna ma face sa cred ca am o banda FI in mod clar  sub 100Khz .   Tuburile sunt evident chinezesti si au electrozii strambi iar terminalele  care intra in socluri sunt foarte oxidate si cu rugozitate .  Am inceput sa le inlocuiesc cu unele rusesti .  O alta observatie este ca circuitul de acord RF este foarte selectiv deoarece trimerul care este in paralel cu condenstorul variabil are un efect foarte pronuntat cand este rotit .  Ma asteptam sa fie un fel de circuit de banda larga, dar se pare ca nu este amortizat foarte tare avand in vedere configuratia primului etaj RF. In kit era si un ochi magic dar nu este prevazut in schema . Mai am de lucru la stabilizatorul cu Zener  de 100V pentru partea RF deoarece tensiunea nu se ridica peste 90V cu tuburile conectate . 

IMG_20220319_233010.jpg

Link spre comentariu
10 hours ago, Ungureanu Daniel said:

[...]   deocamdata am cate 7-8 Mhz in plus in fiecare capat al benzii .   

[...] circuitul de acord RF este foarte selectiv deoarece trimerul care este in paralel cu condenstorul variabil are un efect foarte pronuntat cand este rotit 

 

Este posibil ca circuitele acordate (inclusiv cel din oscilator) sa fie nepotrivit concepute. Un raport L/C prea mare face ca circuitele acordate sa foloseasca valori de capacitati foarte mici si ca urmare banda de frecvente acoperita cu un acelasi condensator variabil devine prea mare iar acordul devine foarte "sensibil" relativ la capacitatile de acord, respectiv apare acel "efect foarte pronuntat" la rotirea trimerilor.

 

Ai cumva si schema receptorului?

 

Link spre comentariu

Schema blocului RF se afla in atasament iar CV are 6-25pF masurat . Set-ul a venit cu un condensator oxidat si blocat ,sa zic vechi de 30-40 ani.  Treaba buna este ca transformatoarele FI sunt cu lita multifilara foarte subtire,  in shimb condensatoarele de acord sunt discuri ceramice . Si aici acordul este in limita la o singura rotire de miez . Scriu de pe un cont pe care il am in comun cu un coleg de serviciu pentru ca lucram in schimburi la acelasi calculator/birou de lucru.

Tuner MF 1.jpg

Editat de YsD_SoRyN
atasare
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Mai lucrez la acest radio si  se pare  ca dupa ce am invartit miezurile FI o zi intreaga incat nu mai este niciun pic de filet in carcase am ajuns la  un rezultat bun pentru ureche .  Din pacate pentru cel mai bun sunet si cea mai balansata cautare a posturilor din c.v.  nu se mai deschide decodorul .  E vorba de simetria stanga dreapta in procesul de reglaj pe post . Drept urmare am verificat reglajul in masura in care am reusit sa tin circuitele cat mai putin cuplate la aparatul de masura si rezultatul il atasez . Cam rau de tot a iesit reglajul .  Am abandonat reglajul si am adunat cateva tunere, cu tranzistoare de data asta ,de la care urmeaza sa scot din fiecare  tuner-ul propriuzis si sa-l montez in aparatul meu ca sa observ daca este mai sensibil sau nu in noua configuratie . A, propos de sensibilitate imi spune cineva de unde vine un post in limba rusa pe fix 102Mhz pentru ca eu il aud slab cu un aparat de fabrica  si cam aici este limita unde vreau sa ajung . Deocamdata am ajuns la concluzia ca intreg tunerul si mai mult,   ambele tuburi trebuie ecranate individual deoarece neoanele , lampile cu led si toate sursele in comutatie din apropiere il coplesesc cu zgomotul lor .  Nu mai vorbesc de faptul ca acum il alimentez pe anodica si filamente (c.c.) dintr-o sursa in comutatie  pe care o tin la vreo 2m distanta . 

IMG_20220324_222725.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări