manolo Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 Cu Weller magnastat oamenii au ajuns pe Luna. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 La 24.12.2021 la 23:46, Dxxx a spus: Hai acum sa-ti fac o schita cu structura varfului Cand am pus eu schita de la Weller era marcheting, cand pui dumneata o schita aproximativa, este documentatie de baza. Eu nu am scris pt dumneata, am dorit doar sa atrag atentia cuiva interesat ca exista si alta pozitie/ parere. Urma ca cel interesat sa se documenteze suplimentar ca doar ce se scrie pe forum nu este litera de lege. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 Din cate vezi este mare diferenta intre cele 3 scheme Weller si cea pusa de mine... cu mentiunea ca cea pusa de mine este o schita oarecum simplificata a unei sectiuni reale prin cartridge-ul C245 JBC. Daca tie ti se par asemanatoare... ma rog. Eu la cele Weller vad o distanta apreciabila intre ultima spira a rezistentei si termocuplu, probabil de peste 10 ori diametrul sarmei din rezistenta. In plus termocuplul pare a fi in mijlocul unei mase izolatoare de tip ceramic probabil, iarasi probabil cu conductie termica buna. La schema mea aratand configuratia interna a JBC se observa ca sudura termocuplului este in primul rand inelara, nu punctiforma (cele doua puncte violet sunt unde sectiunea intersecteaza circumferinta sudurii) si distanta este infima fata de ultima spira a rezistentei, pe toata aceasta circumferinta. In plus este destul metal de jur-imprejur (liniile negre / rosii / albastre si masa gri de cupru, sunt toate metalice) tot la distanta infima... si metalul nu are conductie termica buna ca ceramica, ci conductie termica excelenta. Adica cuplajul termic si ca distanta fizica si ca distanta calorica este foarte strans - ca de obicei vorbesc de cuplajul senzor-rezistenta. In plus toate cele 4 scheme arata o distanta fizica mare intre senzor si varful varfului... insa numai in schema mea raportul real iese in evidenta Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 (editat) Amintiri din vremuri vechi... Am folosit vreo 10 ani statie ERSA MS60 si am ars vreo 2 rezistente in vremea aia, aduse de patron si schimate de mine. Letconul acela n-are nici un senzor de temperatura, nimic altceva decit rezistenta. Citirea temperaturii o face pe rezistenta, avea o placuta cu un LM... daca mai tin bine minte. Daca la colegul nostru citirea se face pe termistor inseamna ca MS 60 a fost modificata de cineva. https://forum.electronicwerkstatt.de/phpBB/Erfahrungsaustausch/loetstation_ersa_ms60_repariert_mit_schaltbild-t133228f39_bs0.html P.S. a fost in perioada 91-2000 Editat Decembrie 26, 2021 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 @Ion_Bumbu posibil sa fie asa, dar pana nu vezi schema exacta nu se stie ce citeste. Exista solutia de a folosi numai 2 fire spre letcon, dar in rezistenta sa o ai inseriat si un termocuplu. Adica la inspectare este aparent o rezistenta, dar daca ii modifici temperatura genereaza tensiune datorita termocuplului inseriat. Este solutia folosita la cartusele JBC C210. Statia are doua regimuri pe care le comuta in secventa: - conductie - cand curentul evident ca trece prin rezistenta, dar trece si prn termocuplu. Deoarece rezistenta termocuplului este de miliOhmi, adica cu ordine de marime mai mica ca rezistenta, existenta in circuit a termocuplului poate fi neglijata. - masura - statia citeste tensiunea data de termocuplu. Evident ca tensiunea termocuplului trece prin rezistenta de incalzire, dar in acest caz respectiva rezistenta este neglijabila deoarece impedanta circuitului de masura este cu cel putin 4 ordine de marime mai mare. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 (editat) Nu este posibil, exact asa este, fara nici un termocuplu sau PTC vizibil, alimentarea doar pe 2 fire alternativ la 24Vac, schema asa mica cum este, este in acel link. Acolo se vede o rezistenta de citire a curentului, traseul inegrit pe unde se alimenteaza rezistenta si in momentul incalzirii se modifica si curentul prin ea, cind ajunge unde trebuie se opreste alimentarea continua insa tot cam la 2-3 secunde ledul de alimentare pilpiia, era o semialternanta ce o trimitea prin rezistenta sa vada starea ei. Cum este facuta rezistenta si din ce material nu stiu ca n-am desfacut-o insa mergea suficient de bine. P.S. este statie de prin aii 80, circuitul de comanda este un U106 TFk Editat Decembrie 26, 2021 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 Probabil ca insasi rezistenta se comporta ca PTC - asta din ce am gasit eu pe net (vezi schema: heater-PTC). Vad ca integratul masoara curentul care trece prin circuit pe pinul 8, probabil ca termostatatrea se baza pe tensiunea de pe shunt. As crede ca pinii 7 si 8 sunt intrarile intr-un comparator. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 Cam asa arata schema, ma refer la rezistenta serie si comanda directa a triacului, pe tensiunea de sunt face reglajul. Rezistenta de incalzire probabil ca este un PTC sau cu PTC inseriat altfel n-ar avea excursia suficient mare ca valoare. Nu l-am studiat aproape de loc, l-am desfacut cind am schimbat rezistenta deoarece credeam ca are inseriat cu ea un senzor de temperatura si are ciclu de incalzire si apoi de citire insa am vazut doar un integrat care comanda tiristorul/triacul si nici o alta legatura pe unde ar putea citi ceva dar era rezistenta serie si asa am considerat ca lucreaza. Nu mergea rau insa parca TCP-S ul meu simtea mai bine variatiile de temperatura. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 Rezistenţa de încălzire însăşi îşi schimbă semnificativ valoarea de la temperatura camerei la temperatura de lucru.Puteţi vedea asta la becurile cu incandescenţă, la rece au o rezistenţă foarte mică, iar la incandescenţă valoarea creşte mult.La temperatura de 400*C nichelina obişnuită ar avea o variaţie destul de mică totuşi.Deci e un aliaj special, sau înseriată cu un PTC de valoare mică. Problema pe care o văd eu la staţia cu astfel de principiu de termostatare, e că valoarea rezistenţei ,,la cald,, poate varia semnificativ şi odată cu tensiunea de reţea, atunci când ea are variaţii mari.Dar avantajul simplităţii are şi dezavantaje... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 26, 2021 Partajează Postat Decembrie 26, 2021 (editat) Da, insa acolo daca au folosit nichelina, aia isi schimba valoarea cu 0,8 ohmi, coeficientul de temperatura este 0,0002Ohm/K, temperatura de 400C si rezistenta de 10 ohmi, acceptabila pentru 50W. Cam asa am aproximat noi cind l-am desfacut, eu si amicul cu care lucram. La bec temperatura este pe la 2300-2500K. iar rezistenta variaza cam de 10 ori, filamentul fiind W. N-am desfacut rezistenta de incalzire sa vad ce si cum insa nu contest ca puteau folosi altceva decit nichelina si PTC, recte PTC sau alt aliaj, totusi cred ca rezstenta aia este un PTC. Editat Decembrie 26, 2021 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum