Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare placa centrala termica, sursa defecta.

dem3ntor

Postări Recomandate

Acum 22 minute, sesebe a spus:

Deci aproape 10% dar trebuie sa știi exact cit are un traf bun. Spira este slab cuplata. La o spira inclusa în bobinaj scăderea va fi și mai mare. 

Transformatorul este 100% bun .

In prima poza cu puntea E0711  este masurat fara spira in scurt .

Editat de GOLOGAN
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dem3ntor

15

• sesebe

7

• GOLOGAN

6

• Costica Tv

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 1 oră, Adrix a spus:

pune traf-ul  fara ic si vezi daca ai 290-300v pe cond de 400v  ,daca si asa se aprinde becul ori este puntea redresoare pe 400v defecta care poarte fi facuta pe cablaj cu 4 diode sau montata o singura dioda care acum e in scurt ,sau poate fi traful in scurt intre 300v si masa .nu trebuia sa scoti traful de acolo pt ca se rup firele de cupru emailat si nu vezi .astfel daca ramine fara feed back de exemplu e normal sa iti bubuie .verifica dupa ce pui traf ul la loc daca bobinele trafului ajung si pe traseele unde sint lipite cu ohm metrul .

Eu nu am inteles nimic din ce ai postat usere !, tu nu citesti topicul de la inceput, il citesti de la jumate sau de la sfarsit ?! bash.gif

Editat de Costica Tv
Link spre comentariu
Acum 24 minute, mac01 a spus:

Eu am spus mai de mult, cu ani in urma cum se pot proba chopper-ele de la sursele in comutatie.

Va trebuie doar o sursa functionala de tv si un bec.

Salut, stiu ca tu ai dat  raspunsuri bune in toate topicurile si de aceea te rog sa mai faci un efort daca binevoiesti....... ca sa fie de ajutor pentru toti userii.....Multumesc

Link spre comentariu

O sa va fac o schema la repezeala.

Le;

Bagati sursa in priza cu becul conectat...acesta se va aprinde.

La actionarea comutatorului K se cupleaza infasurarea primara a chopper-ului care trebuie verificat.

Daca becul se stinge atunci chopper-ul este defect. Daca becul ramane aprins chopper-ul este bun.

IMG-2314.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu
Acum 12 ore, dem3ntor a spus:

Am masurat traful cu un super-multi-tester:

in primar: 2.3ohmi 1.33mH

Este pe linga subiect, dar ar trebui remarcat faptul ca valoarea indicata de Supermultitester este extrem de apropiata de cea indicata de E0711.

Link spre comentariu

Scuza ma ca nu am citit de la inceput ,eram indignat ca ai scos traf-ul si i-ai pus gind rau inainte sa masori  toate celelalte  componente care zici tu ca sint de 2 lei  dar de fapt de alea depinde protectia ic la supratensiune respectiv snubberul care zici ca l-ai probat si e ok 220 scris pe smd inseamna 22 ohm  cind o masori  cred ca 220 ohm e cam mare si ar scrie 221.

Pune o poza facuta de foarte aproape care sa acopere zona interesata cu tny ,traful,si cond de pe 24v .Eu nu am placa la fel ca a ta ,am una cu tny 276 dar ma uit la datasheet ul care e la fel si la schema a doua din datasheet cea cu 3 infasurari la traf .daca tu ai doar cu 2 infasurari traful  spune -mi ca nu stiu 

Nu ai masurat circuitul de pe pinul doi format din condensator la minus daca ai traf cu doua sau mai multe piese daca traful e cu trei infasurari .asta stabileste curentul maxim pe impuls care sa il trimita tny in traf.

Nici macar nu ai verificat optocuplorul care de obicei pe schemele de tv la sursele in comutatie e notat cu triunghiul galben -adica sa -l schimbi chiar daca e bun ,si nici circuitul aferent optocuplorului din secundar -rezistenta de 10 ohm serie cu zenerul care merge la led optocuplor  daca e intrerupt circuitul acesta pina la led din optocuplor sau tranzistorul din optocuplor care merge la tny atunci  tny nu stie ca tu de fapt aveai tensiune in secundar in prima zecime de secunda si el va trimite factorul de umplere maxim in traf facind sa se arda tny pt ca nu corespunde cu un consum mic pe iesire  ar corespunde cu consumul maxim pe care tu nu il ai deci se satureaza traful si duce la arderea tny  Acesta e circuitul de feedback

Nu ai masurat esr-ul la cond pe 24 v care sigur e peste 0,3 ohm pentru ca centrala ta sta de ani buni in priza si acesta oricum ar trebui schimbat dar macar masoara-esr ul daca ai cu ce ,daca nu ,atunci schimba-l cu unul nou.Daca e uscat tny trimite impulsuri mai late decit ar trebui in traf ,nu ar pocni imediat decit poate daca ar fi umflat sau uscat de tot .

Cond pe 300 v,daca ai vrut sa schimbi doar unul -macar schimba-l pe cel din apropierea tny  nu cel dinspre punte -normal se schimba amindoi daca vrei sa iti tina inca un timp  centrala 

oamenii incearca sa iti spuna sa pui un bec cit mai mic in serie cu 220 ca sa protejezi tny cind faci probe ,tu spui ca asa ai facut -ca folosesti un spot de 50w .Hai sa iti spun eu -foloseste un bec de frigider -are 15 w si o constructie speciala -adica un filament foarte lung si foarte subtire  ,era un secret profesional .Este o mare diferenta intre spot-ul tau si becul de frigider ,daca nu ai vazut fizic si electric diferenta uita te in datasheet si o sa vezi ca tny 277 ar putea gestiona 23 w ........50w e prea mult si constructia spot ului face ca el sa aiba 78 ohm la rece fata de 280 ohm cel de frigider 

Repararea unei surse  se face dupa un algoritm 

1 -alimentarea cu 300v ,2 snubberul ,3-dioda redresoare si cond pe 24 v,  5- optocuplorul si circuitul de feedback cu zenner sau tl 431  in alte cazuri ,6- circuitul de pe pinul 2 multifunctional si limitator de curent ,7- daca nu merge dupa toate aceste verificari poti sa banuiesti traful sau poate ca te-i grabit sa spui ca sint toate ok poate ca unele trebuie sa le scoti de pe placa si nu ai facut-o asa cum ar fi optocuplorul 

toate astea par multe dar de fapt se fac foarte repede mult mai repede decit citesti tot paragraful asta 

Daca iti e greu sa verifici optocuplorul -lipeste o rezistenta de 33 ohm  pe cei doi pini dinspre tny si se va stinge becul de frigider serie pe 220 iar in loc de 24 o sa ai ceva  1-3 v ,deci ar functiona daca repari feedback ul -este de acolo 

Daca ramine tot aprins nu este  feedback defectul -alt secret de al meseriei 

Link spre comentariu

Buna ziua. Luni voi relua masuratorile conform celor spuse de tine. Am citit tot, de 2x. Multumesc pt sfaturi.

Multe nu le-am facut, dar cand ajung iar langa pacient voi reface verificarile. Revin cu poze. 

Multumesc tuturor.

Link spre comentariu

Eu as schimba preventiv, măcar pt teste, și dioda din snubber, pt ca arata cel puțin, ciudat chiar dacă la măsurătoare da bine. La circuitele de tensiuni mari sau impulsuri, măsurătoarea la rece a componentelor nu este totdeauna concludenta puțind exista cazuri cind la măsurătoare da bine dar în funcționare da chicx. 

Link spre comentariu

Am schimbat si dioda. 

Am pus IC fara traf. Nu trimitea impulsuri.

Am pus traf, prin bec de frigider.

S-a aprins iar, am decuplat si am masurat IC-ul: scurt intre sursa si drena ... ma dau batut. Am mai invatat ceva, dar nu mai cheltui banii pe TNY. Voi pregati o sursa de 24v cat se poate de calitativa si gata. Batista pe țambal.

Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări