Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare placa centrala termica, sursa defecta.

dem3ntor

Postări Recomandate

Acum 10 ore, dem3ntor a spus:

Voi mai risca inca un IC, am schimbat si dioda redresoare din snuber...

Daca nu, alimentator de 24v si aia e 

Am vorbit cu colegu' si mi-a spus ca traful e defect, el ducea traful la colegu' comunist, acesta la randul lui il trimitea unui meserias batran sa-l rebobineze, acum acest meserias e prea batran si nu mai poate lucra....

Editat de Costica Tv
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dem3ntor

15

• sesebe

7

• GOLOGAN

6

• Costica Tv

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 20 minute, dem3ntor a spus:

Am masurat traful cu un super-multi-tester:

in primar: 2.3ohmi 1.33mH

in secundar: 0.5 ohmi 0.07mH

dar habar nu am daca sunt ok infasurarile :26

In primar pot fi spire in scurt.

In secundar sigur nu sunt probleme. 

Căutați o bobina apropiată ca valoare  cu transformatorul pe care este trecută valoarea si verificati cat de bine măsoară super-multi-tester.

Măsurătorile diferă foarte mult. 

Dacă va ajuta dau jos traful si il masor si cu um miliohmertru.

Link spre comentariu

Masurarea cu multimetrul nu valorează absolut nimic la căutare spire în scurt. 

Ca să masori traful iti trebuie o punte RLC și trebuie sa masori inductanta primarului și sa o compari cu cea de la un traf bun. Sau un montaj de test dar poate arde și montajul de test.

Gindeste-te ca vrei sa găsești masurind cu o ruleta o diferență mai mica de 1mm la doua bare lungi se 4 m. 

O spira în scurtcircuit va modifica rezistenta cu mai puțin de 1% dar inductanta va scădea probabil de citeva ori adică cu minim 50-80%. 

Cu noul integrat încearcă sa inserezi între el și traf un bec de 20W/230V cu filament. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai, desfac traful.

Nu cred ca vor fi prea multe spire.

Acum mai mult ma intriga 'de ce nu merge', chiar daca am planul de rezerva cu alimentator separat.

"Dacă va ajuta dau jos traful si il masor si cu um miliohmertru."

Nu stiu ce sa spun ...

Link spre comentariu

Nu te ajuta miliohmetrul. Eroarea de măsură și de fabricație între 2 trafuri este mai mare decit diferența generata de o spira în scurt.

Iar rebibinarea este muuuult mai fificila decit la un traf de 220V deși sint spire mai puține. Dacă ai mai bobinat trafuri pt SMPS-uri atunci e ok dar primele încercări de obicei dau greș. De obicei duc la o inductanta de scăpări mult prea mare, iar dacă este mai mare decit poate disipa snuber-ul atunci tot se arde Integratul. 

Deși pe aici se recomanda des, consider ca reparația făcută cu un alimentator separat nu-i decit o cirpeala ordinara, și sigur iese și cu scandal în caz de evenimente neplăcute (chiar dacă nu el este cauza). 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Ca să masori traful iti trebuie o punte RLC și trebuie sa masori inductanta primarului și sa o compari cu cea de la un traf bun. Sau un montaj de test dar poate arde și montajul de test.

Cel mai bun aparat de masurat trafo chopper care nu da gres niciodata, l-am construit acum 20 de ani dupa o schema simpla gasita in revista DEPANATORUL NR. 14 la pag 15

https://www.elforum.info/topic/80113-detector-de-spire-in-scurt-cu-m741/?do=findComment&comment=1649831

Editat de Costica Tv
Link spre comentariu

Pozele cu măsurătorile sun făcute pe un transformator bun.

Pentru a ajuta colegul dem3tor.

Nu am masurat cu secundarul in scurt.

Dacă este nevoie voi masura. 

Editat de GOLOGAN
Link spre comentariu

pune traf-ul  fara ic si vezi daca ai 290-300v pe cond de 400v  ,daca si asa se aprinde becul ori este puntea redresoare pe 400v defecta care poarte fi facuta pe cablaj cu 4 diode sau montata o singura dioda care acum e in scurt ,sau poate fi traful in scurt intre 300v si masa .nu trebuia sa scoti traful de acolo pt ca se rup firele de cupru emailat si nu vezi .astfel daca ramine fara feed back de exemplu e normal sa iti bubuie .verifica dupa ce pui traf ul la loc daca bobinele trafului ajung si pe traseele unde sint lipite cu ohm metrul .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări