alex26 Postat Decembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2021 Voi masura și bobinele, dar schema pusa de Dvs nu e greșita? Unde ați făcut strapul la intrare este un condensator de 4.7u. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 13, 2021 Partajează Postat Decembrie 13, 2021 (editat) Scuze, s-a rezolvat... Castig la 10kHz 3 si ceva (3,4-3,5) dB. Cred ca suntarea nu are nici un efect pana la 20kHz... Editat Decembrie 13, 2021 de Mircea Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 13, 2021 Partajează Postat Decembrie 13, 2021 Acum 12 ore, alex26 a spus: ... dar acum ar mai fi ceva de incercat pe partea de inalte, adica sa maresc si mai mult condensatorul de 12u , sa renunt la el sau ce as mai putea experimenta? Si dintre cele 3 tweetere , m-am uitat la parametri dar nu ma prea pricep, ele sunt foarte asemanatoare si am vazut la Fs ca difera de la 940 Hz cat are cel original, la 850 si 650 Hz. 1 - Daca doriti - testati, dar e mai bine cu condensatorul de 12uF. Mai ales daca va place sa ascultati cu inalte multe, este mai sigur sa ramana un filtru de 18dB pe tweeter. 2 - Nu conteaza ca Fs tweeter este mai mica, puteau fi riscuri (sa apara armonica a 3-a) doar daca era mai mare. Oricum taierea este mult peste Fs. 3 - Daca doriti sa mai atenuati inaltele (daca acum sunt prea multe), sau simtiti vreo urma de artefacte sau ceva nenatural (pe la 3xFs tweeter), cel mai bine este sa puneti o R de 33-39ohmi/5-7W in paralel cu tweeterul (in locul grupului de 2 R eliminat). Link spre comentariu
alex26 Postat Decembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2021 Am acești condensatori luați mai demult de la Mouser, Panasonic ecw de 4.7u. Vreau sa pun 3 in paralel in loc la cei de 12u. Sunt indicați sau nu sunt buni pentru filtre ca atunci sa comand altceva? Link spre comentariu
alex26 Postat Decembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2021 Am montat condensatorii, am măsurat bobinele, cea de pe inalte are 199uH, cea de pe bas are 1,41 mH. Deocamdata au rămas la filtru 2 condensatori( cel mare are acum 14u)+ bobina, pe inalte și bobina + condensator+ rezistor pe joase. Am schimbat si tweeterele între ele dar nu prea sesizez diferențe, parca puțin mai bine e cu vifavd27tg-45-06. Urmează sa încet pe un filtru și adăugarea rezistorului de 39 ohmi de care zice dl. Shambala. Cu astea am cam terminat partea de inalte, la bas voi mai încerca sa pun in paralel pe condensatorul de 4,7 încă unul de 4,7 și apoi văd de buretele din cutie. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 13, 2021 Partajează Postat Decembrie 13, 2021 Scuze, ca sa nu mai gresesc, poti pune schema finala? Multumesc. Link spre comentariu
alex26 Postat Decembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2021 (editat) Asta ar fi schema. La tweeter in serie cu acesta ar putea fi un rezistor între 33-39 ohmi. Simulatorul ce spune cu sau fără acest rezistor, și la fel ce se intampla cu dublarea condensatorului de pe bas . Editat Decembrie 13, 2021 de alex26 Adaugare Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 13, 2021 Partajează Postat Decembrie 13, 2021 Rezistorul desenat punctat este in paralel cu tweeterul si nu in serie cu el. Am explicat anterior pt ce se pune si ce face. La fel, am scris si despre marirea condensatorului de pe joase (se schimba/accentueaza putin forma curbei de taiere). Simulatorul nu poate sa spuna exact (sau mai mult) ce si cum, pt ca nu are datele reale ale difuzoarelor. Daca vrei sa te mai joci cu testele, lasi C-ul de pe joase in pace (sa isi faca treaba doar ca Zobel) si pui un 10-15uF in paralel cu difuzorul. Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 13, 2021 Partajează Postat Decembrie 13, 2021 Si o sugestie pe joase: Link spre comentariu
alex26 Postat Decembrie 14, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2021 (editat) Nu găsesc deloc rezistori de 33-39 ohmi și deocamdata las fără. Legat de interior, acum am burete pe interior de 2cm grosime, dar mai am eu ceva material fonoabsorbant din alte boxe și o bucata de burete tot dintr-o alta boxa. In interiorul cutiei se observa o bucata de lemn, chiar la mijloc ce face trecerea se la bas la inalte. In încăperea unde am basul, toți pereții au burete mai puțin lemnul central. In camera tweeterului nu este burete pe un perete lateral in apropierea tubului de bas reflex și peretele unde este amplasat filtrul. Eu ma gândeam și vreau sa va întreb dacă e bine. Sa scot buretele care e pe peretele din spatele difuzoarelor și sa pun materialul acela care este ca o pâslă și are puțin peste 1cm grosime și sa pun doua bucăți una peste alta. Buretele galben din poza are 4cm și pe acesta nu știu dacă sa-l mai pun. Voi ce Spune-ți? Va mulțumesc. https://postimg.cc/gallery/N9J4T1R Editat Decembrie 14, 2021 de alex26 Editare Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 14, 2021 Partajează Postat Decembrie 14, 2021 Nu trebuie pus rezistorul de 33-39 ohmi. El poate fi pus, am explicat mai sus pt ce caz si ce face. La nevoie se poate realiza si din bucati (82 II 82ohm sau 15+22 ohmi). In caz ca se doreste o atenaure mai puternica a tweeterului se poate reduce spre 22 ohmi; peste 39 ohmi nu se mai simte efectul. Daca pasla este mult mai densa decat buretele se va schimba sunetul. In general la orice modificari asupra materialului fonoabsorbant (de tip, dispunere si cantitate) trebuie facute teste. La combinatii de materiale, cu atat mai mult. Este greu de facut predictii si recomandari mai ales cand nu le ai in fata si nu le poti pipai. Plus ca depinde enorm de gusturile fiecaruia. Atentie, ascultarea pt deciziile asupra materialului fonoabsorbant este dificila si obositoare. Trebuie realizate indelungat, repetate, pe f multe feluri de muzica si necesita multa atentie pt ca diferentele pot fi de finete. Link spre comentariu
alex26 Postat Decembrie 15, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2021 Am ajuns la final, aseara le-am testat, suna mai bine decat erau initial si eu sunt multumit. Va multumesc tuturor celor care mi-ati oferit informatii, sfaturi si va doresc tuturor Sarbatori Fericite si multa sanatate. Cu respect. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum