Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trafo linii TV

GMR

Postări Recomandate

Va deranjez cu o problema: 

Ideea pe scurt: vreau sa realizez montajul asta:

Problema mea: vreau sa cumpar cateva trafo-uri de linii de la cineva de pe OLX, care are foarte multe, insa vanzatorul nu stie ce tensiuni pot oferi pe secundar.

Din cate am inteles, cele de TV-uri alb-negru ofera in jur de 18 KV, iar cele color de 27-28 KV.

Poate cineva sa-mi dea cateva exemple de trafo-uri de 18 KV si 27-28 KV din lista vanzatorului ? Aceasta este lista: https://www.olx.ro/d/oferta/trafo-linii-tv-crt-dezmembrate-nei-orega-gold-star-philips-samsung-ID9NKfX.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Am incercat sa caut pe google dupa numele trafo-urilor, dar nu gasesc nimic.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GMR

8

• BRANCA

5

• bolek

3

• validae

3

Top autori în acest subiect

Cred că e mai sigur să abordezi multiplicatoarele tip Cockroft - Walton, cu diode 1N4007 şi condensatori.Nu sunt scump de făcut şi dau descărcări spectaculoase.Trafurile de linii se pot străpunge intern sau conturnează dacă sunt folosite ,,în gol,, pentru a obţine descărcări.

Link spre comentariu

Mai degrabă,decât să cumpere aiurea,să bage un anunţ la cumpărări,că e imposibil ca să nu aibă cineva pe "stoc".Şi eu am la ţară dar nu mai calc pe acolo decât la primăvară.

Grossomodo cred că alea de la TV alb-negru ar fi cele mai indicate,că au bobina accesibilă.La CRT multe sunt capsulate,mai au şi diode încorporate,etc.

Link spre comentariu

Nu as vrea sa folosesc Cockroft-Walton, frecventa descarcarilor este foarte mica (cel putin din ce am vazut la unii pe youtube).

@BRANCA, asa cum spui, unele trafo-uri sint incapsulate, iar unele au bobina la vedere. Ce diferenta e intre ele? Am crezut ca in interiorul capsulei se gaseste un trafo asemanator cu cele de la TV-urile vechi. Sa inteleg ca nu e asa? Cele incapsulate nu se pot folosi pentru montajul pe care vreau sa-l fac?

Link spre comentariu
Acum 4 ore, BRANCA a spus:

Grossomodo cred că alea de la TV alb-negru ar fi cele mai indicate,că au bobina accesibilă.La CRT multe sunt capsulate,mai au şi diode încorporate,etc.

Deci alea alb-negru nu sunt CRT ? 

Link spre comentariu

Daca iti trebuie doar pt scantei si alte flame de genu asta ... iti recomand cu caldura bobine de inductie auto. Sunt mult mai durabile in regimul asta de lucru fiindca pt asta au fost gandite. Doar sa reduci un pic frecventa de oscilatie fiindca au miez de fier nu de ferita. Si cu putina stiinta pot fi si inserate.

Apropos...daca iti aduce cineva un kil de trafuri de linii care "cred ca sunt bune"..stii sa le verifici ?!

Editat de bolek
Link spre comentariu

Sper ca pretul ala de pe OLX este pentru tot pachetul si NU pe bucata !!! Ar fi o prostie sa dai 50 RON pe un traf cand acestea nu mai au nici o valoarea, nici macar la Remat.

Link spre comentariu

@BRANCA, poti sa-mi raspunzi la intrebarea de mai sus te rog? Mesajul meu a aparut foarte tarziu dupa postare, cred ca la membrii noi trebuie aprobare de la moderatori pentru fiecare mesaj.

@bolek nu sint electronist, deci nu stiu. Am inteles ca se pot verifica cu un generator de semnal. Am asa ceva, asa ca o sa caut sa vad cum.

@djvas bine era sa fie asa, pretul e pe bucata. Nu am gasit pe nimeni care sa vanda asa ceva. Doar noi, pe diferite site-uri, la acelasi pret, sau chiar mai ieftine. Oricum o sa pun si pe forumul asta un anunt de cumparare, omul de pe OLX nu stie ce vinde, asa ca am toate sansele sa iau ceva defect. Aici macar, am banuiala ca cel care vinde stie ce vinde.

@dumitrumy iti dadeam cel putin 15 lei pe bucata daca erau functionale. Le cumparam pe toate.

@mac01 montajul asta va face parte dintr-un alt montaj, mult mai complex. In principiu e vorba de niste experimente in care unele componente au nevoie de tensiuni peste 18-20 KV.

Link spre comentariu

GMR.Sunt montaje care utilizează trafuri flyback şi cu diode şi fără diode pe ieşire.Trafurile relativ noi sunt cam toate cu diode încorporate.

Tot n-ai spus pt ce vrei generator HV.

Din capul locului trebuie să reţii că generatoarele HV astfel făcute sunt de curenţi f mici.Mai apoi montajele sunt f periculoase la experimentare,iar componentele cedează de multe ori.În plus şi măsuratul tensiunilor HV nu poate fi realizat decât cu sonde speciale...

Pentru experimente hobby vând şi chinezii module la tensiuni înalte,vezi exemple în videoclip.

https://rimstar.org/science_electronics_projects/high_voltage_power_supply_w_flyback_transformer_builtin_diodes.htm

Link spre comentariu

Pe ebay-ul nemtesc gasiti transformatoare din convertizoarele ce alimentau becurile cu xenon de pe tancurile Leopard 1. Alimentate la 110 V si 100 Hz nu dau decât 12 kV, dar waţi suficienti pentru a omorî un elefant (sau doi). La frecvente mai mari (pâna pe la 20 kHz, ca au miez dual-C-core din tabla) chiar mai multi (si volţi si waţi).

Eu le-am cumparat pentru miezuri, asa ca pot dona bobinele. Daca aveti pe cineva lânga Stuttgart, sa vina sa le ia.

Editat de franzm
Link spre comentariu

@BRANCA In ceea ce priveste montajul meu, exista vreun avantaj/dezavantaj daca trafo-ul are dioda sau nu ?

In legatura cu modulele chinezesti, nu cred ca sint ce-mi trebuie: pe linga tensiune inalta, am nevoie si de frecventa mare ( > 12 KHz).

@franzm Merci, dar n-am de unde scoate 110 V si nu au tensiunea necesara. Curentul e mai putin important, nu intentionez sa fac garduri electrice, doar mici experimente de laborator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări