Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Internet de la trei furnizori.

Ovidanie

Postări Recomandate

Astazi un cetatean m-a intrebat daca exista un echipament care sa fie conectat la trei sau mai multi furnizori de net, sa gestioneze cumva fluxul de date si sa-i ofere o latime de banda mai mare, bonus avantajul ca nu ramane fara net daca unul din furnizori are ceva probleme...

A zis ca vrea sa fie sigur ca nepotii nu vor avea probleme cu lectiile online! Eu cred ca are o locatie de unde "nepoatele" fac videochat.

Am raspuns negatv, nu cunosc suficienta retelistica.

Totusi, vreau sa stiu, cum se face asa ceva?

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

7

• merck

4

• vijelie02

1

• Bandi Szasz

1

Top autori în acest subiect

Acum 11 minute, Ovidanie a spus:

Totusi, vreau sa stiu, cum se face asa ceva?

Cam cu 100-200 de euro. (echipament si consultanta)
Mai adauga cam tot atat pentru configurare echipamente.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Exista un echipament dedicat sau se poate cu un desktop in care se monteaza mai multe placi de retea? Sau poate o placa de retea cu 4 porturi, cum am vazut intr-un  server?

Link spre comentariu
Chiar acum, Ovidanie a spus:

Exista un echipament dedicat sau se poate cu un desktop in care se monteaza mai multe placi de retea? Sau poate o placa de retea cu 4 porturi, cum am vazut intr-un  server?

Variante sunt multe. Tot pe la 500 de euro este pretul daca vrea sa faca ceva serios. Net pentru Videochat precum cum ai zis.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, Ovidanie a spus:

Ambele. 

Totusi daca vrea sa faca videochat e mai bine sa se indrepte spre asa ceva:

2 Ethernet WAN + Up to 2 cellular connectivities

https://www.draytek.com/products/load-balancing-routers/

Link spre comentariu

Nu m-am bagat in afacere, treaba cetateanului cum se descurca. Mi-am dat seama ca nu stiu si vreau sa aflu cun se face asemenea retea.

Acum aflu de router care face load balancing.

Link spre comentariu
Acum 22 minute, Ovidanie a spus:

Acum aflu de router care face load balancing.

Nu mai ramane decat sa te apuci de video chat :57! Fa si tu concurenta cetateanului ce naiba! 

Editat de merck
Link spre comentariu

Un ban in plus nu strica!  Mai ales acum de sarbatori.

Pana aflu cum setez ruterul o sa ma antrenez in fata oglinzii, asa cum facea Robert De Niro in "Taxi Driver".

Link spre comentariu

Cand clientul a spus ca vrea sa obtina latime de banda mai mare atunci am inteles ca nu e vorba de lectii online. Omu' a calculat simplu: trei abonanente decente la trei furnizori diferiti, obtine lejer 1 gigabit/secunda iar la pret iese in total cu max. 120 lei pe luna.

Totusi, routerele alea ce fac? Nu impart cat de cat egal traficul intre tei trei furnizori de net? Daca sunt sase nepoate cu sase laptop-uri si fac simultan, online, ore de anatomie, routerul nu le imparte cate doua pe fiecare provider?

Link spre comentariu

Acele routere impart traficul insa se imparte per request adica daca deschizi intr-un tab un video pe youtube acel downstream este trimis catre furnizor 1 dupa care daca mai deschizi un tab cu inca un video acel downstream se duce catre furnizor 2 si tot asa. Ce a vrut sa zica colegul este ca nu se poate obtine o latina de banda mai mare per request adica sa deschizi un video si acel trafic de downstream sa fie impartit intre 2 furnizori. Daca tu ai net de 10mb/s si pui la descarcat un fisier nu poti obtine 20mb/s zicand ca iei 10mb/s de la furnizor 1 si inca 10mb/s de la furnizor 2, viteza maxima tot 10mb/s o sa fie pentru ca tot downstreamul de descarcare o sa fie tinut pe unu-l dintre furnizori.

In cazul de fata daca ai 4 laptopuri si 4 provideri atunci o sa fie impartit cate un laptop la fiecare furnizor insa daca netul de la fiecare furnizor este slab nu ai cum sa faci upstream in 4k ca zici ca iau abonamente cu 100Mbit/s insa daca am 4 o sa am 400Mbit/s si o sa fac upstream lejer cu 4k pentru ca fiecare laptop o sa fie limitat la un furnizor de 100Mbit/s iar daca pica unu-l dintre furnizori acel trafic va fi pus peste unu-l disponibil impartind traficul intre 2 laptopuri.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 45 minute, Ovidanie a spus:

Nu impart cat de cat egal traficul intre tei trei furnizori de net? Daca sunt sase nepoate cu sase laptop-uri si fac simultan, online, ore de anatomie, routerul nu le imparte cate doua pe fiecare provider?

"Nepoatele" vor face in principal upload catre serverele de scolire (laba de obicei) online.
Asa ca balansarea este buna doar pentru cazul in care unul dintre provideri cade.
Nu face routerul balansare trafic de upload.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
La 11.12.2021 la 8:23, vijelie02 a spus:

Dar niciun echipament nu o sa cumuleze benzile. Daca ISP1 are 100Mb si ISP2 are 200Mb nu o sa faci download cu 300Mb. 

Ba da, in speedtest cel putin o sa ai viteza totala mai mare decat poate fiecare furnizor in parte.  BIneinteles, tot 100 mbps pe isp1 si 200 pe isp2. Cumularea merge doar atunci cand se fac multe conexiuni pe acelasi server, nu merge intotdeauna.

Si nu toate echipamentele ce stiu multi-wan stiu sa faca si cumulare, unele merg pe isp2 doar daca isp1 e picat si viceversa

Link spre comentariu
Acum 8 minute, modoran a spus:

Ba da, in speedtest cel putin o sa ai viteza totala mai mare decat poate fiecare furnizor in parte.

Pentru ca teste de gen "speedtest" sunt facute asa.
Deschid mai multe conexiuni simultane la mai multe servere.
Si sunt alese servere din apropierea ta.
Cel mai bun test este sa descarci prin http ceva fisier mare de la firme serioase.
Ala este testul.
Nu vrajeli de genul 'speedtest'.

LE: Oricum cel care a deschis subiectul are nevoie de Upload nu Down. Redundanta are nevoie. Nu balansare trafic pe download.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări