c_anicai Postat Decembrie 7, 2021 Partajează Postat Decembrie 7, 2021 (editat) Schema originala si cele mai multe detalii le gasiti pe acest link, postare de autorul schemei. Eu doar fac niste incercari pe mosfet la frecventa de 75Khz sau poate voi incerca sa urc ceva mai sus, ceva idei ? ... l-a construit cineva? Atasez si schema putin modificata cu care ma joc. Editat Decembrie 7, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
bolek Postat Decembrie 9, 2021 Partajează Postat Decembrie 9, 2021 (editat) Am incercat eu acu vreo 14 15 ani. Problema grava e infasurarea de demagnetizare care tre sa fie cuplata perfect cu primarul dar sarma sa fie si super izolata din cauza diferentei de tensiune. Plus spikurile pe colectorul care e pe radiator si snubberul mare. Altfel o sa ramai fara tranzistori cam repede. Recomand sa incepi cu igbt de 1300v cum mai sunt prin plite cu inductie. La vremea aia nu aveam si...gata. plus ca...daca tot ai cele doua tranzistoare si 2 diode...le faci forward 2T si gata... Schema originala de prin 2005 era cam asa Editat Decembrie 9, 2021 de bolek Link spre comentariu
c_anicai Postat Decembrie 9, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2021 (editat) Tranzistori FCP220N80 mai am 8 buc, initial am avut 10 luati de la hachia cu 2 lei buc insa doi i-am faultat in primavara cand faceam diverse teste, si din cauza pretului mic am zis sa risc cu montajul asta. Transformatorul e mic si practic e primul incercat cand mi-a venit ideia de facut invertor iarna trecuta *(atunci incercam pe 132 Khz dar n-a iesit), si de aia insist pe el ca am lasat experimentele neterminate.(am si ferite mari ee55-65-70 insa voi testa dupa ce reusesc sa le bobinez) Acum am gasit o ideie de snubber care n-are probleme termice si voi vedea, n-am lasat decat 30 min in functiune fara sarcina, 15 min cu impulsurile la un sfert si alte 15 min cu impulsurile la maxim, transformatorul fara sarcina se incalzeste in astea 30 min pe la cca 40 grade, radiatorul la tranzistori nu se prea incalzeste insa e ventilat. Cu sarcina n-am incercat decat probe scurte fiindca pe moment am radiatorul anemic la tranzistori si pare sa scoata ceva amperaj dar inca nu stiu inca daca suficient pt electrod de 2,5. Daca nu va iesi invertor de sudat voi pastra forma actuala cu mici modificari pentru o sursa de amperaj mai maricel care-mi va fi utila pt alimentat niste ciocane de lipit de putere. Inca nu stiu daca cele 21 sp ale primarului sunt prea putine pentru ferita de 3,45cm² la 75-80Khz cat e frecventa acum. Editat Decembrie 9, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
dumitrumy Postat Decembrie 9, 2021 Partajează Postat Decembrie 9, 2021 Acum 7 minute, c_anicai a spus: Inca nu stiu daca cele 21 sp ale primarului aunt prea putine pentru ferita de 3,45cm² la 75-80Khz cat e frecventa acum. Eu nu stiu de ce nu cauti cel mai ieftin osciloscop pana "iti faci mana" si intelegi pe pielea proprie utilitatea lui. Pt inceput ma gandesc la o "smecherie" sa vezi ca nu intra miezul in saturatie. Calculezi varful de curent prin tensiunea masurata in secundarul trafului de curent si apoi faci un fel de detector de varf sa vezi cu voltmetrul aceasta amplitudine. As face eu un asemenea test dar de sambata m-am pricopsit si cu o tuse permanenta de nu mai am chef de nimic. Link spre comentariu
c_anicai Postat Decembrie 9, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2021 (editat) in schema dupa transformatorul de curent rezistenta notata 2k2 e in realitate 2,2Ω, abia acum am observat greseala Editat Decembrie 9, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Decembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2021 (editat) Transformatorul cu 2 perechi ee42 era prea mic si l-am inlocuit cu altul pe o pereche de ee65 iar frecventa am coborat la 35Khz.. Am o nedumerire referitor la transformatorul senzor de curent, daca in loc de 100 spire care nu au incaput pe un singur rand si am pus doar 90, *(acum e pe un tor verde de 22mm), curentul cu 90 spire trebuie sa scada sau sa creasca? Editat Decembrie 13, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
cristi7521 Postat Decembrie 13, 2021 Partajează Postat Decembrie 13, 2021 (editat) Daca te referi la curentul prin "1 spira" eu cred ca o sa scada, daca nu schimbi nimic pe partea cu 90 spire (ramane rezistenta de 2.2 ohmi). Nu cred ca conteaza prea mult daca ai un strat sau mai multe la transformatorul de curent. Editat Decembrie 13, 2021 de cristi7521 Link spre comentariu
c_anicai Postat Decembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2021 (editat) Initial l-am avut facut pe un tor mai mic de cca 14mm cu sarma subtire si-mi crestea brusc curentul in anumite momente, pare ca se satura. Acum l-am facut pe un tor verde de 22mm diametru insa la sarma de 0,45mm care am avut n-au incaput decat 90 spire. Sper ca e bun tor-ul verde, am incercat si negre de la filtre emi dar se pare ca nu sunt ok, feritele alea nu conduc curentul prin material la fel ca cele de transformator ee si nu prea exista transfer bun de curent intre doua infasurari, se pare ca-s din alt material. Oricum mai am de facut modificari, alte diode pe iesire, alte diode in circuitul ce recuperare fiindca astea-s slabe, filtrul de iesire o sa-l fac tot pe o ferita ee65 care o am sparta si lipita cu intrefier mai mare dar asta cand fac rost de sarma, si tranzistorul la final voi pune un sic insa problema e cu circuitul 3845 care are nivel mai mic la alimentare, trebuia un 3844. Editat Decembrie 13, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
cristi7521 Postat Decembrie 13, 2021 Partajează Postat Decembrie 13, 2021 (editat) Pentru transformatorul de curent poti folosi sarma mai subtire, de 0.3mm cred ca este de ajuns daca ai 100 spire. Daca masori inductanta transformatorului de curent trebuie sa ai peste 10mH. Ai grija, transformatorul de curent trebuie fazat corect https://imgur.com/a/4cCCHAI Editat Decembrie 13, 2021 de cristi7521 Link spre comentariu
c_anicai Postat Decembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2021 Inductanta celor 90 spire imi iese cam mare, 50mH pe tor-ul asta verde de 22mm si cca 40 mH pe alt tor similar ca dimensiune insa negru. As mai putea incerca pe o ferita ee25 ca acolo incap si 100 spire in mai multe straturi si pot sa ma joc cu inductanta din intrefier. Pe alt tor mic de 16mm facusem una de 100 spire cu sarma de 0,2 insa si aia avea aproape 50 mH. Link spre comentariu
cristi7521 Postat Decembrie 13, 2021 Partajează Postat Decembrie 13, 2021 Am masurat si eu acum un transformator de curent folosit la alt proiect si are 55mH, iar altul 25mH. Mai sus am scris peste 10mH, deci 50mH este bine. Link spre comentariu
c_anicai Postat Decembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2021 (editat) Mai aveam doua facute pe ferita ee din bec economic, Alese jumatatile e-uri pentru a iesi fara intrefier din becuri diferite, si asta are 60 mH la 100 spire insa n-am folosit, ma gandeam ca se satureaza. Mersi de informatii. Ideia e ca n-as folosi la tor sarma prea subtire ca se poate rupe usor si raman fara protectie de curent. Cu fazarile stiu, sunt mancat cu experimentele din trecut cand ardeam tranzistorii. Editat Decembrie 13, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
vera Postat Decembrie 13, 2021 Partajează Postat Decembrie 13, 2021 Atentie , transformatoarele de curent lucreaza numai in sarcina. In gol se ard. Ca sa nu saturezi miezul, maresti sarcina (nu la infinit). Cu 90 spire curentul cresta (pt. ac. reglaj)-cele 90 sp dau tensiunea pe care ar da-o cele 100 sp, la curent mai mare. Link spre comentariu
c_anicai Postat Decembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2021 (editat) Banuiesc ca daca se intrerupe rezistenta de 2,2 ramanand fara sarcina nu e periculos pt el fiindca automat scad impulsurile si invertorul nu mai are putere. L-am facut pana la urma de 100 spire cu sarma de 0,3 pe tor de 22 mm si sper sa fie ultimul ca e enervant sa-l bobinez. Tor-ul e negru insa l-am izolat cu cca 3 straturi hartie galbena lipicioasa fiindca ferita are conductivitate electrica, inductanta a iesit de 63 mH si sper sa fie ok. Celalalt tor verde cu 90 spire a ramas ca rezerva. Rezistenta de 2,2 ohmi am pus de 0,5W, trebuie wataj mai mare ? Editat Decembrie 13, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
cristi7521 Postat Decembrie 14, 2021 Partajează Postat Decembrie 14, 2021 Rezistenta ar fi bine sa aiba minim 1W. Un post mai vechi cu calculul transformatorului de curent Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum