djvas Postat Decembrie 7, 2021 Partajează Postat Decembrie 7, 2021 Sa incep cu cateva poze cu aparatul aproape gata : 0 Toata tampenia asta a inceput intr-o zi cand am bagat aparatul in priza si am constatat ca nu mai masoara nimic. Defectul era in placa de intrare ( P3) si a fost remediat relativ usor. Dar lucratura acestei placi era de doamne fereste ... asha ca m-am hotarat sa refac PCB-ul pastrand schema originala. Zis si facut : De aici nu mi-a trebuit mult ca sa trec la urmatorul nivel .... refacerea completa a acesui aparat.. si nu unu ci doua bucati. Atunci cand m-am apucat aveam unul singur , mai excat unul din ultimile serii adica cel mai prost posibil. Evident varianta era cu 2 flip-flop -uri rusesti ca prim numarator. Intre timp ochiul meu ager a vazut pe raftul lui @dan cod un exemplar mai timpuriu si acesta a ajuns la mine. Nici cu acesta nu am avut prea mult noroc deoarece primul numarator 74196 dupa care umblam nu mai era ... cineva il hack-uise bine cu un 74F90. Si nici OCXU-ul Cathodeon de 10 MHz nu a fost cu noroc. In schimb am gasit varianta im timpurie de divizor cu 10 ala cu ECL-uri si nu mizeria aia cu tranzistori. Cam asha aratau placile P1 : Si asta am reusit : A fost un pic de munca si stres sa nu gresesc la copierea schemei in CAD , schema care oricum este desenata cu picioarele , neclara si mai are si greseli. Dar cu placa in fata si verificand cu multimetrul realitatea vs schema am reusit din prima. Nu am adus modificari majore schemei desi am fost tentat ... am decis sa mentin proiectul ca de fabrica. In schimb am adaugat posibilitatea configurarii primului divizor de la OCXO pentru selectarea modelului de 10 sau 5 Mhz prin adaugarea a doi jumperi de configurare. In fabrica asta se facea cu dalta in pcb si cositor pe state.... astea erau posibilitatile adica durere maxima in .... ca altfel ar fi facut treaba magar la nivel de Zopan. Schema este destul de slaba si foarte complicata pentru ce ofera.... asta posibil si din cauza faptului ca in RO nu se fabricau decodoare BCD la 7 segmente. Ce ma mira foarte tare este faptul ca inca se fabrica aceasta schema in anii 80 cand deja fabricam CMOS-uri numaratoare cu LATCH incorporat ( 4153 parca ) si decodoare BCD .... Am decis sa merg pe schema cu 74196 desi acesta este marfa rara dar acesta este alt subiect inca in lucru pe care il voi prezenta ulterior. Sursa de alimentare este total reproiectata si nu mai are nici o legatura cu schema originala.... de ce? pentru ca se poate :)) Placa OCXO-ului si ea a fost refacuta cu posibilitatea de a folosi atat polonezul cat si Cathodeonul. Si dupa multe cautari....cine altul decat @Traian B ma putea ajuta cu un asemenea oscilator... Multumesc inca o data !!!!! Toata lucrarea de mai sus a fost floarea la urcehe comparativ cu cea mai grea provocare... Sasiul. Cine are IEMI in dotare stie ce vorbesc. Totul este facut din pila, nici o gaura nu este unde trebuie, minic nu se imbina ... etc. Dupa cateva zile de munca am reusit cat de cat sa le aduc la lumina. In acest moment unul din aparate este gata si functioneaza perfect pana pe la vreo 70 Mhz iar cel de-al doilea este aproape finalizat. Mai este de facut placa divizoare cu 10 .... proiect de care nu m-am apucat si nici nu m-am hotarat in ce directie sa o apuc... Aveti mai jos atasate si noile scheme desenata de mine si verificate pentru placa P1 si P3. Voi reveni si cu restul pe masura ce le aranjez un pic. PLACA_P1.pdf E0204_P3.pdf Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Decembrie 7, 2021 Partajează Postat Decembrie 7, 2021 Oaaauuuu......super proiect!!!! Felicitări,nu cred că mai sunt multi că d-voastră să se bage la așa ceva. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 7, 2021 Partajează Postat Decembrie 7, 2021 Munca de chinez batran. Felicitari pentru realizare. Link spre comentariu
yo2mhj Postat Decembrie 7, 2021 Partajează Postat Decembrie 7, 2021 Felicitări... Fara cuvinte... Chapeau!!! Link spre comentariu
mac01 Postat Decembrie 7, 2021 Partajează Postat Decembrie 7, 2021 (editat) Pacat ca au disparut like-urile! Mai rar vezi asa ceva! Superb! Acum am inteles de ce cautai LM733....in urma cu ceva timp...sa inlocuieste rob-ul romanesc. Daca vinzi vreodata unul dintre ele te rog sa ma anunti! Editat Decembrie 7, 2021 de mac01 Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 7, 2021 Partajează Postat Decembrie 7, 2021 Eu nu am decât... aplauze!! Link spre comentariu
dan cod Postat Decembrie 7, 2021 Partajează Postat Decembrie 7, 2021 Și eu te FELICIT. Nu mulți ar fi făcut asa ceva. Am văzut azi ceva ce m-a incantat. Inca odată Felicitări. Link spre comentariu
Усилитель Postat Decembrie 7, 2021 Partajează Postat Decembrie 7, 2021 (editat) Hiper super extra recunoaștere pt profesionalism și munca depusa. хорошо Editat Decembrie 7, 2021 de Усилитель Link spre comentariu
djvas Postat Decembrie 7, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 7, 2021 Multumesc tuturor pentru aprecieri ! Intradevar cautam LM733 petru asta , intre timp am mai facut rost si de unele in capsula metalica si tot am zis ca o sa ajung si pe la @dumitrumy pentru niste uA733 asta binenteles daca le mai are si mai vrea sa mi le vanda. Dintre toate 733-urile testate cel mai bine merge LM723 facut de National adica cel din poze dar din pacate nu am decat unu singur. Dorinta mea a fost si inca mai este sa ating 100Mhz dar am realizat ca este destul de dificil... in primul rand as avea nevoie de un 74S196 de care inca nu am reusit sa fac rost... ( am incercat odata sa comand de pe ebay de la chinezi dar coletul nu a mai ajuns... si nu mai risc) si nici etajul de intrare nu este proiectat pentru asha ceva. Peste 70 Mhz amplificarea 733-ului scade considerabil si toate incercarile de a mari amplificarea in diverse puncte din schema tot nu m-a ajutat... sau poate nu stiu eu cum. Oricum am zis si mai sus, partea de 74196 este in lucru momentan si voi prezenta gaselnita dupa mai multe teste. In schimb astept idei pentru partea de divizor cu 10. @mac01 Nu cred ca voi vinde vreo data... dar pot sa te ajut cu modificarea unui aparat, pana la urma este destul de popular si se gaseste usor. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 7, 2021 Partajează Postat Decembrie 7, 2021 Super fain! As vrea sa am si eu timpul asta sa ma apuc sa fac proiecte doar pt ca imi face plac. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Acum 2 ore, djvas a spus: Dorinta mea a fost si inca mai este sa ating 100Mhz dar am realizat ca este destul de dificil... Placa P3, cel putin pina la cei 70 de Mhz promisi de IEMI functioneaza excelent, are o sensibilitate si o dinamica deosebite, mult peste altele aparate mai bengoase. Eu inca mai am un F-metru la care partea de intrare a fost copiata dupa un aparat de fabrica si care inca functioneaza. Pentru restul am folosit drept primul numaratordoua bucati de 74S112, tot dint iemi copiat restul fiind diferit si simplificat mult. In rest felicitari, pare de necrezut cita rabdare ati avut, dar probabil ca nu aveti mai mult de 30 de ani, ceea ce ar explica rabdarea! P.S. mai aveti cumva disponibil un PCB pentru placa P3? Acum 5 ore, djvas a spus: asta posibil si din cauza faptului ca in RO nu se fabricau decodoare BCD la 7 segmente. Se fabricau! chiar in tehnologie ttl, cdb446 si 447 Link spre comentariu
Craciun Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 (editat) Felicitari! Superb realizat. PS: uite un magazin in UE care vinde 74S196 la 6eur: https://www.eltim.eu/en/integrated-circuits-ics/digital-ics/74sxx-ttl/74s196-dip16-ic-ttl-unique/a-7463-20000900 BR/Daniel Editat Decembrie 8, 2021 de Craciun Link spre comentariu
grosu99 Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Eu am inlocuit sursa de 5v clasica cu un BM323 pus in locul tranzistorului de pe panoul din spate,,un 2N3055.Se puteau inlocui primele doua divizoare cu 74HC390 care in unele variante merge la 80 MHz.Cred ca exista si latch-uri duble dar nu mai stiu exact cum le zice.Frumoasa realizare,oricum ! Pentru primul divizor merge si K500IE137 daca il gasesti ! Link spre comentariu
icar Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Tâmpenie? In nici un caz! O lucrare de maestru chinez. Si zice asta un modelist târșâit prin toate! Tiata stima! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum