Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme filtre audio

Shutter

Postări Recomandate

Nici greutatea unei bobine si nici grosimea sarmei din ea - in sine - NU INSEAMNA NIMIC.

Singurul lucru care conteaza este ca la bobina serie de pe bas sa fie respectata conditia ca Rdc bobina </= 1/15 din Rdc dif.   Preferabil mai mica, adica 1/30 sau chiar 1/50.

De exemplu o  bobina pe aer poate sa fie facuta cu sarma de 1,5mm si pt ca trebuie sa aiba o valoare mare (in mH), sa  ajunga la 0,8-1ohm.  Aceeasi bobina (ca valoare in mH) facuta cu sarma de doar 1,2mm dar realizata pe miez din tole poate sa aiba 0,15ohmi.  Asa ca impresiile vizuale sunt adesea pacalitoare.

Proiectantii din industrie de regula isi cunosc bine meseria, si stiu cand si cum sa foloseasca in mod optim componentele. Din pacate peste ei intervine seful contabil care le cere sa faca reduceri masive de costuri si asa apar compromisurile.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 80
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shutter

31

• sesebe

8

• alexy

8

• merck

7

Top autori în acest subiect

Acum sper ca sa fie condensatorul de vina. Daca ajung la bobina care si ea pare  destul de deteriorata si topit plasticul pe care este asezata deja se ingroasa gluma.

Link spre comentariu

asa este si filtrul tau,,,? dupa original sau zgarcit sa mai puna condensatoare de buna calitate( si filtrul in care nu este original prea mult componentele sant una langa alta , la un filtru trebuie distanta mai mare intre componente)

xWlGvNC.jpg

dupa cate se vede acesta este originalul filtru la LT 55,,,,

qdV5d9Y.jpg

Editat de alexy
Link spre comentariu

poate zic o prostie sau adevar arzand difuzorul de inalte a preluat sarcina mare, rezistenta serie, bobina paralel sau serie cu difuzorul si condensatorul serie ,de aia sant in halul prajiti (dupa parerea mea si bobina de inalte trebuie schimbata cred ca  numai are aceleasi valori ca STAS(daca iti plac cum suna boxele nu te grabi ,trebuie sa refaci filtru cum trebuie)

Editat de alexy
Link spre comentariu

o schema clasica , daca se arde difuzorul de inalte(chiar daca in serie este cu difuzorul de inalte rezistenta) , sarcina unde se scurge,,,,,,,,,,,,legea lui ohm

OKX75hN.gif

Editat de alexy
Link spre comentariu

elimin din schema clasica bas si medi , si lasam numai , inalte cu rezistenta condensator si bobina ,,, acum test conectez  filtru ptr inalte fara ( DIFUZOR) , sarcina la amplificator  oare ce se va intampla ,va arde bobina da sau nu :rade:

Editat de alexy
Link spre comentariu
Acum 2 ore, alexy a spus:

conectez  filtru ptr inalte fara ( DIFUZOR) , sarcina la amplificator  oare ce se va intampla ,va arde bobina da sau nu

Vezi ca unele amplificatoare nu suporta mersul fara sarcina ....

Inca nu stim daca ai un multimetru si daca faci masuratori...

Link spre comentariu
Acum 4 ore, mannx a spus:

Dacă se arde difuzorul de inalte curentul prin circuit e mai mic.

Exceptie: frecventa de rezonanta a circuitului C3L4 (ca 3,5 kHz) din schema de mai sus. Acolo curentul e limitat doar de rezistentele serie ale componentelor.

Link spre comentariu
10 hours ago, alexy said:

asa este si filtrul tau,,,? dupa original sau zgarcit sa mai puna condensatoare de buna calitate( si filtrul in care nu este original prea mult componentele sant una langa alta , la un filtru trebuie distanta mai mare intre componente)

xWlGvNC.jpg

dupa cate se vede acesta este originalul filtru la LT 55,,,,

qdV5d9Y.jpg

Neata ! da, asa arata si filtrul meu.

Link spre comentariu
10 hours ago, alexy said:

pun pariu daca , decupla cealalta boxa care mergea bine , si asculta cealalta boxa defecta , ,(auzea numai sunete din bobina de inalte)

Da, am facut si lucrul asta, se auzeau foarte putine inalte daca stateai cu urechea aproape.

Link spre comentariu

Am cumparat si doi condensatori, am pus unul dintre ei si nimic. Cred ca  problema este la bobina, dar sa vedem cum o pot desprinde de pe placa. Pare ca este prinsa pe ceva in mijloc, nu doar in punctele de lipire.. Are precum o capsa cu gaura in mijloc de 3-4 mm.

Editat de Shutter
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări