Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dimensionare cabluri


Postări Recomandate

Buna ziua.

 

Doresc sa incalzesc electric o sera. Pentru aceasta am cumparat un panou fotovoltaic care genereaza 360 W vara si, probabil cel mult jumatate iarna, la o tensiune de 36 V. Printr-un regulator MPPT vreau sa incarc doua baterii de masina, puse in serie, de 12 V fiecare. Astfel voi avea o baterie de 24V. Din aceasta baterie vreau sa alimentez un element de incalzire (inca nu stiu daca va fi o aeroterma de 24 V si 100-200W sau o rezistenta cam de aceeasi putere - apreciez sfaturile). Nu stiu insa ce curent va trece prin fire nici de la panou la baterie (presupunand ca vara se vor genera si 360W si o sa am nevoie sa alimentez si alti consumatori la 24 V c.c. ) nici de la baterie al elementul de incalzire.

Firele vreau sa le imbrac in ceva de genul (https://www.dedeman.ro/brasov/copex-metalic-izolatie-pvc-mf0013-023912-26-mm-x-25-m-rola/p/1046407) dar nu stiu cat de groase trebuie sa fie firele... De asemenea, m-ar interesa sa stiu, daca am tensiune de alimentare de 24V si alimentez un consumator de 300W, ce curent circula prin fir in fiecare moment? Dar daca am un consumator de 100W?

 

Multumesc.

Alexandru Dinu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

300W/24V=12,5A În cazul sarcinilor rezistive împarţi puterea la tensiunea de alimentare şi rezultă curentul. La curentul ăla cablu cu secţiunea de 2,5mm2 e suficient.Cred totuşi că un singur panou nu va reuşi să încarce prea repede bateriile, ar fi bine să ai măcar două.

Link spre comentariu

Trebuie sa vezi ca daca pierderile termice sunt mai mari decat puterea debitata de sistemul gandit de tine ,( este cam putin )  nu merita......efectiv nu se simte.

Cateva sfaturi ,inainte de constructie:

- cel putin 1metru sa fie ingropat in pamant ,vei avea din start o temperatura mai "normala " iar vara plantele nu vor "fierbe "...

--Nu stiu ce plante vor fi , dar merita gandit si un sistem de umbrire ,ceva simplu.

- peretele cat mai gros ,nu merita pretul mic la inceput , se recupereaza mai repede.

- O soba mica metalica se poate pune inauntru ,la intrare , hornul ,prima parte oblic pana in spate ,din teava metal ,aluminiu etc , apoi in sus .Oricand in caz de nevoie poti face un foc ,cu ramasite ,cartoane etc.

- am avut sera cu peste 1000 cactusi , am fost la multi colectionari , si de mai multe ori la raposatul sculptor si colectionar de cactusi Vida Geza  din Baia mare , l-am ajutat primavara si respectiv toamna la scos si pus inapoi in sera cactusii  ( in aer liber se simt mai bine...) 

 

http://www.gazetademaramures.ro/vida-gheza-sculptorul-si-cactusii-17518

 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Inteleg. In acest caz, cred ca schimb destinatia panoului. 

 

Ideea cu soba mi se pare interesanta. Cred ca se preteaza sa am cateva verdeturi iarna in sera. Inteleg ca hornul trebuie sa fie inclinat sa strabata toata sera. Sera va avea lungimea de 6 metri si inaltimea maxima de 3 metri. Vedeti vreo problema daca va fi hornul atat de lung? Cam ce diametru sa aiba hornul? Probabil ca acesta va trebui sa fie non-aluminiu...am auzit ca aluminiul la cald elibereaza niste ioni nu tocmai sanatosi.

 

Imi puteti recoamanda si o grosime ideala pentru peretele serei? Exista si panouri de policarbonat la 16mm.

Link spre comentariu

Ca plante, spanac patrunjel marar, rosii si rasaduri pentru diferite plante care ulterior vor fi plantate in gradina. Iar rasadurile m-am gandit as le pun si supraetajat, desi nu e neaparat necesar. 

 

Ma gandisem ca un perete sa aiba inaltime de 2 metri si unul de 3 metri (ca sa pot sa stau in picioare in orice punct al serei), iar in sol sa fie ingropat doar 10 cm din perete. Doar stalpii de sustinere voiam sa ii ingrop jumatate de metru in pamant. Acum, ca mi-ati spus ca trebuie sa ingrop un metru in pamant si peretele de policarbonat o sa modific proiectul serei (planul initial al acesteia se gaseste la https://drive.google.com/file/d/1n7I0ORcQc_uwKST5wW8k64o0LjZ4gn_a/view?usp=sharing dar trebuie deschis cu un program diferit de browser sa nu se vada partile transparente).

 

 

Link spre comentariu

Multumesc mult de sugestii.

 

@BRANCA

la acoperis curbat nu prea am cum sa ma bag, tevile le cumpar drepte, nu cred ca voi avea posibilitatea sa le duc la roluire. Plus ca si panourile de policarbonat nu stiu cat sunt de flexibile la indoire, mai ales daca iau ceva mai gros de 4mm, dupa cum am fost sfatuit. Mizez insa pe faptul ca voi reusi sa incalzesc sera macar atat cat sa nu se puna zapada (sau macar sa cada de pe acoperis repede, prin faptul ca se topeste pojghita dintre placile de policarbonat si zapada).

 

Deoarece nu locuiesc langa gradina (deci nu are cine sa puna rumegus/lemne in soba), ma gandesc totusi sa revin la panourile solare, sa mai cumpar inca vreo 2, astfel incat sa am teoretic 1kWh de energie produs. Practic, iarna, poate voi avea doar jumatate din aceasta putere (nu stiu, trebuie sa testez iarna viitoare), dar ma gandesc ca e suficient sa alimentez constant un element de incalzire de 300W (fie o rezistenta electrica, fie o aeroterma, nu stiu ce este mai bine). O fi suficient un element de 300Wh?

 

 

Link spre comentariu

Asa arata varianta modificata a latimii serei: https://drive.google.com/file/d/1NcjPsGjqcw1bL2eWZIDjGJ9HqynFTgz0/view?usp=sharing . Nu am desenat si scheleteul metalic pe calculator. Oricum, pentru rezistenta cred ca va trebui sa il mai suplimentez cu cateva bare la 1/3 si 2/3 din latimea serei (nu voi pune bare doar pe lateral, atat pentru rezistenta serei, mai ales ca trebuie sustinuta si greutatea panourilor.

 

3 minutes ago, dan-a2 said:

Se poate dubla si peretii prin interior cu folie ..de solar ..

Buna idee! Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări