Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calibrare osciloscop hantek 6074be

florin alex

Postări Recomandate

salutare tuturor. din perspectiva unui profan in materie, solicit un ajutor. mai concret, sunt detinatorul unui osciloscop hantek 6074be cu 4 canale si am o mica nelamurire. acest instrument are o abatere de 25-30 mv pe canale. mai precis, atat cu sau fara sonda, afiseaza o tensiune de 25-30 mv pe canale. normal, nu ar fi trebuit sa afiseze "0"? am testat atat pe sursa cat si in paralel cu un multimetru. pana pe la tensiunea de 30 v am acest decalaj intre rezultatul dat de osciloscop si rezultatul afisat de sursa sau multimetru. sursa si multimetrul coincid valoric. unde ar putea fi problema? este posibil o remediere? ar fi ceva "normal"? (eu nu prea cred ca acest lucru sa fie normal). calibrarea am realizat-o asa cum se specifica in manualul de utilizare. 

multumesc anticipat pentru sfaturi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• florin alex

4

• sesebe

2

• ratza

1

• modoran

1

Top autori în acest subiect

La 30V nu prea mai are cum măsura 30mV fără oversampling fiindcă rezoluția verticală e de 8 biți, deci maximum 256 de valori. 30.000mV/256 = 117,1875mV

Tektronixul meu de la lucru nu are trasa în 0 cu 10mV/diviziune decît dacă îi scurtcircuitez BNC-ul sau pun intrarea setată ca GND.

Link spre comentariu

salut modoran

in principiu, ma intereseaza sa stiu de ce apar diferentele de afisare (masurare) intre ce reda osciloscopul si  ce reda multimetru si sursa. normal, nu trebuiau sa afiseze aproximativ aceleasi valori? si, de ce fara sonda, osciloscopul afiseaza valori diferite de "0"? sa fie oare interferente electromagnetice perturbatoare in osciloscop?.

setat pe gnd, imi arata "0" si doar atat. pe mine insa ma intereseaza acea diferenta. ce ar putea fi si cum s-ar putea remedia/calibra, astfel incat sa coincida valorile intre cele trei instrumente (osciloscop, multimetru, sursa).

Link spre comentariu

Din cauza erorilor de masura, din cauza zgomotului si din cauza pretului de achizitie osciloscop.

Cred ca nu te astepti ca un osciloscop ieftin USB sa masoare ca unul de 1000 de ori mai scump.

Vrei sa intelegi mai mult atunci ia si citeste cap-coada un curs de masurari electrice si electronice. 

Si asa cum spunea si @ratza un LSB in cazul afisarii/masurarii unei tensiuni de 30V este mai mare decit cei 30mV pe care ii citesti tu. 

Osciloscopul este facut pt afisarea unor forme de unda nu pt masuratori DC. Pt masuratori DC se folosesc multimetre.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

multumesc pentru raspuns sesebe.

design-ul acestui osciloscop (nu prea ieftin dealtfel, sunt altele mai ieftine) este pentru diagnoza auto. exact pentru acest lucru l-am achizitionat. nu pentru altceva. nu intentionez (nu prea curand) sa ma apuc de electronica avansata. am nevoie de citiri de traductoare (senzori). si aici intervine problema... un traductor de presiune sa zicem de 500 psi se alimenteaza in 5 v, iar semnalul de iesire este pe la 4.5 v. practic, traductorul converteste presiunea din sistemul supus testului (in cazul de fata un cilindru) in tensiune, care ulterior este interpretata grafic prin intermediul osciloscopului. daca abaterea de citire este mare, implicit graficul poate fi eronat. problema fundamentala expusa este daca aceasta abatere de citire este specifica mai multor tipuri de osciloscoape sau numai osciloscopului meu. adica, este defect osciloscopul meu sau nu. cred ca am facut public acest topic in sectiunea "incepatori", iar prin asta subliniez lipsa mea de experienta in acest domeniu. nu-mi permite nivelul de cunostinte sa combat experienta celor care raspund. nu aceasta ar fi intentia mea. doresc numai o informatie autorizata de experienta unor profesionisti cu privire la o situatie noua pentru un incepator. 

concret? este sau nu defect acest osciloscop. scopul pentru care a fost proiectat poate fi atins in aceste conditii? sau nu.

nu caut raspunsuri extravagante.

mii de multumiri pentru intelegere si raspunsuri

Link spre comentariu

Nu a fost destul de clar răspunsul? 

Este normal, cel puțin pe baza informațiilor furnizate. 

Vrei ceva mai clar? Pune trasa pe mijlocul ecranului, setează o sensibilitate de 1V / div (este suficienta pt a citi un senzor ce poate da maxim 5V) si pune la intrare 0V, 1V, 2V, 3V, 4V si valorile negative de mai sus. In paralel cu intrarea conectează si un multimetru care sa măsoare cit mai bine (cel mai bun pe care-l ai dar sa ai grija sa aibă bateria bună). Fa un tabel cu valoarea măsurată de multimetru si de osciloscop. Pune aici tabelul. Poți face la fel si pt alte sensibilități de intrare selectate. Oricum in tabel trebuie specificat intotdeauna sensibilitatea selectata si atenuarea sondei (1x sau 10x).

Vei primi astfel răspunsuri mai clare. 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, florin alex a spus:

traductorul converteste presiunea din sistemul supus testului (in cazul de fata un cilindru) in tensiune, care ulterior este interpretata grafic prin intermediul osciloscopului. daca abaterea de citire este mare, implicit graficul poate fi eronat.

Graficul (forma de unda) nu va fi eronata. Nu ai sa vezi in loc de trapez un triunghi. In auto osciloscopul este folosit nu pentru a masura exact ci pentru a vedea forma de unda. 

Uite fix pentru exemplul dat de tine (variatia presiunii in cilindru)

:

3.png

2.png

Din forma de unda iti dai seama daca ai un defect sau nu. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări