Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de minim 60W

Postări Recomandate

• Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@ Dobre Radu -  in doua vorbe, graficele arata tensiunea masurata in punctele notate VM1, VM2, etc.

Daca doriti pot sa mut subiectul la rubrica "Incepatori" si acolo poate va va explica cineva (cu talent pedagogic) pe indelete graficele.

Dl. Dumitrumy este cunoscut pe acest forum ca posteaza simulari si grafice fara sa scrie aproape niciodata explicatii.  

(Este metoda dumnealui de a invita cititorii la studiu.)

Link spre comentariu

Practic, ce incearca nea Mitica este sa arate cum functioneaza schema, in functie de curentul masurat cu VM (banuiesc ca nu se poate masura direct curentul si dlui foloseste niste surse comandate in curent, sfarsind prin a masura tensiuni). Dupa cum zice textul de pe pagina de unde e schema luata, in functie de curentul prin rezistentele pe alimentarile TDA-ului, intra in conductie "finalii" astfel limitand puterea livrata de TDA.

LE: nu conteaza alimentarea dubla sau simpla. Pentru simplificare, a ales dubla (simetrica).

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Shambala a spus:

Dl. Dumitrumy este cunoscut pe acest forum ca posteaza simulari si grafice fara sa scrie aproape niciodata explicatii. 

Cea mai nerusinata afirmatie facuta la adresa mea in peste 10 ani de activitate, de o rautate bolnavicioasa mai ales ca vine din partea unui moderator. Simularile mi-au luat peste 3 ore. De ce? Pai am luat din lista primul amplif de putere (LM3875) care insa da  erori in program. Adica poti sa pui si cate 100 ohm in serie cu alimentarea si el da vesel 4A in sarcina. Exemplificare cu 10 ohm:

57.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Am luat apoi din lista urmatoarele 2 amplifuri cu care la fel nu am putut lucra. Abia cu LM1875 a dat rezultate.

Apoi am eu o retinere in a colabora cu cei cu o postare, de prea multe ori am avut dreptate cand am spus ca se distreaza cu cate o intrebare aruncata si apoi dispar. 

Dar cel mai mare efort l-am facut cu simularile pt invertorul lui Anicai. El neavand osciloscop ca macar sa facem cate o comparatie am lucrat in orb incercand sa il ghidez intrun fel in munca lui, laudabila de altfel. Acolo nu am 3 ore sau 3 zile ci probabil 3 saptamani de lucru. Si ce puteam sa-i explic mai mult daca eu ii spuneam ca nu se poate ca un miez prin saturare sa limiteze curentul, simularea spunea acelasi lucru iar el imi dadea citate din meseriasii rusi.

Un alt efort de peste o luna a fost la sursa LLC a lui Maxente unde a trebuit sa-l conving sa lase masuratorile de tensiune prezentate de Leco si sa masoare curentul prin tranzistori cum este in toate graficele de la toate marile firme ce au pus documentatie pe net.

Fiecare simulare este pusa sa ajute, mereu am avut un plan al meu functie de subiect si client. O sa spui ca nu ai timp dar daca ai lua la intamplare 5 simulari sa zicem, iti pot demonstra ca am raspuns exact cat trebuie raportat si la efortul pe care il depun ca nu am niciun contract cu nimeni.

Si pt. Mircea: nu eu am decis sa folosesc convertoarele curent-tensiune pt. masuratori ci este singura modalitate pe care au gasit-o baietii de la Texas. Nu ai cum masura curentul altfel, poate punand un shunt si voltmetrul direct pe el. Shuntul trebuie sa fie de valoare foarte mica sa nu influenteze iar voltmetrul va arata atat de putin incat in grafic nu se va vedea in comparatie cu celelalte semnale. LTspice face masuratori in paralel de tensiune si curent si le autoscaleaza cand le pune pe grafic. Acolo poti avea la acelasi nivel pe grafi tensiuni de zeci/ sute volti si curenti de micro/ miliamperi. Convertorul de curent-tensiune are si un factor de amplificare, daca il pui 1000 poti vedea volti si miliamperi de aceeasi amplitudine pe grafic.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

Si tot pt Mircea;

Programul are si ampermetre dar osciloscopul virtual fiind gradat in V/div nu va ridica oscilograme decat acolo unde vede voltmetre.

101.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

102.png

Editat de dumitrumy
adaugare continut
Link spre comentariu

Imi pare rau, eu nu consider afirmatia nerusinata sau nefondata, ci dimpotriva, riguros exacta.

Adevarul este ca in marea majoritate a cazurilor, dv. nu postati si explicatii la simularile postate.

Motivele va privesc si nu le discut.

Pt un incepator este absolut indiferent cat munciti la o simulare daca nu intelege ce anume doriti sa puneti in evidenta sau macar ce reprezinta graficele.  Decat asa, mai bine nu va mai obositi sa le faceti.  Niste explicatii simple asupra principiilor functionarii cred ca le-ar fi de mult mai mult ajutor.

Link spre comentariu
La 25.11.2021 la 11:55, Dobre Radu a spus:

.In acest sens am adus o serie de modificari acestei scheme ca sa o ridic la aceste standarde.

Am folosit un TDA2050,iar perechea de tranzistori am montat TIP2955 si TIP3055,rezistentele de 1Ohm le-am redus la jumatate ca sa cresc curentul prin circuit.

Unde a spus cetateanul ca este incepator? Din citat se vede ca stie cu ce se mananca montajul. 

Iar durata simularilor a fost un ghinion, nu inseamna ca as fi alocat atata timp unei banale simulari. Asta am facut-o ca nu mai pot lucra ceva serios nu ca sa transmit niste cine stie ce secrete ale functionarii prapaditului de montaj. Schema era oricum prin cataloagele de la sfarsitul anilor 70. In schimb acolo unde imi place, adica surse si invertoare sudura rezonante, nu ma plang de timpul pierdut cu simularile ci de cel pierdut inutil pt a convinge persoanele respective sa ia cu adevarat in seama rezultatele.

Si da, la ultimele cateva simulari nu am mai pus schema electrica din cauza interventiei unui alt moderator, citez:

>>>>>>>totusi postarea unei astfel de probleme pe Elforum inseamna dezbateri pe zeci de pagini cu sute de calcule complexe, simulari, testari practice cu fabricarea unor LED-uri unicat, certuri, plecarea de pe forum a unora si întoarcerea cu alt nickname ... O adevarata telenovela Elforumista.<<<<<<<<<

Cum eu sunt cam singurul cu simulari in ultima vreme nu vad de ce nu as intelege ca in viziunea lui fac parte dintrun grup de nebuni, ciudati care va strica imaginea greu construita cu tigai si retete culinare a acestui minunat forum de electronica. Chiar asa, cum ai putea pune in balanta calcule, simulari, testari practice cu o tigaie de fonta?

La 27.11.2021 la 0:22, mannx a spus:

E dificil fără osciloscop să ajustezi, optimizezi functionarea modulului. Rezistențele de pe alimentarea c.i. trebuie tatonate.

Adaugare:   Si i s-a mai spus ceva despre functionare, eu doar am completat cu simularile pt a avea o imagine cat mai exacta a ce se intampla cand modifici rezistentele serie.

Rugamintea mea este sa ma ignori total si sa iti faci doar datoria de moderator cand incalc regulamentul.

Link spre comentariu

O alta solutie tehnica consta in comanda finalilor, conexiune repetor pe emitor/colector comun, folosind caderea de tensiune de pe un resistor de cca.4 ohm , conectat in serie cu sarcina; se gaseste in pdf-ul original tda 2020d (driver) ,sgs, cu explicatii, pe net.Se poate adapta si la tda2030/50.

Link spre comentariu

Aceasta ultima varianta, zisa si feed-forward, are un dezavantaj major: liniarizarea se face prin bucla de reactie de tensiune lenta a integratului. La varianta cealalta ("Alexander") liniarizarea are loc pe doua bucle de reactie din care una rapida în jurul etajului final al integratului.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Ce nu inteleg eu este dece se pierde atita timp si se enervează lumea discutind pe marginea unei scheme antice ce folosește integrate obsolete care nu se mai fabrica de zeci de ani. 

Problema se rezolva foarte simplu folosit un integrat modern se poate scoate direct puterea ceruta. De exemplu TDA7293/TDA7294 care nici măcar nu-i scum si se poate achiziționa original de la magazinele  serioase. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări