Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursă 0-30v 0-3A

Neagu Raul

Postări Recomandate

Acum 13 minute, djvas a spus:

Eu tot nu pot sa pricep cum aceasta schema are atatia fani ... cand sunt altele mult mai bune si unele chiar mai simple.  0..3 A cu un singur tranzistor de putere ? Nu e cam la limita ?

Pentru că schema e simplă și deja cablajul există sub forma de kit, eu nu am folosit semiconductoarele din kit (sau cel puțin asta am vrut dar dacă nu am putut să schimb tranzistorul q2..) dar am pus echivalente

Aceasta este schema originală:

https://www.4shared.com/s/fS1uZ_IJ8iq

care folosește 2 2N3055...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Neagu Raul

9

• darius_bv

8

• ratza

7

• Marian

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

5 hours ago, ratza said:

317-le are tensiunea de intrare mai mică decît TL082. :)

Nu inteleg comentariul. 317 are tensiunea de intrare cat vrei tu, cata vreme Vin-Vout este inferior celor 37V. Din ce-mi aduc aminte. 

Link spre comentariu

Neagu.Ce ai tu e o variantă a sursei ceheşti G400.

http://paja-trb.cz/konstrukce/zdroj.html

Sursa avea o limitare de tensiune la intrare,vezi în schemă.

Chinezii au copiat-o de pe forumul electronics-lab.Findcă s-au pârlit multe kituri au specificat în fişă max 28V intrare.

Pun un link cu varianta unui bulgar.

http://diyfan.blogspot.com/2013/03/adjustable-lab-power-supply-take-two.html?m=1

Ţin să-ţi spun că sunt pe net recenzii nu tocmai bune despre zgomotul şi stabilitatea sursei...

Cea mai bună sursă postată pe forum,până acum,e sursa Conex 0-30V şi 0-3A.Extrem de stabilă!Pcb-ul sau kitul,vândute de Djvas sunt excelente!

Link spre comentariu
Acum 17 ore, Mircea a spus:

Nu inteleg comentariul. 317 are tensiunea de intrare cat vrei tu, cata vreme Vin-Vout este inferior celor 37V. Din ce-mi aduc aminte. 

Se vede că n-am mai făcut analogică de multişor: alimentarea de 27-30V e AC, nu DC. :(

Problema pe care o văd acum e alimentarea operaţionalului între ieşirile celor 2 LM317 (+33V, -3V => 36V), deci TL082 va lucra tot timpul în regim de limită absolută.

Link spre comentariu
Acum 17 ore, BRANCA a spus:

Ţin să-ţi spun că sunt pe net recenzii nu tocmai bune despre zgomotul şi stabilitatea sursei...

Eu am citit că depinde mult de calitatea transformatorului

Am să încerc și alte surse dar în viitor

Acum 32 minute, ratza a spus:

Problema pe care o văd acum e alimentarea operaţionalului între ieşirile celor 2 LM317 (+33V, -3V => 36V), deci TL082 va lucra tot timpul în regim de limită absolută.

dacă le setez la 27, -3 ar fi ok?

Link spre comentariu

Corect Ratza.Mă întreb de ce şi cehii au mers tot aşa,la limită.Am menţionat anterior,din memorie, greşit 28V, valoarea recomandată era la kitul chinezesc de 24 VAC.

O variantă utilizată pe net era cu operaţionalul TLE2141,în loc de TL082.Acesta admite alimentare până la 44V.

Un tunning al sursei,cu observaţii pertinente privitoare la zgomot aici:

https://www.paulvdiyblogs.net/2015/05/tuning-030v-dc-with-03a-psu-diy-kit.html?m=1

Pe electronics-lab subiectul cu sursa asta a avut sute de pagini şi a cam fost abandonat...

Neagu.Studiază linkul lui Paul,pe care l-am pus.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Am facut si eu sursa din link-ul de mai sus. Dupa cativa ani de utilizare "in aer" am decis sa-mi fac timp si pentru carcasa. 

Functioneaza perfect, cu observatia ca are nevoie de o protectie  la sarcini inductive de curenti mari (motoare). 

IMG_20211123_093243.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Multumesc, @alcon!

Nu am precizat: o protectie eficienta la functionarea pe sarcina inductiva este montarea a doua diode Schotky, una antiparalel pe iesire si una intre iesire si intrarea in stabilizator, cu anodul pe iesire. 

Spor!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marian a spus:

Nu-i nevoie de cea antiparalel pe regulator pentru protectia la sarcini inductive

Aia are alt rol, evită ca tensiunea de la ieşirea regulatorului să fie mai mare decît cea de la intrarea lui. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări