Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

indicator sens miscare

Paul Negreanu

Postări Recomandate

Am nevoie pentru un proiect de atestat de o schema electronica care sa indice directia de miscare! 

Ideal ar fi o schema simpla (nivel liceu clasa 12) cu tranzistori sau porti logice (componente usor de gasit in comert), realizabila pe breadboard cu 2 leduri care sa ramana aprinse in functie de sensul de miscare pana la un eventual reset!

Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• daniels

2

• cirip

1

• Mircea

1

• Paul Negreanu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 1 oră, Paul Negreanu a spus:

Am nevoie pentru un proiect de atestat de o schema electronica care sa indice directia de miscare! 

Ideal ar fi o schema simpla (nivel liceu clasa 12) cu tranzistori sau porti logice (componente usor de gasit in comert), realizabila pe breadboard cu 2 leduri care sa ramana aprinse in functie de sensul de miscare pana la un eventual reset!

Multumesc anticipat!

Era in Tehnium un contor de banda cu numaratoare reversibile (TTL). Sensul era dat de un optocuplor.

Link spre comentariu

Nu e chiar asa. In articolul din Tehnium 7/92 sensul de numarare este stabilit simplu, de un intrerupator actionat de tasta INAPOI a casetofonului. V-o spune chiar unul din autori, aflat inca in viata !
Autorul topicului de fata vrea un montaj care sa determine sensul de miscare al unui obiect, cum se face optic in articolul din Tehnium 2/88.
Asemanator cu 2/88, eu am facut ceva cu circuite CMOS, unde umbrirea succesiva a 3 fototranzistoare face ca un led sa se aprinda timp de 1 secunda si sa indice sensul deplasarii obiectului. Nu este nevoie de reset, montajul revine singur la starea de asteptare.
Desigur, pot exista nepotriviri cu cerintele topicului, pentru ca, asa cum se intampla de multe ori, autorul nu a spus elemente esentiale:
- ce este obiectul al carui sens trebuie indicat, ce dimensiuni are, cat de mare este cursa pe care o face;
- ce tip de comanda a montajului se poate folosi - prin contacte, optic, magnetic s.a.
- daca comanda este scurta sau dureaza mult;
- ce tensiune de alimentare foloseste si daca exista limitari de consum.

SENS.PNG

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări