Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zgomot de fond la potentiometrul de volum

CornelM

Postări Recomandate

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea problema de ceva timp si nu reusesc sa-i dau de cap.

La un amplificator este legat pe intrare un pot. de 100K/log. 

Cand volumul este dat la minim, intrarea data la masa, pe iesire nu se aude nimic.

Acelasi lucru se intampla si cand este dat la maxim.

Problema apare cand mut pozitia potentiometrului spre minim. Deci cand potentiometrul are valoare de 99K spre amplificator apare zgomotul de fond.

Acest zgomot este asemanator cu cel pe care il scoate amplificatorul atunci cand punem mana pe mufa Jack de la intrare.

Acesta creste si scade in intensitate o data cu schimbarea pozitiei potentiometrului spre maxim respectiv spre minim.

Nu inteleg de ce cu potentiometrul dat la maxim zgomotul este inexistent, nu gasesc logica.

Poate ma ajutati sa inteleg si eu ceva. 

Cum pot sa scap de acel zgomot?

Precizez ca am incercat cu doua potentiometre, prima data cu unul folosit, a doua oara unul nou.

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• CornelM

5

• icar

1

• ratza

1

• sesebe

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut. Pune potenţiometrul în poziţia în care ai cel mai mare brum, apoi o rezistenţă de 10k peste extremele potenţiometrului. Dacă dispare brumul, ai găsit cauza: valoarea potenţiometrului. Dacă nu, probleme de cablare şi/sau ecranaj.

Link spre comentariu
La 19.11.2021 la 12:51, ratza a spus:

Salut. Pune potenţiometrul în poziţia în care ai cel mai mare brum, apoi o rezistenţă de 10k peste extremele potenţiometrului. Dacă dispare brumul, ai găsit cauza: valoarea potenţiometrului. Dacă nu, probleme de cablare şi/sau ecranaj.

Am facut cum ati spus.

Este o foarte mica diferenta in bine.

Deci bucla de masa :sparge:, mama ei de bucla de masa...

Se pote masura in vreun fel bucla de masa? In afara de ureche:rade:.

Multumesc.

Link spre comentariu

Eu nu m-aș arunca asa de repede sa declar ca-i buclă de masa. 

Mai fa un experiment: leagă rezistenta aia de 10k intre cursor si masa si vezi cum se modifica brumul. Verifica in special pe poziția pe care aveai cel mai mult brum. 

Buclă de masa este greu spre imposibil sa o masori. Mai bine explica cu desen / scheme cum este legat potențiometru. Ceva poze, eventual ce amplificator etc. 

Este un amplificator făcut de 5ine sau placa cumpărată? Problema a apărut după o perioada de funcționare corecta? 

Link spre comentariu

Eu as incerca si  macar pt o proba sa pun alt condensator de cuplaj, cel la care vine cursorul. 

Este amp de fabrica sau  facut Diy? 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
23 hours ago, sesebe said:

Mai fa un experiment: leagă rezistenta aia de 10k intre cursor si masa

Si eu tot asta as recomanda intai.

Posibil ca acel cursor sa aiba probleme de contact cu banda rezistiva in anumite pozitii si...

Daca mutand rezistenta intre cursor si masa tot nu rezolva problema atunci deslipeste firul de masa de la potentiometru si inseriaza-l catre pinul potentiometrului cu o rezistenta de 10R in paralel cu un condensator ceramic de 100n.

Asa se rezolva uneori buclele de masa ( daca sunt ).

Link spre comentariu

Va salut domnilor.

in primul rand multumesc pentru raspunsuri.

Am pus si rezistor de 10K intre cursor si masa. Tot acelasi lucru.

Amplificatorul este unul DIY 

Daca am deschis alt topic si nu am scris tot acolo este ca imi este rusine fata de voi.

Am zis ca functioneaza excelent pana am dat de beleaua asta.

Dupa cum se vede in schema sunt niste jumperi din care se mareste factorul de amplificare.

Am pus un comutator pe panoul frontal.Problema apare cand conectez primul jumper, se aude zgomotul putin, pe a doua pozitie se aude si mai tare. Cand este pe zoero este aproape insesizabil, trebuie sa fie foarte liniste sa il pot auzi.

Am renuntat la transformatoare (nu sunt dintre cele mai bune, se incalzeau exceziv, subdimensionate ca putere) si am pus sursa in comutatie doua bucati de 12V inseriate.

Legaturile le-am realizat ca in desen.IMG_0503.jpg.9f070e4c056fa1dc18e2f4163907ff6a.jpg

In acest stadiu se afla amplificatorulIMG_0504.thumb.jpg.1e373d5f1fc133cd90892488a0996e9e.jpg

Sper sa nu aruncati cu pietre in mine... 

Trebuie sa mai fac incercarea propusa de dl Marian.

Acum 6 ore, wally_gatter a spus:

Detii un osciloscop?

Da am osciloscop.

Multumesc.

Link spre comentariu

Stai linistit cu rusinea, nu cred ca exista cineva care sa nu fii avut o bucla de masa, indiferent cat de ingrijit a lucrat.

Uite o schema foarte vizuala despre conexiuni intr-o carcasa de amplif.

lAZo6ra.png

Din ce vad, tu alimentezi cu L si N fara PE. Atunci de ce pui carcasa surselor in comutatie la masa masa amplifurilor? Mai bine o lasi flotanta si izolata. LE: din ce cred, negativul de la iesire este conectat la carcasa sursei, deci este imposibil sa impamantezi carcasa, caci pui sursa de + in scurt. Mare belea cu aceasta configuratie de alimentare. Nu gaseai un toroidal plat care sa intre acolo?

Legat de switch-ul de castig: chiar ai nevoie sa-l tot ajustezi? Ala sigur aduna mizerii precum o antena, fiind in bucla de amplificare.

Editat de Mircea
Link spre comentariu
La 20.11.2021 la 14:48, Усилитель a spus:

Eu as incerca si  macar pt o proba sa pun alt condensator de cuplaj, cel la care vine cursorul. 

Este amp de fabrica sau  facut Diy? 

Intradevar, problema este de la condensatorul de cuplaj. Nu am la indemana condensatorul pus de autor.

Am folosit acest tip de condensator: https://www.texim-europe.com/promotion/73/b3292x ambient conditions.pdf.

Se pare ca nu este ce trebuie sa fie(asta se intampla cand te uiti doar la forma si culoare:jytuiyu).

Am schimbat condensatorul cu acesta: https://www.vishay.com/docs/28108/mkt370.pdf

Zgomotul sa redus semnificativ.

Am mai facut un artificiu. Am invelit condensatorul cu o foita de cupru pe care am legat-o la masa. Zgomotul aproape ca a disparut, el dispare complet daca ating cu mana unul din condensatoare.

In poza este prezentat artificiul facut, nu stiu daca e bine sau nu dar acest lucru a imbunatatit situatia.

IMG_0514.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări