Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Determinarea fazei alimentarii la aparatura audio, de ce?


Postări Recomandate

Am vazut, intr-o alta comunitate, o recomandare calduroasa sa se respecte "fazarea alimentarii" la amplifuri, etc. Trecem peste termenii folositi, discutam argumentul tehnic.

 

Intrebarea se pune, considerand ca cineva nu are nici cea mai mica idee despre faza, nul, etc (si ca sa nu se simta cineva, presupunem ca eu sunt ala paralel cu subiectul), ce explicatii pe baze tehnice au astfel de recomandari?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu nu vad vreo explicatiet tehnica pertinenta.

Adica daca spre exemplu alimentarea e cu sursa in comutatie atunci eu insumi am proiectat si executat asa ceva, si sursei mele nu-i pasa unde e faza si unde e nulul de lucru, puntea nu stie sa le diferentieze, si nici filtrele dinaintea ei. 

La fel si traful de retea, nici ala nu stie sa diferentieze faza de nul, el vede o tensiune alternativa si reda in secundare ce a fost proiectat sa redea.

Poate or fi ceva exceptii cu filtre "fazate" inainte de sursa/traf, altfel nu-mi explic ( oricum nici rostul lor nu mi-l explic dar na... ).

Zic si eu.

Link spre comentariu

Am 2 bucati de conzi Y identici, cate unul dinspre fiecare fir al retelei catre impamantare. Ce importanta ar putea avea in privinta lor unde e faza si unde nulul?

La toate sursele in comutatie ( ATX sau de alta natura ) reparate sau modificate am vazut la fel, 2 conzi identici catre nulul de siguranta, deci tot aia e.

Link spre comentariu

Ca si cum stiu utilizatorii cum e configuratia filtrului. Daca filtrul cere o anumita conexiune, atunci este prevazut din start cu acea configuratie.

 

Eu cred ca sunt iarasi misticisme izvorate din necunostere.

 

Excludem cazul cunoscutului "death cap" din vechile amplifuri de chitari.

Death_Cap_5F1_Champ.jpg

 

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Mircea a spus:

Am vazut, intr-o alta comunitate, o recomandare calduroasa sa se respecte "fazarea alimentarii" la amplifuri, etc. Trecem peste termenii folositi, discutam argumentul tehnic.

Probabil ceva audiofili scapatati.

Acum 10 ore, Mircea a spus:

 

Intrebarea se pune, considerand ca cineva nu are nici cea mai mica idee despre faza, nul, etc (si ca sa nu se simta cineva, presupunem ca eu sunt ala paralel cu subiectul), ce explicatii pe baze tehnice au astfel de recomandari?

Comercial vorbind, explicatia este marketing agresiv. Tehnic vorbind, cineva care habar nu are de nul si faza ,nu-si pune problema cumpararii

unor scule audio haiend unde fiecare componenta este audiofila. Am vazut destui audiofili care s-au urcat pe stalpii de curent sa fe siguri de fazarea corecta a enelului.

 

Link spre comentariu
Acum 23 minute, Rammstein a spus:

Partea mai nasoală este că încă nu pot identifica la transformatoare care este începutul și sfârșitul primarului, ca să pot faza corect stekerul în priză. 

 

Deobicei, daca conteaza, e marcat. De ex. la transformatoarele "tip Buzau" inceputul primarului e notat cu "0" si sfirsitul cu "220". 

 

In unele cazuri conteaza fazarea, in altele nu. 

La sursele in comutatie nu conteaza.

La transformatoarele cu primarul si cu secundarul pe galeti separati nu conteaza.

La transformatoarele cu ecran electrostatic intre primar si secundar nulul se leaga linga ecran.

La aparatele fara transformator nulul se leaga la sasiu.

Link spre comentariu

DE fiecare data cand se face o conventie de marcare se starnesc intregi teorii abracadabrante scornite de mintea habarnistilor care au citit de pe net, dar n-au nici cea mai mica legatura cu fizica elementara ca de bazele electrotehnicii nici nu are sens sa vb.

 

Traful ala cu 0 si 220V e marcat asa doar pt identificare. LA fel de bine poti inversa bornele si la fel de bine le inverseaza Electrica de 50 ori pe secunda. Ai dracului...

Si marcajul doar atat e o tampenie pt ca e insuficient daca vine fara referinta in secundar cu privire la faza! Adica pe secundar sa ai marcat ~30V 0 si ~-30V sau alte feluri prin care sa intelegi cum sa legi ceva in secundar ca sa fie in faza cu intrarea in caz ca ai ceva aplicatie speciala.

Si pe o schema electrica marcajul este cu privire la fazele intre 2 bobine cuplate magnetic pt a determina semnele in ecuatiile de circuit.

 

In cazul de fata nu ai o aplicatie in care conectezi secundare in paralel asa incat sa conteze.

Atat doar ca audiofilu tantalau de ocazie a citit pe net ceva si se gandeste, oare daca riplul ala de pe alimentare din amplif cumva nu e fazat cu ala din cdplayer, se combina ele urat si face un riplu mai mare si de aia nu ii suna lui bine boxa audiofila cu cablu de 200E/m.

Dar tantalaul nu stie nici macar cum arata forma de unda a curentului sau tensiunea pe un circuit de alimentare ca instant si-ar da seama ca fie ca le pui in faza sau invers n-au nici o treaba unul cu altu. PT ca sunt multe decuplari acolo, filtraje locale si alte povesti si in final forma riplului n-are nici o treaba una cu alta. Daca ii mai si zici ca e redresare bialternanta il dai gata.

ASta strict dpdv al alimentarii, ca apoi mai vine si rejectia circuitelor si asa mai departe.

 

Dar audiofilu nu se lasa pacalit.

Incepe cu teorii ca faza e aia in care vezi scrisu de pe stecher inspre tine. Acu audiofilul european zice ca faza e in stanga, ca de acolo se incepe, audiofilu evreu zice ca e in dreapta, ca doar ei din partea aia citesc...

Si uite asa se perpetueaza prostia.

 

Cum zicea si Vio cand era rugat sa construiasca surse de alimentare liniare pt routere, ca sa vina bitzii mai intregi.

Daca e prost si si-o cere, il arzi!

Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări