Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asa ar trebui sa arate micro atelierul unui hobby-st in ale electronicii...

Akos

Postări Recomandate

Pai da, in principiu @Liviu.Mihaiuare dreptate. Puteam sa iau chestiile alea de la magazinul chinezesc. Numai ca burghiile pe care le-am pus in aceste masini de gaurit sunt din carbură de wolfram, special pentru cablaje, asa ca de cand le-am pus in masina de gaurit, nu le-am mai schimbat, pentru ca nu se tocesc. Dar au un mare neajuns. Sunt foarte casante. Asa ca daca le pui in niste masini de gaurit de doi bani, care nu sunt destul de bine echilibrate, incep sa bata la turatie mare si se rup foarte usor. Da, sunt scumpe, dar nu le-am luat dintr-o data, ci pe parcursul catorva luni, cand am uitat deja precedentul cat costa. Vedeti ca varsta inaintata are si avantaje... Uiti repede...(in schimb te prinzi greu...)

Editat de Akos
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Akos

17

• Marele Savant

11

• Marian

6

• Mircea

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Fluke nu masoara mai precis ci din contra, multe multimetre mai ieftine, chiar si chinezesti no-name, masoara mai precis.

Marele atu al lui Fluke o reprezinta fiabilitatea unde nu s-a facut rabat la nici o protectie care se putea implementa, si nu in ultimul rind, stabilitatea in timp si repetabilitatea masuratorilor chiar si dupa ani de utilizare. 

Link spre comentariu

Cred ca suntem destul de multi care, pe cand aram ogorul muncii, nu prea aveam timp de electonica. Ceea ce este ok. Ceea ce nu e ok este ca nu mai dispunem (unii !) de puterea de lucru si de sanatatea ce ar face sa te poti bucura pe deplin de faptul ca in sfarsit te poti dedica hobby-ului de o viata si ca poti sa experimentezi nepedepsit orice iti trece prin cap. Chiar daca si material iti poti permite sa achizitionezi lucruri la care nici nu te gandeai inainte.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, sesebe a spus:

Marele atu al lui Fluke o reprezinta fiabilitatea unde nu s-a facut rabat la nici o protectie care se putea implementa, si nu in ultimul rind, stabilitatea in timp si repetabilitatea masuratorilor chiar si dupa ani de utilizare. 

Asta dacă ne propunem să lansam in regim de amator sateliti artificiali sau telescoape prin cosmos.
Altă motivatie nu prea văd pentru repetibilitatea unor măsurători după zeci de ani.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 47 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Dă găuri mai deosebite Proxxon

Daca o folosesti o data pe luna pentru 5 gauri, merge orice jucarie, in rest, nu! Pina la proxxon, am avut destule jucarii, nu tocmai ieftine, dar la o folosire intensa se descentrau rapid, chiar si cele pe rulmenti incepeau sa scirtaie si sa bata, etc. problema care a disparut dupa ce am luat proxxonul si desigur am trecut la burghiele din carbura!

Apropo de Fluke, e vorba si de mindrie, altfel te vede omul cind masori cu Fluke, altfel cind masori cu un 830! am intilnit un meserias care venit sa faca o interventie la un agregat, ne-a spus din 3 in 3 propozitii ca el masoara cu Fluke! M-am plictisit linga el vre-o jumatate de ora dupa care i-am arata un contactor cu contactele lipite, vizibil cu ochiul liber!

ca sa nu intrebe nimeni: eu eram dela pensionar, am fost chemat dupa ce meseriasul a intirziat si nu se mai putea astepta! a ajuns exact cind am deschis tabloul, dar cum eu eram doar o persoana privata deja, l-am lasat sa-si faca serviciul!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Liviu.Mihaiu a spus:

Asta dacă ne propunem să lansam in regim de amator sateliti artificiali sau telescoape prin cosmos.
Altă motivatie nu prea văd pentru repetibilitatea unor măsurători după zeci de ani.

Hai, bre, ca acum cateva saptamani te luai la tranta cu cei care ziceau ca "merge si asa" scris un cod. Acuma esti tu dintre cei care zic ca "merge si asa".

PS: daca nu-ti permiti o scula de calitate, apoi nu e musai sa zici ca e alta mai ieftina mai buna. Ideea e sa cumperi pentru nevoile tale, insa te-a lamurit colegul ca dupa ce rupi nspe burghie, tot la ceva de calitate ajungi, unde repetabilitatea e importanta. 

Link spre comentariu

Eu asa am invatat la scoala ca repetabilitatea unor masuratori se refera la faptul ca daca faci mai multe masuratori al aceluiasi parametru obtii niste valori care se incadreaza intr-o plaja de valori data de clasa de precizie al aparatului. Dar poate nu mai tin bine minte. In filmarea de mai jos se observa cat de performant este un aparat de masura chinezesc, la care nu fac altceva decit ating cele doua sonde in vederea masurarii continuitatii...

Link spre comentariu
Acum 11 ore, Akos a spus:

... Ceea ce nu e ok este ca nu mai dispunem (unii !) de puterea de lucru si de sanatatea ce ar face sa te poti bucura pe deplin de faptul ca in sfarsit te poti dedica hobby-ului de o viata si ca poti sa experimentezi nepedepsit orice iti trece prin cap...

@Akos: Amuzant este că uit așa ușor încât peste o săptămână orice experiment refac este foarte nou :) 
Deci înțeleg că ai nevoie de toate mașinile alea doar ca să nu schimbi burghiele?
Probabil găurești mult. 

Link spre comentariu
Acum 12 ore, Liviu.Mihaiu a spus:

Ma dezamagiti cu o postare de genul acesta.

Repetabilitatea inseamna ca daca masori azi o rezistenta si iti da o valoare, aceeasi valoare o vei masura si peste citeva zile/ani (asta in ideea ca rezistenta nu si-a modificat valoarea). 

Repetabilitatea este o masura a calitatii unui echipament de facut masuratori.

Link spre comentariu

Mai e si increderea in masuratori. Te duci cu chinezaria sa verifici prezenta unei tensiuni intr-un circuit, sa zicem o valoare mai mare, care cel putin pisca. Iti arata aparatul ca tensiunea nu exista. Ai incredere sa bagi surubelnite pe acolo? Cat % ai incredere in aparatul acela? Ca nu face goange, nici cand bateria e descarcata, ca nu l-ai busit chiar si usor in geanta si s-a rupt vreun traseu sau pin prin el? Chiar fara sa stii... 

Stiu ca toti vor spune ca verifica de doua ori, ca folosesc mereu mai multe aparate de masura, etc. Sa fim sinceri, daca era mereu asa, ar fi fost un topic pe aici "cum se simte cand te curentezi" caci nimeni n-ar fi avut nici o idee sau experienta cu astfel de chestii. 

Link spre comentariu

Intre aparatele de masura de 2 dolari si Fluke, sint o multitudine de marci si de aparate de calitate! Si nu se ''busesc'' trasee sau pini intr-un aparat de masura fara ca sa fie spart si la exterior!

Eu ii inteleg perfect pe cei care au cumparat asemenea aparate, dar asta nu inseamna ca nu mai sint altele cel putin la fel de bune! Fluke doar a avut un marketing mai bun si facut la timp! Altfel, pentru majoritatea activitatilor noastre, este suficient un aparat chinezesc de pina in 30 de dolari!

Acum 1 oră, matzah a spus:

Stiu ca toti vor spune ca verifica de doua ori, ca folosesc mereu mai multe aparate de masura, etc. Sa fim sinceri, daca era mereu asa, ar fi fost un topic pe aici "cum se simte cand te curentezi" caci nimeni n-ar fi avut nici o idee sau experienta cu astfel de chestii. 

povesti cu pesti! nu cred ca s-a curentat cineva din cauza aparatului de masura ci din cauza lipsei sau nefolosirii acestuia! sau, mai des, din cauza lucrului asumat sub tensiune!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, xubi a spus:

Deci înțeleg că ai nevoie de toate mașinile alea doar ca să nu schimbi burghiele?
Probabil găurești mult. 

si eu folosesc 2-3 masini de gaurit, este mult mai comod. doar una singura este proxxon, cea cu spiralul de 0,7-0,8 care este folosita curent, alta cu spiral de 1 si inca una cu spiral de 1,2-1,5!

desi, daca ma gindesc bine, de ceva timp comand tot ce nu e foarte urgent in china si in mai putin de o saptamina ajung!

Acum 4 ore, Akos a spus:

In filmarea de mai jos se observa cat de performant este un aparat de masura chinezesc, la care nu fac altceva decit ating cele doua sonde in vederea masurarii continuitatii...

ala e gluma, nu se incadreaza nici macar la ''un aparat de masura chinezesc''! in rest, curatati bine cordoanele de masura sau folositi unele de calitate si se va schimba treaba mai in bine!

Link spre comentariu
Acum 14 ore, Mircea a spus:

Ideea e sa cumperi pentru nevoile tale, insa te-a lamurit colegul ca dupa ce rupi nspe burghie, tot la ceva de calitate ajungi, unde repetabilitatea e importanta. 

Ruperea de burghie la sculele "de-mâna" se datoarează in principal utilizatorului (si , evident, calitătii burghiului).
Si, cum spuneam mai sus, posibil să lucrezi mai atentent cu o sculă gen Proxxon pe care ai dat de 10 ori mai mult decat pe una care face acelasi lucru. Normal că se vor rupe mai rar brughiele daca nu te repezi in sculă.
Poate si din cauza asta nu prea se defecteaza Fluke :)

Link spre comentariu

O, da. Am uitat. Alt avantaj pe linga ca prinzi greu si uiti repede (dupa 60) este ca si mana iti cam tremura. Asa ca orice fel de scula de mana trebuie sa aiba niste proprietati extra: sa aiba priza buna, sa nu alunece, sa fie suficient de mare (traiasca lupa !), sa aiba mult cauciuc pe el sa nu se deterioreze daca-l scapi, sa nu fie chiar foarte ascutit ca te poti accidenta daca nu-l apuci de capatul care trebuie, sa fie mai multe pentru cazul in care ai uitat unde l-ai pus cand ai lucrat cu ea ultima oara, etc. Si apropo de Fluke. Eu nu am nici unul. Am un Amprobe. N-a fost ieftin, dar imi place foarte mult ca are autoscalare. E precis din cate am observat. Il am de cativa ani buni. Si, la urma urmei, nu fac montaje in care cativa milivolti la citire sa ma deranjeze.

image.thumb.jpeg.19d42709c78d6eb4260c040971c50033.jpeg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări