Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inductanta bobina

icar

Postări Recomandate

Salut . Daca tot se vorbește de bobine de soc ,la o schema de amplificator pe lampi 

este data o bobina cu valoarea de 10 H și 

250ohmi. Pot sa pun primarul unui traf cu aceste valori? Mulțumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

6

• Florin Miroiu

4

• Усилитель

3

• sesebe

2

Da, dar trebuie reasezate tolele ca sa aiba intrefier. Daca traful e mare, ajunge si ceva subtire, dar depinde si de curentul ce trece prin drossel, ce nu s-a specificat. Ar fi bine de vazut si grosimea firului acelui primar, daca *duce * acel curent necesar. Altfel o sa fie fluctuatii de tensiune peste normal..... nu prea  optim pt alimentat amplificator PP. 

Link spre comentariu

Salut. Este vorba de 180 mA la 400V . Poți să i mi dai mai multe detalii te rog.

Adică cum trebuiesc reașezate tolele? Cum pot sa măsor tensiunea să văd dacă fluctuează ? La instrument nu are nicio

fluctuație, de ordinul volților, poate la mV sa se vadă ceva. Am folosit un traf mic 

220/12V care sa potrivit perfect. L am înseriat cu alimentarea după redresare și filtrare.  Mulțumesc.

Link spre comentariu

La transformatoare tolele sint montate intretesut ca să aibă pierderi minime și implicit fără intrefier. Asta e ok dacă nu ai DC la borne dar dacă vrei sa folosești primarul ca drosel de filtrare vei avea DC prin bobina și miezul se va satura ducind la scăderea semnificativa a inductantei și implicit și efectul de filtrare. 

Pt folosit ca drosel se scot tolele și se montează toate "E" urile într-o parte, se pune un distanțier din carton și se pun și "I" - urile, toate in cealaltă parte. Astfel se creează un intrefier unde sa se acumuleze energia din curentul DC și sa nu scada inductanta (semnificativ). 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Salut. Foarte tare. Mulțumesc mult. Și în cazul asta mai am o întrebare: am cumpărat un traf de ieșire care sa ars și l am desfăcut ( avea tolele E- I montate ca orice traf de rețea) am găsit defectul ,l am bobinat partial ,adică primarul care era ultima bobina, l am montat și surpriza ,nu mai merge. Crezi că am inversat sensul fata de restul bobinelor? După care am căutat pe net și am văzut că la trafurile de ieșire se pun tolele așa cum ați spus ,toate E-urile împreună, izolație și pe urmă I-urile. 

Pina la urma cum este bine?

Mulțumesc.

Link spre comentariu

La amplificatoarele cu lampi exista doua configuratii SE si PP. Amplificatorul cu lampi necesita un curent de repaus (bias sau idle). La SE  fiind o singura lampa (sau mai multe in paralel) curentul de bias ,magnetizeaza miezul deci trebuie E-urile separate , izolator, I-uri separate. La drosel este fix la fel ca la SE, trece curent DC prin bobina, se magnetizeaza miezul deci musai intrefier si tolele separate. 

La PP ai curent de repaus pe fiecare ramura, dar bobinele fiind in antifaza se anuleaza efectul de magnetizare deci tolele se pun intrestesut (astfel se obtine o inductanta mai mare cu un miez mai mic). Si la PP poti sa ai surprize daca curentul de repaus pe fiecare ramura nu este aproape egal (de aia se regleaza din cand in cand biasul la amplificatoarele PP, pentru ca tuburile se uzeaza inegal si duce la o dezechilibrare a curentului prin bobine si se satureaza miezul (se deformeaza sinusoida). 

Tu daca ai desfacut un traf care avea tolele intretesute => era pentru PP si tolele le pui la fel intretesut. Cand ai bobinat ori ai bobinat in sens invers fata de bobina originala ori ai conectat capetele bobinei invers. Deci il poti "repara". Niste poze ar ajuta alti useri sa te ghideze. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Salut. Mulțumesc mult pentru explicațiile date.

Clar ,undeva am greșit . Mai am unul identic și corespunde că rezistența și impedanța dar distorsionează foarte rău asta. Sunt pentru un ampli PP. Mai am multe întrebări de pus privitor la amplificatoarele cu lămpi dar sa la înțeleg mai bine informațiile primite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări