Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inductanta bobina

icar

Postări Recomandate

La realizarea unui receptor, am nevoie de un "șoc". Este descris ca având 1200 spire, CuEm 0,12, pe o carcasa cu ferocart, cu diametrul de 10 mm. Un astfel de miez, nu am mai vazut de vreo 50 de ani! Era prin mediile frecventa, in receptoarele vremii.

Intrebarea este cam ce inductanta ar putea avea acest șoc. Cu o formula empirica (L=N^2/k^2, k =4...7, functie de miez), imi da undeva intre 90 mH si 30 mH. Intreb asta pentru ca am niste trafuri pe ferita, recuperate din surse de tensiune, pe care as putea sa le folosesc.

Intrebarea, pentru cei cu mai multa experienta decit mine,  e: cam ce inductanta ar avea acest soc? Nu la zecime de uH, dar barem ca ordin de marime.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

6

• Florin Miroiu

4

• Усилитель

3

• sesebe

2

1 oră în urmă, yo8tot a spus:

1200 de spire mi se pare enorm de mult.

Si mie , poate este ceva greseala de tiparire , logic ar fi 120 spire.....Ar trebui vazut in schema unde vine ,ce rol are....

Link spre comentariu

Cu 120 de spire, ar avea, dupa formula de mai sus, intre 300 si 900 uH. Cam putin, zic. Dupa mine, ar trenui sa aiba undeva la 3 - 5 mH, in schema fiind pe post de dop, pentru ca  RF sa nu ajunga in amplificatotul AF.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, icar a spus:

Schema e din cartea "Construiti aparate de radio", I. Bughitoiu. Mi-a parut interesanta utilizarea "ochiului magic".

292392605d39b5bc922eec9d64a8d18d33b74f2c

Cam ciudat explicat rolul "ochiului magic" din schema de mai sus. Face mai multe lucruri utile in schema de mai sus in afara de detectie.
Si oricum are R2 (cat ?) in anod. Asa ca puteti experimenta valoarea soc fara probleme. Nici nu cred ca conteaza prea mult ce valoare are. Ceva mH.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 oră, icar a spus:

pentru ca  RF sa nu ajunga in amplificatotul AF.

Nu cred ca asta ar fi problema (ca doar nu suntem la capitolul audiofilie) . Nu ar mai avea loc reactia pozitiva in RF. Parerea mea.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pentru unde medii este necesar un soc de 1,5-2,5mH

Interesant era un transformator in anodul ochiului magic ceva 1:5 sau 1:6

Asa cum scrie de mana sus pe pagina mai bine 6e5p

Editat de mila
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

La mine 1200 spire pe o ferita mica tip mosor de 8x12mm sarma nedepasind diametrul mosorului de 8mm are cca 40 mH si rezoneaza cu 1nF la  25 Khz, folosesc aceasta bobina intr-un circuit rezonant cu un variabil ambele sectiuni in paralel pt a verifica frecvente si armonici la invertoare fiindca pe moment n-am alte instrumente specifice de masurat asa ceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări