Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce radio romanesc e asta?

Kostas1

Postări Recomandate

Acum 2 ore, validae a spus:

Omul a cerut doar o părere avizată despre utilitatea practică a acelui aparat de radio.Cum nu s-a nimerit nimeni să recunoască aparatul şi scopul exact al celor patru game de US, s-au emis tot felul de teorii.O să devină un topic de bodegă..

Refertor la ce tranzistor o fi ăla încercuit în poză şi câte terminale are...pare a fi un BF214

BF 214, Tube BF214; Röhre BF 214 ID38350, Transistor

aparatul facea exact ce am spus eu de 2-3 ori si a redescoperit colegul nostru ulterior! era in dotarea ALA, garzi patriotice si primarii, conducatori de mari unitati industriale sau agricole, nu este nici un mister. si nu receptiona SSB, cel putin nu prin tema de proiectare si constructie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

20

• Sister13

10

• Marele Savant

7

• Barbu Paul

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

15 minutes ago, Kostas1 said:

Tranzistorul este BF214

Asa cum anticipam, desi nu inteleg ce cauta al 3-lea amplif Fi intr-un radio AM. De aici am banuit si mentin ca nu e numai AM. 

16 minutes ago, Kostas1 said:

am o "boala": ma apuca strechea si schimb toti electroliticii la aparatele sub 1980

Boala asta distruge valoarea istorica a receptorului. Si nu vei obtine nimic in plus dupa schimbare, pentru ca nu electroliticii sunt de vina. Te vei convinge dupa ce-i schimbi. 

18 minutes ago, Kostas1 said:

Sunt 3 diide inseriate tip 1N4001

Pe cea neagra se vede. Dar si pe cele in capsula metalica tot asa scrie ? In poza asta vad pe placa B C E. Cam par tranzistori de JF

Link spre comentariu

Apropos de ce zice dl "Marele savant", cred ca faceti o mica confuzie: transmisia SSB se poate receptiona cu orice fel de receptor pe unde scurte NUMAI CA este total neinteligibila, seamana cu o voce de robot din care nu intelegi nimic. Am, in colectia mea vreo 10 aparate multi-band, cateva din ele Sony de calitate, la toate am auzit niste transmisii ininteligibile,  cu voce ca de robot, la fel ca si in cazul acestui aparat in discutie. Am citit pe site-uri in engleza ca transmisia SSB este receptionabila cu orice aparat cu US, dar total neinteligibila in absenta unui aparat care e dotat cu receptia SSB. Altfel nu imi pot explica transmisiile receptionate intr-un limbaj indescifrabil, decat ca trebuie sa cred in extraterestrii, ceea ce la mine nu e cazul. Aveti aici un link cu o transmisie SSB pe un receptor fara funcie SSB: http://www.hamuniverse.com/ssbaudio.mp3

Referitor la diode in capsula metalica, NU EXISTA asa ceva pe placa. Tot ce se vede in poza sunt TRANZISTOARE. Am luat "la puricat" tot de pe placa. Toate au fie 3, fie 4 terminale, Langa care scrie, pe placa E, B sau C. Deci, in afara de cele 3 diode inseriate 1N4001, nu am vazur altele. Iar chestia cu schimbatul electroliticilor, e chiar asa mare tragedie?

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
Acum 13 minute, Sister13 a spus:

Boala asta distruge valoarea istorica a receptorului. Si nu vei obtine nimic in plus dupa schimbare, pentru ca nu electroliticii sunt de vina. Te vei convinge dupa ce-i schimbi. 

Țin să vă contrazic grav

https://www.tubesandtransistors.com/replacing-electrolytic-capacitors-in-vintage-electronic-gear/

Eu am gândit la fel și până am ars un transformator...

Link spre comentariu
Acum 7 minute, Sister13 a spus:

Cand colegul a zis ca e militar, doar pe baza acelei poze....Maria Sa nu spusese. 

pentru ca nu a fost folosit de armata sau militie, era strict pentru utilizare civila. 

Lasa-le naibii de conspiratii, nu impresionezi pe nimeni. Probabil ca sint multi colegi pe aici care stiu multe, dar au depus un juramint plus ca le-a ramas in singe sa nu vorbeasca ce nu este neaparat necesar. Chiar daca informatiile respective nu mai au decit o valoare istorica! Sau poate, nu! sint multe chestii ante 1989 care nu au rasuflat nici pina acum!

Link spre comentariu
Acum 5 minute, Kostas1 a spus:

Apropos de ce zice dl "Marele savant", cred ca faceti o mica confuzie: transmisia SSB se poate receptiona cu orice fel de receptor pe unde scurte NUMAI CA este total neinteligibila, seamana cu o voce de robot din care nu intelegi nimic. Am, in colectia mea vreo 10 aparate multi-band, cateva din ele Sony de calitate, la toate am auzit niste transmisii ininteligibile,  cu voce ca de robot, la fel ca si in cazul acestui aparat in discutie. Am citit pe site-uri in engleza ca transmisia SSB este receptionabila cu orice aparat cu US, dar total neinteligibila in absenta unui aparat care e dotat cu receptia SSB. Altfel nu imi pot explica transmisiile receptionate intr-un limbaj indescifrabil, decat ca trebuie sa cred in extraterestrii, ceea ce la mine nu e cazul.

Draga, sint si radioamator de peste 2 decenii deci stiu exact despre ce este vorba cu BLU. Sigur ca ma refeream la faptul ca receptia este neinteligibila, nu ca nu se sesizeqaza emisia! scrie si pe site-urile in romana si chiaqr in cartile de acum 5 decenii, nu-i nici un secret. Iar o voce robotica e una si o voce neinteligibila este altceva!

Acum 2 minute, yo8tot a spus:

Ce era ALA?

apararea locala antiaeriana, un fel de strutocamila, diferita de unitatile militare cu profil AA

Link spre comentariu

Dl Marele Savant, scuze, am inteles gresit. Am crezut ca spuneati despre transmisia SSB ca nu este receptionabila de nici un fel cu un aparat normal. Pe de alta parte, vocea aia neinteligibila am receptionat-o cu aparatul in discutie. Ceva ciudat este, totusi cu aparatul in cauza, pentru ca nu receptionez canale "normale", gen muzica, arabi (au statii de emisie f puternice) etc. Am auzit doar Morse, ceva probabil in rusa si ceva SSB, desigur indescifrabil. Plus niste fluieraturi ciudate. Am incercat din nou adineaori sa mai receptionez ceva, nu mai receptioneaza nimic. In fine...

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
Acum 3 ore, icar a spus:

In listele oficiale zicea 150kW. Ca o fi ajuns si la 1MW, nu stiu.... Moscova I avea 500kW.

Am spus ''cindva avea 1 Mw''. Mai exact pina prin 2000 si ceva a avur o putere de 1200Kw, dupa care a fost inlocuit cu emitatoare Harris, cu o putere totala de 200Kw, nu mai stiu cu ce putere opereaza acuma. Emitatorul pe tuburi de 1200 era Thomson, pus in functiune pe la jumatatea anilor 60. 

Bod-ul transmite ziua ''Antena satelor'' si noaptea pina spre dimineata RRA, nu mai stiu exact orele, in ultimii doi ani m-am ocupat de altceva, iar din vara sint tinar pensionar!

P.S. ieri am primit primii bani din pensie!

Chiar acum, Kostas1 a spus:

Ceva ciudat este, totusi cu aparatul in cauza, pentru ca nu receptionez canale "normale", gem muzica, arabi, etc.

Nu este nimic ciudat, pentru ca respectivele canale nu erau in banda de radiodifuziune. posibil cel pe care ati auzit ssb sa fie prin partea superioara a benzii de 7 Mhz, care in epoca era mai scurta la noi!

Daca esti sau ajungi prin Bucuresti, treci pe la mine si punem generatorul la treaba (un generator de RF adevarat, militar), desigur daca in orasul tau nu gasesti pe nimeni dispus sa te ajute!

Link spre comentariu

Am inteles, dl Marele Savant. Multumesc pentru disponibilitatea de a ma ajuta. In Ploiesti nu cred ca este cineva care sa ma ajute. Sau, cine stie? Astept "oferte", m-as bucura sa cunosc un pasionat ca si mine. Oricum, apreciez invitatia si sper sa ajung in Bucuresti si sa rezolvam misterul. Va multumesc, din nou!

Link spre comentariu

@Marele Savant Nu am vrut să omit sau micşorez contribuţia dumneavoastră la elucidarea scopului acestui radio rar, dar sincer să fiu,  mă aşteptam să apară cineva care a avut tangenţă cu producţia lui sau poate chiar ca utilizator direct, eventual cu documentaţia originală.

E clar că nu e nicidecum un ,,aparat de uz militar,, cum greşit susţine Felix, aparatele de uz militar nu se construiau pe carcase comerciale de Neptun/Cosmos...dar omul are mania lui, n-ai ce-i face.

@Kostas1

Referitor la schimbarea electroliticilor la aparatele vechi, de cele mai multe ori e o opţiune practică, dat fiind că din cauza vechimii unii condensatori se devalorizează grav şi le creşte ESR-ul, ca urmare apărând riplu excesiv pe filtraje, brum pe audio şi de multe ori chiar atenuarea drastică a amplificării etajelor audio, prin scăderea capacităţii condensatorilor în etajele ce utilizează decuplare cu condensatoare.

Dar având în vedere că un ESR-metru sau ESR-Capacimetru nu mai e greu de găsit şi nici scump, e de preferat totuşi să verificaţi înainte toţi condensatorii electrolitici şi să-i schimbaţi numai pe cei cu probleme evidente.Există un topic amplu cu ESR-metre analogice simple şi ieftine, realizabile uşor.

Am avut nu o dată ocazia să găsesc electrolitici cu ESR mai bun decât cei pe care-i aveam noi pe stoc în aparate de peste 30 de ani.Plus că uneori înlocuirea originalilor ,,vintage,, (buni) cu unii moderni strică aerul de ,,antic,, şi chiar valoarea de aparat de colecţie.

Mai jos aveţi link spre unul din topicurile unde s-au tratat pe larg scheme simple de ESR-metru

Am prezentat şi personal (pag. 4) scheme cu un singur tranzistor, construite practic şi încă în uz personal.

Link spre comentariu
Acum 23 minute, validae a spus:

dar mă aşteptam să apară cineva care a avut tangenţă cu producţia lui sau chiar utilizator direct.E clar că nu e nicidecum un ,,aparat militar,, cum greşit susţine Felix, aparatele de uz militar nu se construiau pe carcase comerciale de Neptun/Cosmos...dar omul are mania lui, n-ai ce-i face.

poate a citit cineva mai atent si mai de curind cartea d.nei Nona, daca dintre fostii angajati nu e nimeni pe aici. Personal am un prieten care a lucrat o viata in Electronica si mi-a povestit multe despre ce se intimpla acolo, dar omul a activat pe partea de Tv cel mai mult. Cind ma intorc in RO (adica in zilele urmatoare) am sa-l caut si sa vad daca a avut tangenta cu aparatul respectiv!

Iar in armata, ma refer strict la activitatile operative, nu la pregatire in sala de specialitate, nu s-au folosit receptoarele romanesti, asa cum am spus, acestea stateau mai mult la baza de reparatii. Cu toata durerea, dar asta era.

Am mai povestit cum BUG-ul realizat de mine, schema cu simulator de tuj, CDB400 si CDB473 il batea la cur de la distanta pe cel produs de industria de specialitate. Acela avea o gramada de bistabile realizate cu tranzistoare, care o data la citeva minute bateau un punc inainte de linie, ceea ce nu era acceptabil. Bineinteles ca a fost admirat de multe personaje din etalonul superior, singura observatie facuta cu insistenta a fost faptul ca nu l-am vopsit kaki ci i-am tras un bleu mamaia, cu vopsea auto, ramasa de la ciubucurile facute de colegii de la atelirul auto. Pe chestia asta am primit 300 de lei prima (da, se purtau si la militarii in termen pentru realizari deosebite si ju am fost singurul), citare prin OZU si la trecerea in rezerva un ''Certificat de buna apreciere''. Tot acolo amfacut o tabela electrica de afisaj pentru sala de sport (voleiul si tenisul cu piciorul faceau ravagii) si un simulator destul de primitiv pentru conducere auto (electromecanic), plus participarea la alte lucrari proiectate de un Domn maior, care cred ca putea proiecta si o statie spatiala daca-si punea mintea si era solicitat sa o faca.

si dupa toate astea, vine felix cu tot felul de abureli conspirationiste.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Sister13 a spus:

" A incerca sa-l repari........inseamna sa-ti bati joc de  anumita istorie." " Ce se poate prinde cu acest receptor, e demult depasit in 2021"

Asta trebuie sa inteleg eu, cautand un sprijin de la un "avansat"? Este cel mai bizar sfat pe care l-am primit de cand sunt membru Elforum! Sa nu cadem in anumite capcane! Eu am 40+ ani, am facut liceul Energetic si mi-am schimbat, prin facultate profilul. Sunt inginer, nu electronist, si tocmai de aia imi "sare mustarul" la  chestii de genul tocmai specificate. Sa spui asa ceva, anume ca a repara sau a incerca sa repari un radio vechi e o bataie de joc la adresa istoriei mi se pare o chestie cu... miros de etanol! Eu credeam ca, din contra, a "pune pe picioare"  un aparat vechi / foarte vechi, chiar daca nu mai are electroliticii originali este satisfactia suprema pentru un electronist! Ganditi-va la un ortoped care baga niste suruburi de titan sau aliaje speciale unui tataitza veteran ww2. Ar trebui sa il lasam pe tataie invalid ca ii stricam aspectul de om batran care a prins razboiul sau il reparam? Mi se pare ca discutia o cam ia razna, sincer! Nici prin cap nu mi-a trecut ca topicul meu va genera atatea polemici! Deja lucrurile au cam sarit de pe fagas! Unde dai si unde crapa!

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
La 13.11.2021 la 23:35, Marele Savant a spus:

poate a citit cineva mai atent si mai de curind cartea d.nei Nona, daca dintre fostii angajati nu e nimeni pe aici.

Am citit-o eu, si chiar daca nu foarte atent iar oricum memoria de la o vreme m-a cam lasat, nu-mi amintesc sa fi citit ceva acolo despre aceste receptoare, desi din cate am inteles eu de la ceilalti, ar fi fost mai multe  modele de radiouri din acestea facute pe strucuri de asemenea receptoare de radiodifuziune.

Discutiile despre "calitatea" acestor receptoare ori despre cat de  "special" ar fi acesta dpdv tehnic, nu au rost, deoarece e clar ca lumina zilei despre ce este vorba (o alta Marie cu aceeasi palarie!) si oricum erau destinate unor utilizatori neprofesionisti care nu stiau nici macar ce-i aceea frecventa ori AM si FM, iar pe de alta parte daca s-ar fi importat pe "valuta forte" in acest scop echipamente profesionale care sa fi fost trimise aiurea prin sute sau mii de birouri civile din teritoriu doar ca sa rugineasca acolo, probabil ca astfel  am fi inceput foamea, frigul si intunericul inca de prin '75!

Daca stam stramb si judecam drept, pana si A412 facut prin bucatariile radioscamatoricesti tot era mai ok ca si receptor HF si cel putin nu ajunsese sa trebuiasca a fi scris pe scala lui "rece" si "cald", ba unii aveau la ele scale digitale!

Cautand un pic, .... mai demult raposatul kripton (fie-i tarana usoara!) a descris succint o alta versiune (S 701 T3 - 7) a acestui aparat, in aceste discutii unde s-au mentionat si unele utilizari si destinatii:

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

O mica istorioara. In anii 1981 am fost chemat la o primarie, fiinca avea probleme cu un aparat de radio.Surpriza era exact cel din fotografie care semana izbitor cu un Neptun.Primarul era un pic agitat din cauza defectarii aparatului fiinca trebuia sa-l foloseasca.Norocul lui a fost ca defectiunea provenea din alimentatorul extern un AT5 parca din ce-mi aduc eu aminte.Din ceea ce am discutat cu el, era un aparat de alarmare care trebuia sa fie folosit atunci cand se primea <dispozitie> conform cu instructiunile aflate intr-un plic sigilat.Atat mi-a spus sau atat a avut voie sa-mi spuna. Si atunci prindea tot un post de radio.In anul 1981.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări