Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce radio romanesc e asta?

Kostas1

Postări Recomandate

Va salut!

Ma bucur ca postarea mea suscita interes! In seara asta m-am dus la tara. Am o antena orizontala (un simplu fir) de cca 10 m, suspendata la inaltimea de 6m. La capat are un crocodil pe care l-am atasat antenei telescopice. Ei bine, pe butonul S1 am receptionat slab o transmisie Morse, iar pe S2 foarte slab un post care parea in rusa, insa nu a durat mult, s-a dus in fading si nu a mai revenit. Pe S3 niste fluieraturi iar pe S4 nimic. Deci, cred ca este functional si pe scurte, insa nu imi dau seama ce frecvente poate receptiona.

Toate cele bune!

P.S. - rog daca se poate, sa nu fie inchis inca topicul. Cine stie, poate am parte de niste surprize cu auditia si as vrea sa mai adaug cate ceva la discutie.

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

20

• Sister13

10

• Marele Savant

7

• Barbu Paul

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu ma refeream la intrebarea lui &franzm despre nr de etaje FI la Gloria. Daca mixerul autooscilant amplifica si are sarcina circuit de FI, nu ar fi de fapt 3 etaje?

Link spre comentariu

Clipsul alb care fixeaza bara de ferita cred ca a fost adaugat ulterior. Nu prea se utiliza la vremea aia.
LE: Asa ca este posibil ca bara de ferita sa se fi plimbat o vreme prin interior si poate a rupt ceva fire de la bobine. Cine a prins inapoi ferita poate nu a lipit sau a lipit gresit firele.
Si de aici si nefunctionarea.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Radioul sigur e functional si pe US. Am reusit sa prind si pe S4 o voce ca de robot, cred ca e transmisie SSB, ceva. Practic, pe fiecare buton am prins ceva, asa cum am mentionat anterior: pe S1 transmisie Morse, pe S2 ceva in rusa cred, pe S3 ceva fluieraturi si pe S4 o transmisie SSB. Ramane de descoperit ce frecvente acopera aparatul.

P.S. - clipsul alb este adaugat de mine. Bara de ferita era prinsa doar la un cap si atarna libera la celalalt cap. Nu era desprins nici un fir de la bobinele de pe bara de ferita.

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
Acum 1 oră, dumitrumy a spus:

Eu ma refeream la intrebarea lui &franzm despre nr de etaje FI la Gloria. Daca mixerul autooscilant amplifica si are sarcina circuit de FI, nu ar fi de fapt 3 etaje?

E bine ca postez cat mai rar, saptamana asta am avut 4 anestezii la stomatologie, sunt ametit dupa extractia de ieri. Acum am vazut ca este oscilator separat la Gloria. Culmea, am reparat cateva in tinerete.

Link spre comentariu

Sa va fie de bine ! 

Din analiza pozei si componentele folosite, pare ca seamna foarte bine cu un Gloria, din acest motiv am adus in discutie. 

@Kostas1

ch.jpg

Ce este piesa pe care am incercuit-o cu rosu ? Mie mi s-a parut a fi tranzistor, nu se vede prea bine. Conteaza in descifrarea schemei 

Link spre comentariu

Ms ! Si scuze ptr continuarea cu intrebari aparent stupide....cati pini are acel tranzistor, 3 sau 4 ? 

Nu sunt stupide, chiar mi-a atras atentia acest receptor ( inutila completarea ). Iar din ce urmeaza in continuarea pe acea placa nu inteleg nimic. 

Dar pas cu pas, se va elucida " misterul ".  Am impresia ca acest receptor stie si alte moduri de lucru in afara de AM. 

Link spre comentariu

Pentru ca tot am intrebat de frecvente, banuiesc ca valoarea lor este sub 7MHz. Ca sa poata fi receptionate din Ro. In continuare sunt interesat de valoarea frecventei. Chiar n-are nimeni un generator de RF?

Link spre comentariu

Omul a cerut doar o părere avizată despre utilitatea practică a acelui aparat de radio.Cum nu s-a nimerit nimeni să recunoască aparatul şi scopul exact al celor patru game de US, s-au emis tot felul de teorii.O să devină un topic de bodegă..

Refertor la ce tranzistor o fi ăla încercuit în poză şi câte terminale are...pare a fi un BF214

BF 214, Tube BF214; Röhre BF 214 ID38350, Transistor

Link spre comentariu

Inca 2 intrebari " finale "  ptr initiatorul topicului: 

radeio.jpg

Cati pini are tranzistorul incercuit cu rosu ? ( eu cred ca 4 )  Cati pini au capsulele de tranzistor incercuiti cu albastru? ( sunt sigur 2 )

Ce scrie pe dioda neagra ? 

intrebarea asta e mai generala:

Va spune ceva Narrow Band FM ? E o ipoteza cu sanse mici...verdictul depinde de raspunsul la intrebarile de mai sus. 

Editat de Sister13
Link spre comentariu

Tranzistorul este BF214. Sunt 3 diide inseriate tip 1N4001. Mai e ceva, sper sa nu fiu certat de catre cei avansati: am o "boala": ma apuca strechea si schimb toti electroliticii la aparatele sub 1980 ca vechime. Asta am facut si cu aparatul de fata, mai putin un singur condensator de 300 (nu 330!) de micro pe care l-am lasat ca sa se vada anul de fabricatie. In rest nu am schimbat nimic. Atasez si foto.

P.S. - ati mai auzit si patit asa ceva? Am schimbat difuzorul momentan, caci cel vechi nu a mai functionat. I-a cazut magnetul pe jos, pur si simplu si, cand am incercat sa il reatasez, nu a mai functionat. Nu-i bai, ala rusesc se aude bine.

20211113_213204.jpg

20211113_213149.jpg

20211113_214137.jpg

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
Acum 11 minute, Kostas1 a spus:

Mai e ceva, sper sa nu fiu certat de catre cei avansati: am o "boala": ma apuca strechea si schimb toti electroliticii la aparatele sub 1980 ca vechime.

Sufăr de aceeași boală, leacul e câte un kit de electrolitici pentru fiecare proiect

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări