Kostas1 Postat Noiembrie 9, 2021 Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 (editat) Buna ziua! Am primit donatie aparatul atasat in poze. Am crezut ca este un Neptun, doar sa observ ca este alt aparat. Scala este ciudata: pe UL are doar frecventa in jurul 155 kHz, pe UM este scala normala, iar pe US, ei bine nu inteleg nimic. Are 4 butoane: US 1-4 si o singura scala, care la extremitati are inscriptionat "Rece" si "Cald", plus o dunga rosie si o banda verde. Aparatul nu functioneaza pe UL, doar pe UM, pe toata scala. Apropos, pe UM, la frecventa de 1605 kHz are inscriptionate 4 patratele verzi. Pe US am prins ceva paraziti, nimic altceva, pe oricare din butoane apasate. Aparatul are scris pe electrolitici 1975 si are partea de radiofrecventa cu tranziatoare cu siliciu si finalii pe germaniu. Ce este cu acest aparat si cum se poate folosi pe unde scurte? De asemenea, are cineva schema? Multumesc anticipat. Editat Noiembrie 9, 2021 de Kostas1 Link spre comentariu
peternan Postat Noiembrie 9, 2021 Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 (editat) Pare Neptun Editat Noiembrie 9, 2021 de peternan Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 9, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 (editat) Va salut! Pare, dar nu este. Neptun 1 are si FM iar scala pe UL este completa, iar pe US este un singur buton, care acopera scala. Am cartea "Scheme de radioreceptoare", unde apare schema Neptun 1 model S-701T. Nimic despre acest model S-701 T3-5. Deci? Editat Noiembrie 9, 2021 de Kostas1 Link spre comentariu
Sister13 Postat Noiembrie 9, 2021 Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 Din ce stiu eu, cu sanse mari sa fie corect, producatorul e Philips. Nu e romanesc, deci. Sunteti in posesia unui radio de colectie Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 9, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 (editat) Acum 4 minute, Sister13 a spus: Din ce stiu eu, cu sanse mari sa fie corect, producatorul e Philips. Nu e romanesc, deci. Sunteti in posesia unui radio de colectie Va salut! Toate piesele din el sunt romanesti. Electroliticii, pe care scrie "IPRS Baneasa", condensatorii ceramici si styroflex, toti sunt made in Ro. La partea cu radioul ca e de colectie aveti dreptate, este clar ca este un exemplar mai rar (norocul meu). Editat Noiembrie 9, 2021 de Kostas1 Link spre comentariu
aurel70 Postat Noiembrie 9, 2021 Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 Salutare tuturor! Ar merita studiata si "cartea albastra" vol II, cu aparate straine, poate e ceva romanesc facut dupa licenta.... Link spre comentariu
Sister13 Postat Noiembrie 9, 2021 Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 Ce tranzistori sunt pe partea RF? Philips folosea la primele tipuri din anii 70 BF115, BF240 sau BF494. IPRS numai BF254/255/214/215 Link spre comentariu
d2134 Postat Noiembrie 9, 2021 Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 Este un radio romanesc de uz guvernamental. Am vazut unul acum vreo 40 de ani la un prieten al carui tata era colonel la ALA. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 9, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 (editat) Am reusit sa vizualizez scrisul doar de pe un tranzistor - BC108C. Restul au scrisul mascat de condensatorii ceramici patrati. Condensatorii cu germaniu au radiator si nu se vede scrisul. Insa repet, pe styroflex si electrolitici scrie IPRS, deci piesele sunt romanesti. Am si volumul 2 din "Scheme de radioreceptoare", l-am frunzarit, nu am gasit nici un receptor asemanator cu acesta. Acum am vazut ce a scris userul d2134. Deci este un radio pentru situatii de urgenta. In acest caz, faptul ca pe UL este acordat doar pe statia de la Bod, cu acoperire nationala are o logica. Dar pe unde scurte, care e logica? Se presupune ca in cazul unei catastrofe nationale trebuie sa ai acces la un post cu acoperire NATIONALA, in limba romana. Ce sa faci cu scurtele? De asemenea, daca fiecare buton de scurte reprezinta accesul la o banda, de ce nu s-au facut benzi separate pentru fiecare buton? Cum poate fi citita scala de pe US, actionand fiecare buton in parte? De ce s-a inscriptionat scala cu "Rece" si "Cald"? Editat Noiembrie 9, 2021 de Kostas1 Link spre comentariu
Sister13 Postat Noiembrie 9, 2021 Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 Am vazut prin anii '90 un radio ff asemanator, marca Philips aflat in posesia unui batran colonel in Securitate. Din ce spunea dumnealui, erau facute special, deci e posibil ca seria sa fie foarte limitata. Este la fel de posibil sa fie un radio de colectie Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Noiembrie 9, 2021 Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 (editat) Pare a fi "NEPTUN1" , primul tranzistor din etajul AF era BC108. https://www.okazii.ro/radio-neptun-1-electronica-functioneaza-si-este-impecabil-ca-nou-a192764424 Editat Noiembrie 9, 2021 de Barbu Paul Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 9, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 (editat) 1 oră în urmă, Barbu Paul a spus: Pare a fi "NEPTUN1" , primul tranzistor din etajul AF era BC108. https://www.okazii.ro/radio-neptun-1-electronica-functioneaza-si-este-impecabil-ca-nou-a192764424 Va salut! NU este Neptun, cineva a utilizat carcasa unui Neptun sau o parte din ea pentru a gazdui electronica din acest aparat. Neptun 1 are FM si alta schema. Pe Okazii este un aparat ca al meu in carcasa unui Neptun 1. La aparatul meu chiar si capacul de la baterii e diferit de cel de pe okazii. Editat Noiembrie 9, 2021 de Kostas1 Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Noiembrie 9, 2021 Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 "Neptun1" este varianta fara UUS, carcasele nu se pot schimba, si au fost mai mult variante. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 9, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 Acum 13 minute, Barbu Paul a spus: "Neptun1" este varianta fara UUS, carcasele nu se pot schimba, si au fost mai mult variante. Este suficient sa va uitati pe proradioantic sa vedeti ca nu a existat niciodata un Neptun 1 fara FM. Tocmai ce m-am uitat in cartea cu scheme de radioreceptoare si exista doar Neptun 1 si 2, ambele cu FM. Este cel mai probabil ce au scris alti membri, anume ca aparatul pe care il am este unul special oentru situatii de urgenta, la Securitate, prefecturi sau primarii. Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Noiembrie 9, 2021 Partajează Postat Noiembrie 9, 2021 (editat) Imi pare rau ca va dezamagesc cu privire la cat de special este, special nu este, rar da, am depanat cateva zeci prin anii 80, nu va mai ca ganditi posesorul celui din link a introdus un aparat ca al dumneavoastra in carcasa de "NEPTUN1" , la cel cu UUS gaura de la acordul fin era circulara, la cel pe care il aveti si la cel din link are alta forma, mai mult interiorul carcasei era diferit. Editat Noiembrie 9, 2021 de Barbu Paul Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum