Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa in comutatie la care se incinge transformatorul

Euscebiu

Postări Recomandate

Buna ziua !
Am o statie auto a carei schema n-o gasesc Ground Zero GZIA 2230 HPX dar putem vorbi pe o schema asemanatoare - gzha-2350x.
Acest amplificator banuiesc ca are un scurt sau izolatie saraca in transformatorul sursei de alimentare deoarece are idle current foarte mare (6A).
FPQ 50N60 au fost testati, aveau 1.5 V on low - polarizare directa , i-am schimbat cu altii noi, la fel, consum mare fara orice sarcina. Sarcina cared ca este izolatia scazuta a transformatorului sursei.
Amplificatorul functioneaza perfect alimentat diferential separat direct pe electrolitici.
Diodele redresoare sunt ok. Cu ele scoase, tot este idle current enorm consumat de sursa in comutatie. FPQ 50N60 se incing constant.
Pe electrolitici exista tensiune redresata (amplificatorul este alimentat prin 2x12V / 50W in paralel care se aprind 75% - deci 75 W, deci ar fi un curent de circa 6A) insa daca este alimentat la 12 V direct, transformatorul se incinge si scoate fum.
Nu vad alta sarcina exceptand transformatorul care are cateva spire pe fiecare infasurare.
In primare are 0.6 ohm.
In secundare are 0.2 ohm.
Ma intereseaza cine are expertiza pe transformatoarele astea daca rezistentele sunt ok la 0.2 si 0.6 ohm.
Probabil trebuie rebobinat.
Nu vad alta explicatie pentru idle current asa mare cu finalii ireprosabili.

Tipul aparatului:     amplificator
Modelul aparatului:    Ground Zero GZIA 2230 HPX
Defectul cum se manifesta:    idle current mare, sunet clar doar la tranzitie on-off, gasit zener ars
Alte specificatii utile:    toti tranzistorii si diodele ok

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DjLeco2021

4

• Marian

2

• validae

2

• Euscebiu

2

Top autori în acest subiect

Rezistenţa bobinajelor e OK, dat fiind faptul că are doar câteva spire.E posibil un scurtcircuit între spire, o altă explicaţie pentru curentul mare în gol ar mai fi doar prezenţa unui condensator electrolitic cu pierderi mari în filtraj, dar acela ar trebui să fie practic încins şi ar exploda destul de rapid.

Link spre comentariu

Ai scurt in traf, desfa-l frumos si refa fiecare infasurare din nou, notind cite spire a avut fiecare si sensul (fazarea) bobinajelor. Eventual treci sirmele prin varnish termocontractil, fiind putine spire. Este o problema generala la trafurile auto, de la vibratii si dilatare/contractare datorate incalzirii excesive a miezului si chiar si a sirmei, se poate sifona izolatia ei si asa fiind bobinata claie peste gramada, secundare peste primare, fara niciun fel de izolatie (scotch kapton) intre ele. Niste poze ar fi relevante.  Foloseste   https://postimg.cc/    si pui aici direct link.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Să nu se fi dereglat frecvenţa de lucru a sursei, în sensul creşterii ei exagerate şi asta ar duce la încălzirea trafului şi tranzistorilor.Măsoară frecvenţa semnalului din poarta mosfeţilor.

Link spre comentariu

Daca ar creste frecventa, ar fi mai ok, inductanta primara a trafului ar fi nesemnificativa si nu s-ar comporta ca un "scurt". Grav ar fi daca ar scadea frecventa, atunci nr mic de spire din primar, implicit inductanta ar crea proobleme la frecventa mai mica decit ar fi fost conceput initial. Inclin sa cred totusi ca ai scurt intre infasurari/spire. Mai poti incerca ceva, presupunind ca ar fi ceva prin cele 2 etaje finale, bias dereglat sau oscilatii etc.

Incearca sa alimentezi din un alimentator simetric, separat, asemenator ca tensiune, direct pe electroliticii de filtraj din secundar, vezi ce consum ai pe etajele finale, fara sarcina si cu volum la minim. daca ai maxim 100-150mA este ok, daca ai mai mult, e pozibil ca beleaua sa fie chiar din unul sau chiar ambele etajele finale. vad acolo o dioda cu pi ntaiat, banuiesc ca este o zenner care stabilieaza fata de masa, una dintre alimentarile de +/- 15Vcc, partea de crossover prin rezistentele de 680 ohmi/2W serie.  Fara zenner, poti trosni integratele din crossover!

Link spre comentariu

Mie rezistentele masurate ale infasurarilor nu mi se par ok, sau mai bine zis raportul lor nu-i ok.

Adica, in primar ai si mai putine spire si cu sarma mai groasa ( cumulat e mult, mult mai groasa deoarece curentul e mult mai mare ) decat in secundar, deci lasand la o parte problemele de prexcizie la masurarea de rezistente asa mici, nu-i normal ca rezistenta ohmica sa fie mai mica in secundar, din contra.

Deci Leco are dreptate, probleme pe traf, si cel mai probabil in secundar ( altfel n-ar fi rezistat tranzistorii, asa ii ajuta macar putin inductanta de scapari ).

Scoate traful de pe placa si masoara inductantele infasurarilor, secundarele trebui sa aiba valori egale intre ele si la fel si primarele intre ele, iar secundarele sa aiba mult mai mult decat partea de primar ( raportul de transformare ridicat la patrat ).

Link spre comentariu

Eu care am acces sa masor cu precizie rezistente de valori mici (pina in domeniul µΩ) nici nu ma uit la astfel de masurari iar aici pe forum, de multe ori cu jucarii de multimetre, se fac masuratori de sub 1Ω si pe baza lor se dezvolta o intreaga teorie a defectelor.

Reveniti cu picioarele pe pamint oameni buni! Pt a vedea ce-i cu probleme acolo trebuie un osciloscop si cineva care sa stie sa-l foloseasca.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Marian, garantat la 2x3-4 spire cit ar avea primarul, rezistenta  in DC a bobinajului este extrem de mica, de ordin de miliohmi, zeci de miliohmi. Masuratoarea a fost eronata, mai mult ca sigur. Asemenea valori mici se masoara cu punti dedicate, nu cu multimetru obisnuit.Ramin la parerea ca problema e in traf. Mai poate incerca, sa fie sigur 100%, demontarea acelor 2 diode duble, cele din secundar cu anod comun si cu cator comun, si verificat cu traful "in gol", asta ca sa nu demonteze fizic traful si sa elimine orice suspiiciune ca ceva dupa traf ar fi cu probleme (in etaj final, poate dioda redresoare) cu "deschidere" desi greu de crezut. Asta e primul luctu pe care l-as face, urmatorul fiind masurarea cu un oeciloscop sau frecventmetru, tensiunea din secundar,unde cred ca ar trebui sa fie intre 30 si 40kHz, aproximativ.

Link spre comentariu

Leco nu ma indoiesc ca valoarea e imprecisa, insa eroarea ar trebui sa fie proportional egala, adica ar fi trebuit negresit sa se releve rezistenta ohmica mai mare in secundar fata de primar. Cum deasemeni sunt convins si eu ca problemele la traf sunt, si la cat de simplu e, rebobinarea ar trebui sa se faca in maxim 10-15 minute.

Eu masor rezistente mici cu 2 multimetre mai bune si cu o sursa capabila de regim de curent constant, o fac de regula la mai multe valori de curent intre 1 si 15A si scot o medie pentru precizie.

Este atat de precisa pe cat sunt multimetrele de precise ( in cazul meu precizia este foarte buna ), se pot masura fara probleme si precis astfel si rezistente sub 10mOhm si chiar sub 1mOhm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări