Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acumulare apa calda in fosa/subteran


Cortex

Postări Recomandate

Salut , imi trece prin minte sa achiziționez un bazin mare ( 20...50 mc sau chiar mai mare..depinde de costuri) in care vreau sa acumulez  caldura preluata de la panoui , vreau sa il " ascund" in pământ , evident cu izolate pe masura. Ma gândeam  la bazinele acelea din fibra de sticla,  in care voi construi serpetine pt incalzire / preluare caldura . Apa  lui va fi statatoare cu oarece amester antibacterii ( probabil clor) . Acea acumulare v-a fi folosita la  caldura si acm. Astept pareri/ sugestii. Multam

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Cortex

    5

  • vily

    3

  • yo9hrb

    2

  • validae

    1

Top autori în acest subiect

Sa nu exageram  cu reactoare :)). Ideea era ca pe tot timpul anului/ sezonului cald sa se tot acumuleze energine in acel tank si in sezonul  rece sa ma folosesc de ea . Eu il vad ca pe un condensator de mare capacitate . Casa e bine anvelopata ( cost  lunar senzor rece ~ 400 ron 140mp) . Deci banuiesc ca nu consum cat as acumula, bineînțeles cu necesarul de panouri 

Link spre comentariu

Știi care e paradoxul?

Mai de grabă stochezi frigul decât caldura. 

1 oră în urmă, Cortex a spus:

Salut , imi trece prin minte

Las-o să treacă,  altfel o dam de gard cu fizica elementară. 

Link spre comentariu

ideea asta sa stochezi caldura in apa de la un sezon la altul nu e buna pentru ca sunt niste calcule privind necesarul de energie si cat poti sa stochezi in acel bazin,iar pierderile sunt prezente..

In schimb pe durate mici de timp normal ca e fezabila.

 

 

https://www.ecohome.net/guides/2208/thermal-batteries-all-about-storing-solar-heat/

Editat de Den
Link spre comentariu

Folosit ca un puffer nu merge. Pe de o parte, izolarea corespunzatoare a unei asemenea dihanii continand apa la peste 40 de grade costa enorm.

Mai important insa, e insuficienta.

Capacitatea calorica a apei e de 4184 J/(kg*K). Adica 1.16 kWh per mc per grad.

Deci daca am acumula 50 mc de apa la 50 de grade, folosibila pt incalzire/acm pana la 35 de grade, ignorand complet pierderile, si tot nu ar fi decat 50 * 15 * 1.16 = 871 kWh. Asa ar ajunge sa zicem vreo 2 luni iarna, intr-o casa foarte bine izolata. Ca idee, consumul meu pt incalzire, cu PDC aer/apa, e in jur de 3700 kWh/an.

In realitate, constructia unui rezervor de 50 mc izolat incat sa nu piarda cea mai mare parte a celor 871 kWh pana iarna ar costa mai mult decat incalzirea cu PDC a casei pentru o suta de ani. Evident ca nu s-ar amortiza niciodata.

 

Exista insa o varianta in care un astfel de sistem merge, dar investitia e mare si e discutabil daca renteaza. Se umple rezervorul cu apa sarata, si se baga in el cateva sute de metri de conducta PE, prin care circula apa cu antigel. Prin aceasta se extrage (cu o PDC apa/apa) caldura de inghet a apei, care este de 80 de ori mai mare.

Considerand de exemplu un necesar termic de 10 MWh/an, si ca extragem 200 kWh/mc din rezervor, un rezervor de 50 mc ar fi suficient.

Pentru a obtine cei 200 kWh/mc consideram ca putem extrage vreo 60 kWh/mc din caldura latenta de topire/inghet, si restul din incalzirea rezervorului (si a solului din jur) cu panouri solare, atat vara cat si iarna, in zilele insorite.

 

Investitia este insa considerabila, si in general nu renteaza fata de PDC sol/apa care folosesc tevi similare ingropate in sol la 1 - 1.5 m adancime, sau in foraje verticale (atentie insa in ultimul caz la poluarea termica a panzelor freatice).

 

La mine nici macar asta nu renteaza - desi PDC apa/apa au SCOP mai mare decat cele aer/apa, costurile initiale sunt mult mai mari (plus problema sapaturilor si ca nu poti avea copaci in zona in cazul serpentinei la adancime mica). Presupunand un SCOP dublu fata de pompa mea aer/apa, asta mi-ar reduce costurile cu 1300 lei/an. Adica amortizare in jur de 15 - 20 ani, ceea ce luand in calcul inflatia inseamna niciodata. Pentru case cu necesar termic semnificativ mai mare termenul scade, dincolo de un punct devenind rentabile.

 

Link spre comentariu

Mulțumesc  domnul Cristian, frumos si elegant explicat. O sa pun pe hartie tot ce înseamnă  achizitie ,chiar daca din start se intelege ca nu merita, doar asa pt a-mi excita neuronul.  Mai demult intrebam daca la incalzire in pardoseala ar fi o idee buna teava de cupru, cei mai mulți  au zis NU. Eu am zis da si nu regret!  In 2... 2.5 h am caldura setata ( 22 C ambient cu 50 setat pe centrala>teava). Am vreo 700 m teava in pardoseala , achiziționată  la jumate de pret ! ( daca sti de unde si cum..se poate orice) . Cam asta r fi ideea si cu pufferul , ca il iau pe sub mâna, cand e gropa gata, omul mi-l si ingroapa, insa restul materialelor  nu-s ieftine, ma gandeam la un 10..15 kw panouri ( nu mai stiu..are 100w un tub ?) 

Link spre comentariu

O idee de rezervor - gata facut - ar fi sa cumperi o cisterna de la fier vechi. Nu mai ramane decat sa o izolezi si sa o ingropi.

Un vagon cisterna are vreo 70-80mc. 

Link spre comentariu

Nu cred ca are mai mult de 10 tone (vorbesc de o cisterna feroviara, de 70mc). Fara sasiu/ boghiuri. Tot vagonul are undeva pe la 20 de tone. Iar de ruginit... nu rugineste asa usor. Peretele are o grosime de minim 6mm (vorbim de un vas tip L4BN). Un rezervor din fibra la dimensiunile alea, care poate fi montat subteran, nu cred ca gasesti. Oricum, era o sugestie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări