Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator alimentare amplificator cu tuburi

Lonerider

Postări Recomandate

Eu as desface legatura comuna la masa secundar traf de iesire, fiecare masa ar merge separat  la masa catodului respectiv fiecarui tub unde vine si reactia NFB, deci la intrare. Asa cum e acum pe portiunea de la - filtrare pana la masa reglete circula mai multi curenti deodata. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 109
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Lonerider

22

• Усилитель

14

• vera

12

• flomar60

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 33 minute, Усилитель a spus:

Eu as desface legatura comuna la masa secundar traf de iesire, fiecare masa ar merge separat  la masa catodului respectiv fiecarui tub unde vine si reactia NFB, deci la intrare. Asa cum e acum pe portiunea de la - filtrare pana la masa reglete circula mai multi curenti deodata. 

cablaj2.jpg

Link spre comentariu

”Brum”-ul ar putea să apară și prin asimetrii la circuite de încălzire pentru filament.

Eventualele bucle sau cuplaje parazite pe trasee de masă ar conduce mai degrabă la (auto)oscilații parazite, nu la ”brum”.

Părerea mea.

Link spre comentariu

Cum ar produce o asimetrie brumul ?

De obicei el e asociat cu probleme de filtraj sau trasee lungi și apropiate de cele de curent alternativ de rețea.

Link spre comentariu

Asimetriile (mecanice) există în construcția tuburilor electronice intre filament și catod.

Dacă filamentul este și spiralat și alimentat în a.c. poate ”modula” (electromagnetic) catodul tubului.

Sigur că poate să apară brum și din motive de filtraj insuficient la alimentare dar și prin capacități parazite (lipsă de ecranaj suficient) pe circuitele de semnal mic cu impedanță mare (capacitatea parazită dintre rețeaua electrică și firul de intrare).

Link spre comentariu

Azi dimineata, am avut timp vreo ora si am conectat un tub 6N1P cu soclu aferent (fara nicio alta modificare la schema), in locul primului tub driver, 6N8S. Brumul s-a redus pana aproape insesizabil (tre să lipești bine urechea de incintă/difuzor să poată fi auzit). Probabil ca o sa renunt la driverele 6N8S si sa gasesc o solutie de a monta socluri novale in gaurile soclurilor octale... Inainte de aceasta ultima solutie, o sa mai fac niste verificari, cu asistenta.

Link spre comentariu

Verificati la 6N8S scos din montaj , rezistenta de izolatie filament-catod. Poate acest exemplar este defect si cu altul sa functioneze OK. Ati scapa de inlocuit soclurile.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Lonerider a spus:

Azi dimineata, am avut timp vreo ora si am conectat un tub 6N1P cu soclu aferent (fara nicio alta modificare la schema), in locul primului tub driver, 6N8S. Brumul s-a redus pana aproape insesizabil (tre să lipești bine urechea de incintă/difuzor să poată fi auzit). Probabil ca o sa renunt la driverele 6N8S si sa gasesc o solutie de a monta socluri novale in gaurile soclurilor octale... Inainte de aceasta ultima solutie, o sa mai fac niste verificari, cu asistenta.

Asta inseamna ca poate fi vorba de auto oscilatii sau etajul de intrare are amplificare prea mare.

6n1p are intre cele doua triode ecran

Link spre comentariu
13 hours ago, Lonerider said:

am conectat un tub 6N1P cu soclu aferent (fara nicio alta modificare la schema), in locul primului tub driver, 6N8S. Brumul s-a redus pana aproape insesizabil

La dubla triodă de audiofrecvență pe soclu octal 6N8S, cu încălzire indirectă, izolația filament - catod este asigurată prin oxidarea catodului.

https://tubes-store.com/product_info.php?products_id=17

Tubul 6N1P, de calitate mult mai bună, admite o tensiune / rezistență de izolație filament - catod mult mai mare.

http://www.uk-electronic.de/PDF/6N1P.pdf

Asta poate explica și ”brum”-ul (din asimetrie) așa cum am postat mai sus.

Și catodul (încălzit indirect) dar și filamentul incandescent din el (sau și din exteriorul catodului) emit electroni spre grile și anod.

Link spre comentariu

Si eu am pus intr-un amp de chitara 6N1P in loc de 6N8S fara nici  o modificare, nu avea brum ci amplificarea octalului era prea mica. 

Dupa a sunat mult mai bine. 

Link spre comentariu

Cred ca i-mi era prea somn:rade:

Vroiam sa zic ca amplifica toate mizeriile din circuitul de masa.

Eu am alimentat 6n8s in ca si nu am brum.

Editat de sonic11
Link spre comentariu
2 hours ago, Rammstein said:

Pentru "rider" 

Nu stau să recitesc tot topicul, tuburile duble triode octale sunt păcătoase la vibrația filamentului, dacă alimentezi filamentele lor în CA nu vei scăpa niciodată de acel humm, alimentează-le in CC și scapi de humm. 

A fost una din incercari...

Am pus punte redresoare 20A și condensator de filtrare (3300uF), cu si fara minus legat la masa, pe înfășurare filamente tuburi mici (6N8S si 6N1P) = brum ceva mai scăzut, tensiunea, în sarcină, pe filamentele tuburilor, masurata, scăzând la 5.8Vcc (înfășurările secundare nu au fost dimensionate pentru punte redresoare și am 6.8 - 6.9Vca în gol, 6.3 - 6.4Vca în sarcină).

Link spre comentariu

Pentru că în topic este ”transformator alimentare ...”, este acel transformator suficient de ecranat magnetic?

Măcar cu o ”centură” (platbandă) feromagnetică?

Nah ... ăsta e Hammond (de la ”mama” lui):

HAMMOND 170C

Unii ecranează magnetic și tuburile de semnal mic iar circuitele de încălzire /filament sunt separate galvanic pentru tuburile finale și cele de semnal mic (ideal ... pentru fiecare tub).

Asta pentru că pot exista scurgeri de curent între filament și catod iar electronii ”iubesc” diferențele de potențial, mai ales la cald.

Editat de patrick1
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări