flomar60 Postat Noiembrie 6, 2021 Partajează Postat Noiembrie 6, 2021 Acum 7 minute, Lonerider a spus: Scap, de mâine, din "puşcărie".... Spor,să ne țineți la curent cu evoluția proiectului! Link spre comentariu
vera Postat Noiembrie 7, 2021 Partajează Postat Noiembrie 7, 2021 (editat) O sugestie-secundarul de 5V/7A, bobinat cu sarma cu diametrul de 1,7mm, care se bobineaza f greu, poate fi facut cu 2 fire in paralel 2x8,5sp/1,3mm, ca tot o ai. Acest secundar incape tot pe un singur strat si economisesti loc (0,4mm). Editat Noiembrie 7, 2021 de vera Link spre comentariu
Lonerider Postat Noiembrie 7, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2021 @vera, multumesc pentru sugestie. Chiar ma gandeam la o varianta de acest fel. Am bobinat, in trecut, cu sarma groasa si a fost destul de chinuitor. Link spre comentariu
Lonerider Postat Noiembrie 12, 2021 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2021 https://postimg.cc/gallery/rpkgtLf Cam asta am mesterit, pana acum. Carcasa, sasiul si infasurarea primara trafo alimentare. Lucru manual, cum am putut. Link spre comentariu
Lonerider Postat Februarie 2, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2022 Vă salut. Am reuşit să termin cu bobinajul transformatorului de alimentare, lipit şi piesele (partea de amplificator, doar). Bobinat si două şocuri, pe secţiune de 6.8cm2 cu sârmă de 0.45mm, întrefier de 0.5mm. Lăsând la o parte faptul că la unul din OT-uri am greşit la fazarea unor înfăşurări şi am fost nevoit să-l mai desfac şi revizui încă odată, nu am avut alte mari probleme, a cântat din prima. Tensiunea de alimentare, după redresare, filtrare şi şoc, fără nicio sarcină, este de 486Vcc. Tensiunea de alimentare, în sarcină, la anozii tuburilor finale (în configuraţia originală a schemei) este de de 420Vcc, 422Vcc la G2, iar curentul de mers în gol, măsurat în catozii tuburilor finale este 50mA, după echilibrare. Acum..., marea problemă sunt şocurile. Nu ştiu cum să le calculez, în sensul grosimii întrefierului. Aşa cum sunt făcute acum, bobinaj pînă la marginea mosorului (aprox. 1800 spire şi cam 32 ohm rezistenţa înfăşurării), sunetul în difuzoare (intrarea pusă la masă) este curat dacă nu depăşesc 38-40 mA, curent măsurat în catodul tuburilor finale (tensiunea de alimentare la anozii tuburilor finale este de cca. 450Vcc şi 456Vcc la G2. Rezistenţa în catozii finalelor este, pentru aceste valori, 500ohm. Dacă scad valoarea rezistenţei din catozi, către valoarea dată în schemă, apare brum în difuzoare, iar şocurile încep să bâzâie. Am încercat cu 330ohm, a crescut curentul la 43mA, implicit a apărut brumul şi bâzâitul şocurilor, tensiunile 435Vcc la anozi tuburi finale şi 437Vcc la G2. La valoarea dată în schemă, 250ohm, curentul în catozi creşte la 50mA, brumul de intensifică în difuzoare, iar şocurile se aud bâzâind destul de tare. Niciunul din şocuri nu se încălzesc. La 38mA nu prea cred că pot stoarce cam tot ce poate aceast amplificator, nu cred că ar trece de 17W (maxim). Ataşez schema părţii de amplificare (care este din documentaţia Heathkit W3-AM) şi a părţii de alimentare, aşa cum este construită în momentul de faţă, cu menţiunea că, deocamdată, la partea de alimentare sunt două tuburi 5Ц4C, cu diodele în paralel, în locul tuburilor 5Ц3C care sunt figurate în schemă. Să renunţ la şocuri, în loc de filtru CLC să fac doar filtru CRC (mă tem că o să am o rezistenţă de reşou)? Pot rezolva ceva prin modificarea întrefierului? Aş fi bobinat şocurile cu sârmă mai subţire, de 0.30mm, să am o rezistenţă a înfăşurării de vreo 100 ohm, dar nu am fir aşa subţire şi nu găsesc prin împrejurimi. Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Parerea mea e ca filtrajul este slab, in special datorita putinei capacitati de filtrare. Socurile ar fi OK, mai bine decat cu R. Al meu tot de 30 ohmi duce 200mA si nu bazae. As modifica sursa : redresare punte siliciu, dupa, C electrolitic cat incape, apoi 4 sectiuni diode tub in paralel, CLC, dar cu C mai mult ca actual... Link spre comentariu
simson Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Brumul nu apare din cauza sursei, clar?Este un push-pull si doar cu un singur elecrolitic dupa redresoare tot nu ar fi brum. Eventual masoara inductanta socurilor, este prea gros intrefierul de 0,45...fiind separate pe canale, zic ca ajunge 0,2 si strange ca lumea I-urile pe E-uri. Urmareste semnalul incepand de la intrare vezi de unde apare brumul . Link spre comentariu
Tanase Ion Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Salutare, sunt oarecum novice in amlifuri pe tuburi dar in schema nu vad nici o rezistenta de sarcina din catozii tuburilor u3 si u4 catre masa, e ok schema? Intreb si eu colegii cu experienta in domeniu, multumesc anticipat ptr intelegere cu stima si respect o zi buna. Link spre comentariu
deo Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Si la finale nu sunt legaturi la masa, posibil sa nu fie nici fizic in montaj? Link spre comentariu
merck Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 (editat) 1 oră în urmă, Rammstein a spus: De ce îți măraie ampul..... pentru că atunci când ai 50mA prin fiecare tub final..... încep să se satureze miezurile, vezi.... aici este diferența între un traf de ieșire bobinat pe ce trebuie și unu bobinat pe orice tolă găsită sau un traf de ieșire bobinat după indicații, date, bizare. Nu trafurile de iesire ii bazaie ci bobinele din filtru (drosselurile): Acum 10 ore, Lonerider a spus: Dacă scad valoarea rezistenţei din catozi, către valoarea dată în schemă, apare brum în difuzoare, iar şocurile încep să bâzâie. Am încercat cu 330ohm, a crescut curentul la 43mA, implicit a apărut brumul şi bâzâitul şocurilor, tensiunile 435Vcc la anozi tuburi finale şi 437Vcc la G2. La valoarea dată în schemă, 250ohm, curentul în catozi creşte la 50mA, brumul de intensifică în difuzoare, iar şocurile se aud bâzâind destul de tare. Niciunul din şocuri nu se încălzesc. @Lonerider intrefierul actual este prea mic si se satureaza bobina (bazaie) =>trebuie sa maresti intrefierul fie prin tatonari fie contacteazi prin mesageria privata pe @OLIMPIU sau @Hoffmann si iti spun ei cam ce grosime ai nevoie la intrefier. Editat Februarie 3, 2022 de merck Link spre comentariu
merck Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Acum 20 minute, Tanase Ion a spus: Salutare, sunt oarecum novice in amlifuri pe tuburi dar in schema nu vad nici o rezistenta de sarcina din catozii tuburilor u3 si u4 catre masa, e ok schema? Intreb si eu colegii cu experienta in domeniu, multumesc anticipat ptr intelegere cu stima si respect o zi buna. A uitat sa lege la masa jonctiunea R7-R8-R9. Link spre comentariu
merck Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Acum 24 minute, deo a spus: Si la finale nu sunt legaturi la masa, posibil sa nu fie nici fizic in montaj? Acolo e gresit desenata schema, R9 si R10 trebuie sa fie pe capete potentiometrului R18 care are cursorul la masa. Link spre comentariu
Lonerider Postat Februarie 3, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2022 (editat) Am atasat schema originala, extrasa din .pdf-ul documentatiei. Am gresit la desenul schemei (m-am cam grabit fiind tarziu), acum nu mai pot sterge si sa pun varianta editata. Aici este un soc de 10H si capacitati mult mai anemice decat am pus eu. La varianta W4-AM socul are 7H/160mA si capacitati mai anemice. Nu cred sa fie problema din capacitatile puse de mine, ca fiind insuficiente. Nu e prima data cand folosesc aceasta configuratie la partea de alimentare, cu mentiunea ca alta data am folosit soc cu dimensiuni mai mari si nu a "marait" nimic. Asta-i o postare ciudata, avand in vedere numarul ei... Acum 3 ore, Rammstein a spus: Pune și tu rezistențe in paralel pe c1, c2, de 150...220k. De ce îți măraie ampul..... pentru că atunci când ai 50mA prin fiecare tub final..... încep să se satureze miezurile, vezi.... aici este diferența între un traf de ieșire bobinat pe ce trebuie și unu bobinat pe orice tolă găsită sau un traf de ieșire bobinat după indicații, date, bizare. Am rezistenta de 300K/3W, pusa in paralel pe bateria de condensatori C1, C2 (am omis-o si asta in schema desenata). Nu inteleg referirea la miezurile OT-urilor. Poate nu or fi tole de nu-stiu-ce calitate, sunt tole 0.5mm, recuperate din transformatoare ce au echipat UPS-uri APC... Editat Februarie 3, 2022 de Lonerider Link spre comentariu
Lonerider Postat Februarie 3, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2022 Acum 3 ore, simson a spus: Brumul nu apare din cauza sursei, clar?Este un push-pull si doar cu un singur elecrolitic dupa redresoare tot nu ar fi brum. Eventual masoara inductanta socurilor, este prea gros intrefierul de 0,45...fiind separate pe canale, zic ca ajunge 0,2 si strange ca lumea I-urile pe E-uri. Urmareste semnalul incepand de la intrare vezi de unde apare brumul . Intrefierul e de 0.5mm, sarma cu care sunt bobinate este de 0.45mm. De strans sunt stranse foarte bine, toate tolele sunt izolate si fata de sasiul amplificatorului, si fata de carcasa de strangere a acestora, dar mai verific odata si incerc si intrefier mai subtire sau mai gros. Link spre comentariu
merck Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Acum 3 ore, simson a spus: Brumul nu apare din cauza sursei, clar?Este un push-pull si doar cu un singur elecrolitic dupa redresoare tot nu ar fi brum. Eventual masoara inductanta socurilor, este prea gros intrefierul de 0,45...fiind separate pe canale, zic ca ajunge 0,2 si strange ca lumea I-urile pe E-uri. Urmareste semnalul incepand de la intrare vezi de unde apare brumul . Doar in teorie unde totul este simetric, in realitate nu avem cum sa obtinem asa ceva (rezistenta infasurarilor diferam tuburile nu sunt indetice, etc.). La el e clar ca bobinele din filtru ajung sa se satureze (intrefier prea mic), pentru ca la un curent mai mic totul este perfect si odata cu cresterea surentului apare brumul (inductanta din filtru se satureaza => creste riplul). In plus bobinele incep sa si bazaie . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum