Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu timp pentru protecţie la întreruperea reţelei

cobrax3

Postări Recomandate

Am vazut ca e hum-free, dar nu stiu daca e mecanic sau electronic realizata "linistirea". Din pacate, chiar nu stiu.

Cum adica are bobina DC? Am tot cautat pe internet cum functioneaza aceasta bobina hum-free, in speranta ca cineva explica electronica din circuit (daca e electronica), dar nu am gasit. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 207
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cobrax3

84

• Mircea

32

• sesebe

15

• yo2mhj

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 3 ore, cobrax3 a spus:

cam seamana cand o pun la 45c. daca pun apa la 60c, nu pot tine mana pe robinet, ceea ce nu e cazul, pot tine mana pe contactor. la limita, dar pot. sa fie citirea eronata cu chinezaria mea de termometru infrarosu?

Fa o poza in infrarosu apei de la centrala (sau mai bine la un obiect incalzit in apa de la centrala la 60C si apoi 45C) si compara vizual cu poza de la contactor.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cum faci poza in infrarosu?

Legat de bobinele hum-free, vad ca modelele Siemens sau ABB anunta o plaja larga de tensiune si 50/60Hz. Ceea ce implica o sursa in comutatie, deci bobina este in DC si la o tensiune controlata.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Liviu.Mihaiu a spus:

Fa o poza in infrarosu apei de la centrala (sau mai bine la un obiect incalzit in apa de la centrala la 60C si apoi 45C) si compara vizual cu poza de la contactor.

nu am cu ce sa pozez infrarosu :)

ok, sa presupunem ca temperatura e 50c. 

intrebarea pentru toti este: un comutator de asta, casnic, presupun ca ati mai intalnit, si de la alte firme, in gol, doar bobina, cat se incalzeste? ar trebui sa fie caldut, cald, sau destul de fierbinte? stiu ca e subiectiv, dar sa comparam cu apa calda, cand ne spalam pe maini, confortabil. mai rece, sau mai cald?

merci

Link spre comentariu

Daca ar fi in jur de 45°C parca l-as lasa in functiune, dar supravegheat o vreme. Daca sare de 50 spre 60 sigur nu l-as lasa in functiune. 

Nu ai un senzor pe care sa-l lipesti de carcasa? Poate fi un LM35 sau similar, poate ai o termocupla de multimetru. 

Ala IR tip pistol face urat la anumite materiale. Nu poti crede ce indica daca nu compari cu ceva caruia ii stii temperatura. 

Link spre comentariu
Acum 40 minute, Mircea a spus:

Daca ar fi in jur de 45°C parca l-as lasa in functiune, dar supravegheat o vreme. Daca sare de 50 spre 60 sigur nu l-as lasa in functiune. 

Nu ai un senzor pe care sa-l lipesti de carcasa? Poate fi un LM35 sau similar, poate ai o termocupla de multimetru. 

Ala IR tip pistol face urat la anumite materiale. Nu poti crede ce indica daca nu compari cu ceva caruia ii stii temperatura. 

pai asta am zis mai inainte. am folosit 2 senzori separati. 1 de la un stc1000, si unul de la un termometru de casa. ambele le-am lipit direct de carcasa. si zic ambele 47-48. sa zicem 50. deci cam la limita, nu?

Link spre comentariu

Banuiesc ca STC1000 vine cu un NTC de 10k. Se poate masura rezistenta lui si din tabel determina temperatura, sa nu mai treci prin termostat.

Ca ultim test. 

La 47-48 as sta cu ochii pe el cateva zile bune (bypass-at noaptea).

Link spre comentariu

Puterea consumata de bobina+ce mai are acolo. Trebuie sa scrie.
Daca o avea 20-30 W posibil sa faci si caldura cu el.
Dar din cate stiu, astfel de contactoare moderne nu au nevoie de energie mare si continua.
Aclanseaza cu energie mare, apoi au un sistem de blocare a pozitiei ON ca sa nu fie nevoita bobina sa suporte mereu tensiunea arcului mecanic al contactorului.
Nu ar trebui sa faca caldura.
Dar poate vorbesc din amintiri...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări