Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu timp pentru protecţie la întreruperea reţelei

cobrax3

Postări Recomandate

• Răspunsuri 207
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cobrax3

84

• Mircea

32

• sesebe

15

• yo2mhj

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 4 ore, cobrax3 a spus:

ok, idee noua pentru un fel de remediere in caz de ceva probleme:

as vrea un circuit paralel, pe care sa il folosesc daca ceva crapa la un moment dat in ansamblul acesta de releu. si atunci, ca sa nu ma complic cu reglete, cum ziceam in topicul cu regleta, iata idee:

in casa intra aluminiu in generala. la iesirea ei vin cu splitul pe 4mmp catre 1. ansamblul releu si 2  alta generala care va sta deschisa pana cand/daca crapa ceva la relee. cele 2 cai sa le pun in paralel, iesirea de la releu si de la generala 2 se unesc si pleaca la consumatori.

si atunci eu vad 2 cazuri: 1 crapa releul pe deschis, inchid generala 2, am curent in casa  2. crapa releul inchis, eventual contacte lipite la 1-2 faze, sau contacte intermitente? inchid generala 2, am curent in casa. ceva probleme in acest caz? nu cred ca are unde sa se duca curentul de la generala 2 in ansamblul releu sa faca ceva probleme, nu? 

vedeti vreo problema la ce am mai nascocit eu?

multumesc frumos

intrebarea ramane 

in plus, asta, desi zice DIN, nu cred ca intra in tablou? nu e mai ingust si se conecteaza firele sus.

https://www.tme.eu/ro/details/1svr550870r9400/relee-de-supraveghere/abb/

ooof, ce ma enerveaza

Link spre comentariu

Bineinteles ca poti sa pui un disjunctor (solutia 2) care sa fie in paralel cu ansamblul automatizat (solutia 1). Releul de monitorizare tensiune, in cazul in care contactorul de 4 poli nu e inchis, va continua monitorizarea inainte de contactor, deci nu este influentat de aceeasi tensiune care este aplicata via disjunctorul 2 caci e aceeasi de o are la intrare. Atentie la fazare, sa nu incurci 2 faze ca sare disjunctorul percepand un scurt intre 2 faze.

Cazul contacte lipite e mai plauzibil celui cu contact intermitent. Insa, ambele cazuri pot fi evitate daca cumperi din start un contactor pentru sarcini AC3, dupa cum am tot sugerat. La contactoarele AC7 inca exista situatia in care un motor mai maricel ciupeste contactele. In functie de numarul de conectari/deconectari apare uzura contactelor, e inevitabil.

Editat de Mircea
Link spre comentariu

stiu ca mi-ai zis de contactorul ac3, dar din pacate e mult mai scump. si nici nu cred ca intra in tablou, nici monitorizarea nu intra, trebuie sa decupez capacul :(

Link spre comentariu

Inteleg, insa faci o investitie pentru cateva decenii, daca o privesti asa nu mai e atat de scump. 

N-ai vreun prieten care sa lucreze la o firma de automatizari, sau care stie pe cineva care stie pe cineva la o firma? Ai putea achizitiona mai ieftin. Sau cautat de ocazie, dupa gradul de murdarie iti dai seama si de uzura/abuzul contactorului. 

Link spre comentariu
Acum 36 minute, Mircea a spus:

Inteleg, insa faci o investitie pentru cateva decenii, daca o privesti asa nu mai e atat de scump. 

N-ai vreun prieten care sa lucreze la o firma de automatizari, sau care stie pe cineva care stie pe cineva la o firma? Ai putea achizitiona mai ieftin. Sau cautat de ocazie, dupa gradul de murdarie iti dai seama si de uzura/abuzul contactorului. 

ei, acuma, decenii... ce mai tine decenii? daca ma tine 5 ani, sunt multumit. daca merge atat, e ok, decat sa dau triplu. nu e ideal, dar asta e.

nu cunosc pe nimeni, din pacate, in domeniu

Link spre comentariu

ok, proiect realizat. 

intrebare: e normal sa se incinga contactorul? nici nu am mare consum pe el, nu am dat drumul la ac sau altele, doar 2 frigidere si altele normale prin casa, si e cam incins, nu arde, dar e fierbinte.

merci

Link spre comentariu

Se incinge bobina, nu contactele, sa fim intelesi.

Dupa tipul contactorului, ti se da si puterea consumata. Pot fi 3-5W. Daca esti intr-un panou relativ inchis, are sa fie caldut contactorul.

Link spre comentariu

hager 463s. si e fierbinte bine, cam la limita unde pot tine mana pe el. panoul e deschis, nu am pus inca capacul. de asemenea, in dreapta lui e liber. pare fierbinte parrea din fata, care iese prin capac

Link spre comentariu

Contactorul tau consuma 4,5W continuu in bobina. Plus alta putere pe fiecare contact (creste cu curentul care il parcurge).

Acum, in locul tau, as face niste masuratori:

1. Tensiunea pe fiecare contact (intre suruburile de intrare si iesire).

2. Curentul pe fiecare faza.

3. Evolutia temperaturii in 2-3 ore, ca sa vad daca se stabilizeaza.

Editat de Mircea
Link spre comentariu

l-am trecut pe bypass, nu pare sa se raceasca. acum l-am oprit pt noapte, sa nu am surprize. maine o sa masor temp si tensiunile. curentul nu am cum, plus ca se modifica in fctie de consumatori. merci, ne auzim maine

Link spre comentariu
1 oră în urmă, cobrax3 a spus:

hager 463s. si e fierbinte bine, cam la limita unde pot tine mana pe el. panoul e deschis, nu am pus inca capacul. de asemenea, in dreapta lui e liber. pare fierbinte parrea din fata, care iese prin capac

Se pare ca eu m-am inselat putin aici:

unde spuneam ca va consuma 1-2W.

Asa ajungi sa consumi kilowati pe luna doar din aparatele ce stau in stand-by si cele de monitorizare si protectie.

Link spre comentariu

Din pacate, din motive de fail-safe, e musai sa lucrezi cu un contact NO, ceea ce implica o bobina alimentata in continuu.

Sunt curios ce temperatura este la nivel de carcasa contactorului si cum variaza in timp. Se stabilizeaza la consumatori oarecum constanti?

In foaia de catalog indica 4,5W trasi de bobina pentru mentinere. Si tot cam atata disipat pe fiecare contact la curentul nominal. Mi se pare mult, dar sigur nu ajunge la curentul nominal (32A in cazul sarcinilor grele) in trifazat. 

La o medie de 10-15W disipati intr-o carcasa de contactor (nu e inchisa, dar nici prea ventilata) e normal sa fie calda carcasa. Ramane sa vedem cat de calda este.

Link spre comentariu

diferenta de tensiune intre in si out e f mica 1-2mv, tensiunea variaza cam 3-5mv in timp

temperatura pe carcasa plastic, in fata carr va iesi din tablou, tabloul fara capac deocamdata, aprox, luata cu un termometru infrarosu chinezarie, dar presupun ca nu ne trebuie chiar precizie:

0.5h 45c

1h 50c

1.5h 60c

2h 60c

3h 60-62c

laterala cam 55c

partile din spate, unde se leaga firele 40-45c

incarcare minima, 2 frigidere doar

chinezariile alea digitop se incalzesc si ele?

Editat de cobrax3
Link spre comentariu

Toate contactoarele modulare se incalzesc destul de mult in timpul functionarii.

Fac verificari tablouri electrice la un lant de magazine si sunt pline tablourile de contactoare modulare(lantul de magazine agreeaza firma Hagger,dar am vazut si Siemens),toate cele care sunt anclansate sunt caldute,probabil si datorita constructiei foarte "inghesuite".

Personal,parca am mai spus,am avut surpriza cu un contactor de genul sa nu actioneze dupa o perioada indelungata de stat anclansat(cateva ore) -declansat,primit tensiune de actionare,refuz anclansare,anclansare dupa ceva timp ,15 minute.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări