Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu timp pentru protecţie la întreruperea reţelei

Postări Recomandate

• Răspunsuri 207
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 39 minute, cobrax3 a spus:

produsele eti sunt bune? comparativ cu abb, de exemplu. se pare ca si altii au mai avut probleme cu abb. dar cele Finder?

multumesc

ABB a fost foarte bine cotat în urmă cu 15-20 de ani, acum nu știu ce fac, dar, mai dau "gherle" cu produsele lor. 

Despre ETI, Noark, nu stiu mare lucru. 

Finder produc relee de foarte bună calitate. 

La firma unde lucrez eu folosim Eaton și Schneider ca aparatura în tablouri de joasa tensiune. 

Link spre comentariu

nu stiu de ce ma cam feresc de schneider, de fapt stiu. aveam generala in casa schneider, si pe prize tot schneider, dar de sarit sarea noark-ul de la strada cand era ceva, desi aveau toate curba c 6ka. am pus abb curba b si 4500 si acum sare si aia si cea de la strada. macar asta simte si ea ceva. acuma, eu nefiind de specialitate, poate problema mea e simtita altfel de noarkul electrica, care are cred si diferential, am impresia. problema era probabil o infiltratir undeva la bucatarie, ca sareau random fara sa fie niciun consumator..

Editat de cobrax3
Link spre comentariu

Nu am vorbit de GE inainte caci nu stiu ce se gaseste pe piata locala.

Pare OK, nu are datele tehnice indicate in acelasi format precum contactoarele deja discutate, in sensul ca nu vad clar categoriile AC, dar pare a fi bun in 7a si 7b, deci casnic OK.

Legat de contactoare sau disjunctoare defecte de noi, gherle am gasit peste tot, si la echipamente ceva mai scumpe unde ceream rapoarte de test (ex: rezistenta de contact si descopeream ca o faza nu inchidea deloc). Deci, cine stie cum trec testele.

Link spre comentariu
On 7/12/2022 at 2:16 AM, cobrax3 said:

...schneider, dar de sarit sarea noark-ul de la strada cand era ceva, desi aveau toate curba c 6ka. am pus abb curba b si 4500 si acum sare si aia si cea de la strada.

Daca era chestie de diferential, atunci exista alte explicatii.

E foarte posibil ca cel din strada sa sara mai intai. Doar un studiu de selectivitate poate distinge de ce sare unul mai intai. Nu uita ca orice curba de disjunctor nu e o linie subtire care, odata depasita, face sa declanseza. O curba este o suprafata, in sensul ca e suprafata dintre 2 curbe practic paralele, dar distantate intre ele. La unele modele distanta e mai mare sau mai mica, curbele sunt mai mult sau mai putin curbate, etc.

Acea suprafata intre cele 2 curbe este definita astfel: cea din stanga defineste unde este suprasarcina/scurtul derectat, cea din dreapta cat timp ia pana se hotaraste sa declanseze si sa deschida mecanic contactul. In functie de valoarea curentului, acel timp poate fi 19ms, 3s, 4 minute, 1 ora, etc. Nu e mereu cazul, dar daca un disjunctor tocmai a detectat, dar altul deja a declansat, apoi el nu mai declanseaza. 

Uite aici o curba de disjunctor ca sa ajute argumentatia mea:

https://www.electricaltechnology.org/wp-content/uploads/2021/07/Tripping-Curves-of-Circuit-Breaker.-B-C-D-K-Z-Trip-Curve.jpg

Daca consideram ca e un disjunctor de 1A, apoi la un curent de 4-5A, ii ia mai mult de 5s ca sa declanseze.

La 2A ii ia 50s ca sa detecteze si alte 50s  (cam 100s) ca sa declanseze. Retinem: vorbim de un disjunctor de 1A.

Editat de Mircea
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

ok, idee noua pentru un fel de remediere in caz de ceva probleme:

as vrea un circuit paralel, pe care sa il folosesc daca ceva crapa la un moment dat in ansamblul acesta de releu. si atunci, ca sa nu ma complic cu reglete, cum ziceam in topicul cu regleta, iata idee:

in casa intra aluminiu in generala. la iesirea ei vin cu splitul pe 4mmp catre 1. ansamblul releu si 2  alta generala care va sta deschisa pana cand/daca crapa ceva la relee. cele 2 cai sa le pun in paralel, iesirea de la releu si de la generala 2 se unesc si pleaca la consumatori.

si atunci eu vad 2 cazuri: 1 crapa releul pe deschis, inchid generala 2, am curent in casa  2. crapa releul inchis, eventual contacte lipite la 1-2 faze, sau contacte intermitente? inchid generala 2, am curent in casa. ceva probleme in acest caz? nu cred ca are unde sa se duca curentul de la generala 2 in ansamblul releu sa faca ceva probleme, nu? 

vedeti vreo problema la ce am mai nascocit eu?

multumesc frumos

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări