carageae Postat Aprilie 7, 2023 Partajează Postat Aprilie 7, 2023 Super practica schema! Ce impedanta au in primar transformatoarele? Si de ce ati folosit doua tipuri de tole, pt. a compensa un miez cu calitate mai slaba, sau e o alta explicatie? Ideea de a intercala tolele din doua trafuri diferite dar la fel ca dimensiuni am mai auzit-o, dar nu in forma asta... Pentru oscilogramele sub 40 de Hz se poate face o filmare scurta, sau daca aveti setare de fotografie de noapte pe aparat, se poate reduce luminozitatea osciloscopului si cu aparatul pe trepied sau fixat pe ceva solid, ies poze clare. Eu am reusit si 20 Hz fara probleme, cu telefonul tinut in mana pe o cutie in fata osciloscopului... Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 7, 2023 Partajează Postat Aprilie 7, 2023 Acum 13 minute, carageae a spus: Super practica schema! Asa-i? Ma întreb numai, cum se comanda finalul. Link spre comentariu
carageae Postat Aprilie 7, 2023 Partajează Postat Aprilie 7, 2023 Acum 3 minute, franzm a spus: Asa-i? Ma întreb numai, cum se comanda finalul. Probabil pe G1, cred ca e doar o eroare de desenare...stiu ca autorul e electronist serios si nu cred ca a pus doar la bascalie schema, desi tonul usor persiflant m-ar putea duce cu gandul si la o gluma de 1 aprilie intarziat...1K in catodul lui PCL84 nu mi se pare ok...poate si cele doua rezistente sunt inversate si avem 60K in catod... Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 7, 2023 Partajează Postat Aprilie 7, 2023 În catod e reactie negativa prin cei 60k. Link spre comentariu
sonic11 Postat Aprilie 7, 2023 Partajează Postat Aprilie 7, 2023 Acum 8 minute, franzm a spus: Asa-i? Ma întreb numai, cum se comanda finalul. In anod, nu se vede Domnu @simson cred ca sa grabit un pic si a desenat gresit la anod in loc de g1 condul de cuplaj. Link spre comentariu
sonic11 Postat Aprilie 7, 2023 Partajează Postat Aprilie 7, 2023 Da, asa este, lipseste un cond si o rezistenta din schema. De la anod pcl84 la g1 Link spre comentariu
darius_bv Postat Aprilie 7, 2023 Partajează Postat Aprilie 7, 2023 Imi amintesc ca @simson a experimentat si acest tip de atac lampa finala. Frumoase rezultate, felicitari! Link spre comentariu
simson Postat Aprilie 8, 2023 Partajează Postat Aprilie 8, 2023 Da, am omis sa desenez condensatorul de cuplaj si rezistenta de grila la PL500. Este banal, bine ca majoritatea stiu ce si cum. Dar am facut o alta greseala in expunere, mai subtil. Voi reveni, oricum sunt dator cu 10kHz. @carageaeRa=4k+195 ohmi. Tolele sunt masurate fiecare si in mare sunt 3 tipuri de tole aranjate E cu I ptr. maximum. Este o munca de chinez cere mult timp, fiecare tola este notat. Un traf contine 146 buc. Acest OT cu Ra=4,2K este oarecum universal, intrucat merge excelent si la GU50 mod trioda , obtinand 8,5W, dar si la 6P3C la 6W binenteles cu PF-ul adecvat. Link spre comentariu
simson Postat Aprilie 8, 2023 Partajează Postat Aprilie 8, 2023 Oscilograma promisa la 10kHz SQW Link spre comentariu
carageae Postat Aprilie 8, 2023 Partajează Postat Aprilie 8, 2023 Multumesc de precizari! Din cate am calculat eu, rezistenta aia pe alimentare, notata cu steluta, ar trebui sa fie cam 52k. Ce amplitudine are semnalul la intrare pt. cei 7W sinus? Cand am spus ca e o schema practica m-am referit in special la constructia cu doua etaje, care ofera o amplificare mai mare a semnalului....cine foloseste CD player ca sursa de semnal nu va avea probleme in a pune un singur tub driver, dar la o sursa vintage gen deck sau tuner sau un preamp phono simplu cu 2 etaje se cam cere un etaj suplimentar de preamplificare. Daca nu e un secret, as fi curios de ce ati ales acel mod de reactie si nu reactia Schade intre anozii celor doua tuburi, PL500 si P(C)L84? Puteti preciza ce avantaje/dezavantaje aduce fiecare? Depinde de fiecare tub final folosit aceasta alegere? Link spre comentariu
simson Postat Aprilie 8, 2023 Partajează Postat Aprilie 8, 2023 Alimentarea am luat din sursa universala separat ptr. finala si separat ptr. PCL84. Probabil ca ar fi 52K daca ar fi sursa unica. Voi masura nivelul la intrare. Lqa teste am incercat toate variantele de reactii negative: globala din secundar OT in catod trioda si catod feed back prin condensator electrolitic din catod PL in secundar.Mai putin Schade, cumva nu sunt familiarizat cu acest tip.Dintre toate la aceasta configuratie, acest tip de reactie a dat cele mai bune rezultate. Reglarea rezistentei de 60k este critica ptr. a obtine rezultate ca oscilograma de 10kHz SQW. Daca se incearca concomitent utilizarea altui tip de reactie, rezulta dezastru.Uite cum actioneaza reactia utilizata in grila de comanda la PL ptr. a compensa neliniaritatea tubului.Sus semnal pe sarcina de 8 ohmi, jos semnal pe grila. Link spre comentariu
arossiro Postat Aprilie 9, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2023 Nu-mi ramane decat sa-i multumesc domnului @simson,atat pentru realizarea celor doua perechi de trafo out ,cat si pentru o noua schema testata,cu PL500 ca lampa finala, postata aici. Multumesc , deasemena, si celorlalti colegi,care, prin sfaturile date,mi-au intins o mana de ajutor in realizarea practica a schemelor propuse. Cum spuneam undeva , la inceputul topicului, schemele care s-ar posta aici vor ramane ca si exemplu pentru noii veniti sau amatori, ca si mine, in realizarea unui amplificator audio DYI cu lampi accesibile, atat ca buget cat si ca procurare. Link spre comentariu
arossiro Postat Ianuarie 15 Autor Partajează Postat Ianuarie 15 Buna seara , stimati domni. Am o nelamurire tot la schema [email protected] tensiunea anodica o voi temporiza, dand timp filamentelor sa se incalzeasca, tensiunea de negativare, cei -60V, trebuie si ea temporizata ,odata cu tensiunea anodica sau nu ? Cu respect, Arossiro Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 15 Partajează Postat Ianuarie 15 Acum 45 minute, arossiro a spus: tensiunea de negativare, cei -60V, trebuie si ea temporizata Nu, nu trebuie temporizata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum