Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme SE testate cu PL 500/ PL 504

arossiro

Postări Recomandate

• Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• arossiro

31

• simson

14

• merck

10

• Усилитель

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, arossiro a spus:

Multumesc @sonic11si Usiliteli, scuze ,nu pot scrie cu caractere slavone, nu stiu cum.Ar fi potrivit inainte de potentiometru, pe intrare,  un C de 0,22 pentru o decuplare mai buna?

Poate fi si mai mare si are ca scop o decuplare galvanica fata te lantul de amplificare din fata, dar foarte bine poate lipsi.

Link spre comentariu
La 12.02.2023 la 17:08, arossiro a spus:

Buna seara, ma lovesc de o problema si as avea nevoie de sfaturi.As dori sa montez un potentiometru de volum pe intrarea amplificatorului dar nu stiu cum sa calculez valoarea acestuia.Pe intrare, am un rezistor de 470K pus la masa.Sa renunt la el si sa montez un potentiometru 500K?Sau ce ar trebui sa fac?Multumesc anticipat!

In locul rezistentei de 470k se poate monta direct un potentiometru de 100-250kohmi logaritmic cu cursorul la grila. Nu este necesar condensator la intrare. Toate aparatele electronice au pe iesirea semnalului audio condensator binenteles acolo unde exista si CC.Deci nu are rost condensator la intrare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Rezistenta aia de pe grila are rostul ei - daca potentiometrul e foarte calitativ, poate lipsi, dar daca are tendinta sa "caraie", faptul ca ramane grila in aer, fie si pt. scurt timp, duce la niste spike-uri pe audio care suna mult mai rau decat ar carai de fapt acel potentiometru. Se poate pune de valoare mai mare, desi tendinta e de a accentua curba logaritmica, in sensul diminuarii nivelului audio la volum mic. Uneori eu am folosit si potentiometru liniar de valoare mai mica si acea rezistenta chiar ajuta la  o curba mai placuta pt. audio. La multe aparate vechi, care caraiau ingrozitor, montarea unei rezistente de 1...1.5M a dus la linistirea mai mult decat acceptabila, incat chiar nu a mai fost necesara desfacerea sau schimbarea potentiometrului...

Link spre comentariu

@carageaeMultumesc de informatie, am sa tin cont de ea.Insa pe un alt amplificator, am pus potentiometrul paralel cu rezistorul respectiv si , indiferent unde eram cu cursorul, nu aveam decat zgomot de fond.Cand eliminam potentiometrul si aplicam semnalul direct, totul era ok.

Link spre comentariu

Nu are cum sa nu mearga, dar ar fi util sa puneti un desen sau o poza in care sa se vada clar cum a fost conectat acel potentiometru. Normal semnalul se aplica pe capetele "potcoavei" rezistive si spre amplificator merge semnalul de pe cursor. Masa e comuna si reprezinta pinul fata de care cu potentiometrul la minim rezistenta e zero sau minima...potentiometrul e de fapt un divizor de tensiune variabil.

c236cae30e18ff7e737eb257306e8230.jpg

Link spre comentariu

Exact cum spuneti dvs, cursorul catre resistenta( in caz particular de 1K, conform schemei), capetele,unul la intrare celalalt la masa.Incercat cu diverse valori , 25K pana la 1M, vorbim de valori standard.Am folosit liniare, ca asta am avut acasa.Zero sound, doar brrr.Mai fac probe cand imi vin logaritmicele , la valorile rezistentelor din schema.Multumesc mult de sfaturi.

Link spre comentariu
Acum 26 minute, arossiro a spus:

Exact cum spuneti dvs, cursorul catre resistenta( in caz particular de 1K, conform schemei), capetele,unul la intrare celalalt la masa.Incercat cu diverse valori , 25K pana la 1M, vorbim de valori standard.Am folosit liniare, ca asta am avut acasa.Zero sound, doar brrr.Mai fac probe cand imi vin logaritmicele , la valorile rezistentelor din schema.Multumesc mult de sfaturi.

Dacă legaturile sunt corecte verificati cablul de semnal, el poate fi cauza lipsei de semnal.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Finalizat setul de 4 trafuri de iesire ptr. colegul @arossiro.Pentru testarea transformatoarelor am realizat un montaj de test, de fapt un amplificator SE cu finala PL500. Ca driver am utilizat un PCL84 avind acelasi alimentare serie de 0,3A, simplificand alimentarea filamentelor. In plus PCL84 se gaseste ieftin si ideal ptr. un driver. Acum postez schema detailata, testata cu tensiuni masurate, ca sa fie toata lumea multumita. Se poate clona, realiza cu succes, fara pic de efort, cum se place.1985079210_Setde4Tiesire.thumb.jpg.269a544cade292bebe2fdbac4591332a.jpgBobinare.thumb.jpg.2d973be19c501e441a69fd6fdb74e94b.jpg172436046_SingleEndedcuPL500.thumb.jpg.ffe1cb97fb87831d6c52f02d52d0d92e.jpg

Link spre comentariu

Va prezint in continuare oscilograme care dovedesc calitatile amplifului implicit al transformatorului de iesire .Prima data ca etalon, reper, un sinus de 1kHz pe sarcina de 8 ohmi. Se vede osciloscopul fixat la 5V/div deci 20Vpp ceea ce inseamna 7W sinus nelimitat pe 8 ohmi. Semnale sqw le prezint pe 2V/div ptr. o mai buna vizualizare.1877928596_1khzsinus.thumb.jpg.f2c3d49df71ed494f5607416cd927ba5.jpg2075173117_1kHzsqw.thumb.jpg.b2b84bc85740e88e35aabac73f4163c5.jpg

Link spre comentariu

Iata si raspunsul la frecvente joase. Din pacate nu pot fotografia sub 40Hz, nu prinde aparatul sinusoida. Deci la 40Hz la acelasi nicel de 5V/div observati cat este caderea vizavi de 1kHz. La fel si SQW cu palier frumos drept.

Observati schema, fara reactie negativa globala doar una locala.589935231_40Hzsinus.thumb.jpg.bdd0bf36a99dc9e91b3c957df05a490e.jpg955499987_40Hzsqw.thumb.jpg.d0987037cceeb7da85a5a83e414dd178.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări