Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PLEASE HELP amplificator analogic foarte joasa frecventa

Mihai Anton

Postări Recomandate

Acum 2 ore, Haralambie a spus:

As putea eu sa va ajut cu un gaussmetru, dar nu mai este calibrat si folosit din 2016.

Daca sunteti din Bucuresti si daca masoara in domeniul < 1mT ar fi util.
Se poate masura cu o aplicatie de smartphone dar e aceiasi problema cu calibrarea.
Un magnet de calibrare e dificil de gasit, unul pe Amazon de 800 Gauss costa 30 USD + 60 USD transportul si eventual vama si tva adica sare de 500 lei.
Unul nou si calibrat din Germania Magsys costa 850 Euro!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mihai Anton

17

• UDAR

6

• validae

4

• Mircea

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La 23.10.2021 la 11:18, Mihai Anton a spus:

Intrebare: cum se insumeaza o tensiune constanta la un semnal sinusoidal alternativ simetric fata de masa astfel incat sa-l ridic sa fie pozitiv tot timpul?

Peste semnalul sinusoidal de iesire aplici o tensiune continua, de la o sursa reglabila, printr-o bobina cu miez de fier 1-10H la frecventa utilizata, astfel impedanta bobinei (drossel, choke) face ca sursa DC sa fie izolata de semnalul AC.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Haralambie a spus:

Nu sunt din Bucuresti dar este posibil sa am drum curand.

Este un Hirst GM, masoara si gama mT cu precizie de uT

E perfect, dati-mi de stire cand veniti, sper sa am gata pana atunci o bobina si amplificatorul.

Link spre comentariu

Păi nu alimentează (doar pentru test) bobina în curent continuu ? Cu o tensiune egală cu valoarea eficace a semnalului alternativ.Asta ca să fie sigur pe ce măsoară gaussmetrul..

Link spre comentariu

Hirst GM07 si GM 08 masoara:

Functions: DC,DC peak, AC RMS, AC PEAK, AC MAX
Range 4: 00.00 - ±2.999 milliTesla
Insa deoarece nu am amplicatorul voi masura in curent continuu doar o bobina, sper sa fie gata maine sau poimaine.

Link spre comentariu

Stiu ce pot masura GM07 si 08, problema e cum vei masura cand ai DC si AC simultan, si mai ales ca frecventa e foarte joasa  si ...out of range.... Acelasi lucru se petrece intr-un traf SE care pe langa componenta continua sustine si una alternativa. Sunt curios daca si cum reusesti sa masori bobinele si inductia DC si AC separat si combinata. Parerea mea e sa construiesti intai amplificatorul, inclusiv polarizarea in DC si apoi sa treci la masuratori si calibrari, de preferinta setari preprogramate gen .....5 Gauss Bdc+5 Gauss Bac ori 10 Gauss Bdc+10 Gauss Bac, ceva gen claviatura sau comutatoare nivel. Oricum, pentru ceea ce vrei sa faci, ai nevoie permanenta de Gauss meter, nu doar in faza de calibrare. Ca sa nu mai zic de locul unde masori cu sonda, in centrul  geometric al unei bobine....la 10cm de el sau.....intre doua bobine aflate la un metru distanta una de alta, plus eroarea de pozitionare a unei sonde transversale.

Link spre comentariu

Deocamdata vreau doar sa vad daca calculele sunt corecte pentru bobina.  O sa pot masura ata rezistenta reala a bobinei cat si intensitatea necesara ca sa ajung la 0.8 mT. Atunci datele amplificatorului sunt foarte clare.
Nu ma intereseaza sa masor separat DC si AC, evident imi doresc ca DC sa fie cat mai mica si la maximul DC+"AC", impropiu AC deoarece e doar pozitiva sa ajung la un maxim de 0.8 mT.

In interiorul bobinei daca masurarea pe XY  la centru, 1/3, 2/3 si 3/3 din raza este in intervalul 0.71 .. 0.81 mT e OK.
Deocamdata nu am primit nicio solutie pentru amplificator, Validae a oferit o schema de principiu cu o solutie neobisnuita.
Nu conteaza solutia ci rezultatul final.

ASA CA: DORESC SCHEMA AMPLIFICATOR SAU MONTAJUL LA GATA CONTRA COST.

Link spre comentariu

Tocmai am citit manualul de la generator. :56 Americanii au o vorba: "READ THE F_CKING MANUAL !"
Am deswcoperit ca are functia OFFSET care adauga din 1 mV in 1 mV o componenta continua peste semnalul alternativ.
Valoarea maxima 5V.

Am testat-o cu un LED si in loc sa clipeasca doar o semialternanta acum merge de la maxim la minim pe ambele alternante.
Poate acum devine ceva mai usor de realizat amplificatorul ???

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Mihai Anton a spus:

Deocamdata nu am primit nicio solutie pentru amplificator, Validae a oferit o schema de principiu cu o solutie neobisnuita.

ASA CA: DORESC SCHEMA AMPLIFICATOR SAU MONTAJUL LA GATA CONTRA COST.

Am pus o întrebare legată de gama de variație a tensiunii fără să primesc răspuns. Mai pun câteva  - parametrii specificați pentru semnalul de intrare par a fi copiați din specificațiile unui generator de semnal deci, concret, care trebuie să fie gama de semnal la ieșire ? E obligatoriu să furnizez semnalul dintr-un generator extern sau poate fi încorporat în amplificator ? Este obligatoriu ca reglajul nivelului să se facă din generator sau se poate face din amplificator ? Cât timp problema nu este prezentată clar și complet nu se pot da soluții.

Link spre comentariu
La 26.10.2021 la 9:42, UDAR a spus:

Am pus o întrebare legată de gama de variație a tensiunii fără să primesc răspuns. Mai pun câteva  - parametrii specificați pentru semnalul de intrare par a fi copiați din specificațiile unui generator de semnal deci, concret, care trebuie să fie gama de semnal la ieșire ? E obligatoriu să furnizez semnalul dintr-un generator extern sau poate fi încorporat în amplificator ? Este obligatoriu ca reglajul nivelului să se facă din generator sau se poate face din amplificator ? Cât timp problema nu este prezentată clar și complet nu se pot da soluții.

Se va folosi un generator de semnal, exista, domeniul semnalului de intrare este 0 .. 10 V, ajustabil din 0.01 mV

E obligatoriu sa folosesc generatorul existent (digital ,foarte precis).
Impedanta minima de iesire 50 Ohmi.

Reglajul amplificarii se poate face din amplificator sau generator, din generator e mai usor, o data setat ramane constant.
Amplificatorul trebuie sa furnizeze un curent de minim 100 - 120 mA la varful tensiunii de intrare.

Link spre comentariu

Fără supărare, nu mai insistați cu parametrii generatorului ! M-am prins cam despre ce e vorba . Nu e relevant ce  impedanță minimă de ieșire admite el - impedanța de intrare în amplificator va fi oricum mult mai mare . Nu e relevant cât de precis poate el măsura/menține tensiunea la ieșire și în ce gamă. Întrebările mele se refereau la amplificator !

Deci, dacă generatorul poate da 0.01mV până la 10V am nevoie la ieșire amplificatorului de, să zicem, 0.1mV până la 100V sau îmi ajunge 0.1V până la 100V sau chiar 1V până la 100V? Asta era esența întrebării cu nivelul , am mai explicat  de ce - e foarte greu de prelucrat analogic un semnal care variază între fracțiuni de mV și zeci de V într-o singură gamă.

Apoi, unde se face reglajul . Dacă mențin nivelul de ieșire din generator fix - modificând din generator doar frecvența - pot să prelucrez ușor semnalul respectiv, să-i adaug componenta continuă necesară (ceva puțin peste amplitudine, am înțeles că asta ar fi cerința) și apoi să modific după dorință nivelul semnalului gata prelucrat.

Și încă ceva - nu ați specificat ce inductanță va avea bobina . Trebuie luat în considerare caracterul reactiv al sarcinii sau putem considera sarcina pur rezistivă? E drept că frecvențele sunt mici dar dacă bobina are câțiva  H s-ar putea să conteze.

Deci, sintetizând :

- Ce nivel de tensiune/curent de vârf trebuie să ofere amplificatorul la ieșire ?

Exemplu : între 0.1V și 90V sau între 0.1mA și 90mA. (Și ar fi bine să vă decideți, indicați mereu      alte  valori )

- Ce parametri are sarcina (bobina) - rezistența min-max în Ω, impedanța min-max în H ?

EDIT Abia acum am văzut postarea Dvs. de marți, ora 09:30 . Bănuiesc că a fost o editare de nu am observat-o la 09:42 când am postat sau poate eu am început să scriu la ora respectivă și am finalizat după. În fine, nu e important...

Deci, ajungeți la vorba mea . Dacă generați un semnal cu amplitudinea de 1,00V și cu offset de 1,05V vom avea la ieșirea generatorului un semnal care va varia între 0,05 și 2,05V . Acest semnal se va amplifica apoi simplu cu un amplificator care are banda de frecvențe începând de la CC. Nivelul va trebui însă obligatoriu reglat din amplificator ! În caz contrar după fiecare modificare a nivelului trebuie corectat offsetul - pentru a respecta cerința ca minimul (valea) să fie cât mai aproape de zero.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări