Mihai Anton Postat Octombrie 18, 2021 Partajează Postat Octombrie 18, 2021 Am nevoie ca cineva priceput sa-mi faca o schema de Amplificator 5 - 15 Hz sinusoidal Intrare semnal reglabil 1mV - max. 10V pp pe 50 ohmi sau provenind de la un generator de functii comercial Iesire: Curent 0.1 - 0.15 A Rezistenta sarcina 577 - 600 ohmi Putere 10 W max. reglabila spre deosebire e amplificatoarele audio subwoofer semnalul la iesire trebuie sa fie NU alternativ ci variabil pozitiv (eventual intre 1-2 V si 40 - 45V) astfel incat pe rezistenta respectiva sa produca curentul respectiv 100 - 150 mA Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 18, 2021 Partajează Postat Octombrie 18, 2021 Câteva lucruri nu sunt clare : 1. Semnalul de intrare e sinusoidal fără componentă continuă ? 2. Semnalul de ieșire are o componentă continuă fixă sau dependentă de nivelul semnalului de intrare ? 3. Trebuiesc 90V ca să obții 150mA în 600Ω deci de unde 40-45V ? Link spre comentariu
QQme Postat Octombrie 18, 2021 Partajează Postat Octombrie 18, 2021 La fel de interesant,,1mV intrare -90V iesire,poate 0- 10V intrare-iesire 0-90V. Link spre comentariu
Mihai Anton Postat Octombrie 19, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2021 Mii de scuze, se pare ca m-am grabit si am scris prostii. Intrarea e sinusoidala de la un generator de functii, frecventa e foarte mica: 5 - 15 Hz. Acest generator poate da o tensiune reglabila de la 0 la 10 V pp sau cel putin asa scrie in documentatie pe o sarcina de 50 ohmi. Sarcina de iesire este de 368 ohmi, curentul maxim este de 120 - 130 mA. Nu stiu daca generatorul are si o componenta continua pe iesire deoarece nu l-am primit inca, daca totusi are banuiesc ca o putem bloca cu un condensator. Amplificatorul trebuie sa dea un semnal pozitiv sinusoidal, nu alternativ +/-, si chiar daca exista si o componenta continua e preferabil sa fie cat mai mica. Nu conteaza eventuala defazarea intre semnalele de intrare si iesire. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 19, 2021 Partajează Postat Octombrie 19, 2021 Ce intelegeti prin pozitiv sinusoidal? Se poate pune un desen facut la mana? Asa, ca in stanga? Mai toate generatoarele de functii au un reglaj de offset la iesire. Deci, iesirea poate contine o componenta continua. Link spre comentariu
Mihai Anton Postat Octombrie 19, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2021 semnalul este ca cel din partea stanga, as dori componenta continua sa fie cat mai mica si amplitudinea sinusoidei cat mai mare. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 19, 2021 Partajează Postat Octombrie 19, 2021 Realizati ca in cazul in care doriti ca sinusoida sa fie mereu in partea pozitiva, apoi acel semnal va avea minimum o componenta continua egala cu jumatate din amplitudinea semnalului sinusoidal. Adica, la cei 150mA pe 600R veti avea minimum 45V componenta continua. Adica jumatate din cei 90Vpp pe care i-au chestionat colegii. Link spre comentariu
Mihai Anton Postat Octombrie 19, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2021 Inteleg ca un semnal sinusoidal pozitiv are o componenta continua suprapusa peste una alternativa. As dori daca se poate cea mai scazuta valoare a tensiunii sa fie cat mai apropiata de 0 (2 - 3 V). Rezistenta de sarcina este de 368 Ohmi iar curentul maxim de 130 mA. Probabil ca tensiunea de alimentare a montajului va fi destul de mare. Link spre comentariu
djvas Postat Octombrie 21, 2021 Partajează Postat Octombrie 21, 2021 vrei sa construiesti sau vrei o solutie de pe piata ? Daca am inteles eu bine ce vrei sa faci atunci poti sa te orientezi catre o sursa KEPCO BOP. Practic este un amplificator operational de putere. Este una dintre cele mai bune investitii ale mele. Link spre comentariu
Mihai Anton Postat Octombrie 22, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2021 Nu am gasit o solutie pe piata. In principiu seamana cu un amplificator audio de frecventa joasa dar iesirea nu este simetrica in sensul ca semnalul alternativ trebuie sa fie doar pozitiv, intre cativa volti si 30 volti la varf si nu trebuie sa fie in faza cu semnalul e intrare, vezi a treia poza cu fundal negru. Generatorul de semnal il am, scoate reglabil de la 1 mV la 10 Vpp pe 50 ohmi si 20 Vpp pe high impedance (nespecificat in valoare), sinusoidal alternativ. Domeniul de lucru in frecventa al amplificatorului este 5 - 10, max. 15 Hz, doar pentru semnalul sinusoidal generat, nu ma intereseaza altceva. Sarcina este de 368 Ohmi si curentul maxim undeva pe la 100 mA. de pe site-ul hobbytronica.ro... Problema e ca nu stiu daca asa ceva merge pentru ce am enumerat mai sus. Daca ma poate ajuta cineva contra cost, pentru schema (chiar daca e mai complicata decat cea de jos) si calcul componente ar fi minunat. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 22, 2021 Partajează Postat Octombrie 22, 2021 Acesta nu mva merge decit daca te duci cu valorile unor componente la valori aberante. Spune domnule la ce vrei sa-l folosesti si cum si ti se va da o schema corecta si functionala. Sau macar fa o specificatie asa cum trebuie nu improvizatii de cerinte. N-ai primit solutii pt ca nu exista la ce sa se dea solutii. Ps: nu stiu de unde ai scos calculatorul de mai sus dar este o aberatie infernala. De exemplu va consuma fara semnal vreo 25W iar puterea disipata pe rezistori sau tranzistor va avea valori ce-i va aduce la "rosu". Link spre comentariu
Mihai Anton Postat Octombrie 22, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2021 Astea sunt toate specificatiile: Semnal intrare pur sinusoidal 0.1 mVpp - 10 Vpp pe sarcina de 50 Ohmi, sau 0.1 mVpp - 20Vpp pe sarcina de mare impedanta (nu stiu cat de mare, asa sunt specificatiile generatorului). Semnal de intrare alternativ 5 - 15 Hz de la generator. Iesire: 100 mA, pe o sarcina de 368 Ohmi, nu conteaza faza fata de semnalul de intrare, semnalul la iesire este doar pozitiv ca in ultimul grafic din poza de mai jos. Astea sunt toate cerintele. Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 22, 2021 Partajează Postat Octombrie 22, 2021 (editat) Şi, mai mult decât atât, ceea ce se obţine la ieşire nu este ce s-a solicitat, este un semnal centrat pe zero datorită (sau din cauza) lui C2 . Săptămâna asta sunt super ocupat, poate pe weekend-ul viitor. EDIT Văd că ai postat între timp. Nu, nu e ceea ce crezi. Ceea ce vezi în poza aia e curent nu tensiune la ieşire. Editat Octombrie 22, 2021 de UDAR Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 22, 2021 Partajează Postat Octombrie 22, 2021 Mihai, pentru a pastra mereu un offset de curent continuu cat sa fie exact jumatate din amplitudinea varf-varf, e musai sa stii mereu cat este amplitudinea si sa adaugi acel offset. Deci, masori mereu amplitudinea de iesire (o redresezi - caci oricum este de amplitudine mare) si o aplici unui alt amplificator de curent continuu care injecteaza acest offset in ampliful principal. Deci, insumezi intrarea de semnal sinusoidal cu acest offset si ampliful principal le amplifica proportional pe ambele. Acuma, daca nu e o chestie de cine stie ce precizie, potentiometrul de nivel al amplifului principal poate fi dublu, astfel ca pe a doua cursa ai un divizor de tensiune, a carui iesire se insumeaza cu semnalul sinusoidal si ampliful principal le amplifica proportional pe ambele. Daca vrei precizie, apoi inlocuiesti acel semnal continuu cu un DAC pe 16b (sa zicem). Teoretic nu e greu de realizat, practic este un proiect in sine. Nu-l vad foarte simplu de implementat, dar nici complicat. Eu insa il vad ca un sistem de reglaj automat (deformatie profesionala), d-aia prefer sa auz si alte opinii despre o solutie mai simpla. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 22, 2021 Partajează Postat Octombrie 22, 2021 A făcut o racheta su focos nuclear iar asta face parte din sistemul de ghidaj și control. Altfel nu vad dece nu spune aplicația ca să ne dăm seama mai bine ce-i trebuie lui. Un amplificator ce sa livreze 100-200mA din DC pina la zeci de Khz se face foarte simplu cu un amplificator operațional de putere dar alea nu prea se găsesc la tensiuni asa de mari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum