Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vajait la portul de reflex a unui subwoofer

Extrem

Postări Recomandate

BunaAm dat de o problema destul de ciudata, tocmai am terminat de facut o incinta pe un radioactive de la gound zero...calculata...port facut personal din lemn, stiti procedura.Care-i problema ? vajaie aerul prin port ! (chiar va rog sa ma verificati, puteam sa gresesc desi nu cred ca am recalculat totul si...cica e ok)Parametrii sunt : Fs: 30; Qms: 4.8; Vas: 52 ; Qes: 0.43; Re: 3.8 Incinta are 48 litrii acordata pe la 55 hz cu un tub de 7 cm latime, 23 cm lungime si 25 cm adancime (difu are 30cm)Sa vedem...cateva pareri dupaia revin cu alte detalii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Extrem

4

• Mircea Bartic

3

• CBI

3

Zile populare

Top autori în acest subiect

La dif de 12" e normal sa vajaie.Mai e si dala cu cursa lunga.6-7cm se pune la difuri de 8";8-9cm la cele de 10".La 12" cam de 10-11cm.Ori ai simulat prost,ori simu' e prost.Asta e.Se mai intampla..Trebuia sa te documentezi nitel mai mult.Productorul recomanda si el tub de 10cm/30,sper ca ai vazut.Si o cutie de 42L BR.Simulat de mine arata un pic mai bine in 48-52L,acordat pe la 35(tub de 10/32cm).Avand qts si qes cam la granita dintre BR si compresie,daca nu te multumeste calitatea basului,poti incerca un 25L compresie(scoti f3 cam pe la 50 dar in masina ai boost la greu,deci nu o sa fie pb) astupand portu si introducand baloane masurate cu apa pana obtii cat trebuie.Astfel nu strici nimic.LE: deci,cutia e buna,dar trebuie sa acorzi mai jos.Suprafata deschizaturii tale e de 16,8cmp(un tub de 10cm avand cam 7,8cmp).Ai acordat pe la 52 acum ,cica ai un gain mare pe la 60hz.Cum e acum ca sa acorzi la 35 iti trebuie cam 70cm adancimea.Cred ca va trebui sa-l modifici,ori sa-l astupi si sa pui un tub rotund,calculat,poate curbat.In locul tau,daca il duci la masina,l-as face pe compresie.Este mult mai compact si mai precis.Bafta

Link spre comentariu

LE: deci,cutia e buna,dar trebuie sa acorzi mai jos.Suprafata deschizaturii tale e de 16,8cmp(un tub de 10cm avand cam 7,8cmp).Ai acordat pe la 52 acum ,cica ai un gain mare pe la 60hz.Cum e acum ca sa acorzi la 35 iti trebuie cam 70cm adancimea

Ok, deci cutia e buna, volumul portului s-a facut mai mare decat are nevoie defapt sa NU vajaie. Intradevar am un gain de vreo 6 db la 57 hz (superb, parerea mea), in concluzie nu vad de ce sa-l acord mai jos? as pierde acei db si pe deasupra ma aleg cu un tub mai LUNG (macar de as scapa de vajait dar daca fac cum zici, imi creste de la 13 m/s la 17 m/s viteza aerului deci, e mai nasol.

Trebuia sa te documentezi nitel mai mult.Productorul recomanda si el tub de 10cm/30,sper ca ai vazut.Si o cutie de 42L BR.Simulat de mine arata un pic mai bine in 48-52L,acordat pe la 35(tub de 10/32cm).

Producatorul recomanda port rotund, incinta mea nu are port rotund. Cu port rotund se rezolva evident...si daca ma iau dupa producator am iarasi vreo 16 m/s aer prin port...deci totusi, care-i cauza vajaitului ?P.S am uitat sa precizez, portu se afla prins direct pe un perete al incintei, el avand 25 cm adancime ramanand 7-8 cm pana la perete.
Link spre comentariu

Pana la ~35m/s viteza aerului la acord cica ar fi bine.La 16-20 nu cred ca e pb.Posibil din cauza bum bumului ai impresia ca vajaie? sau pur si simplu sufla aer pe gaura cand pui mana?E ceva in neregula.Incearca cum zice si nexus ,sa rotunjesti cumva gaura de la intrarea portului,la iesire nu conteaza asa de mult ca la intrare.Nu inteleg de te-ai complicat cu fanta,tebuia sa faci rotund ,aveai acces la modificari,mai ales ca ai facut-o dupa simulare.Ar trebui sa stii ca nu iese direct terminata.Oricum e cam sus acordul pt subwofer,raman la parerea ca un acord la macar 40hz ar mai indicat.E mult 6db aia care cica ar acolo.Canta pe o nota,si de aici poate impresia de vajaiala,se aude mai mult basul sus decat subbasul.

Link spre comentariu

Oricum e cam sus acordul pt subwofer,raman la parerea ca un acord la macar 40hz ar mai indicat.E mult 6db aia care cica ar acolo.Canta pe o nota,si de aici poate impresia de vajaiala,se aude mai mult basul sus decat subbasul.

E f bun la 57 hz sa ai un surplus de 6 decibeli cu toate ca e subwoofer...ideea e ca raman cu un surplus de 3 db si pe la 49 hz ( sub 50 hz intr-o masina e moarte curata...nici asa nu e prea indicat dar, treaca...). Am facut o gramda cu titanium pt masini...toata lumea a fost super multumita pur si simplu ca era f mult bass pt un difuzor de 250 rms (pt unii e impresionant sa tremure toata masina de la bass, ei se intampla si aia inclusiv la titanium daca e buna incinta). Unde vreau sa ajung? titanium l-am proiectat sa fie un surplus pe la 64 hz si suna foarte acceptabil pt pretul lui, deocamdata nu am gasit alt subwoofer care sa sune mai bine si clientu e de acord cu mine. Ideea e ca pana acuma reflexu l-am facut exact la fel in toate cazurile pt masina, cu diferenta ca portu era cumva suspendat pe perete, nu era peretele in sine ca si in cazul de fata. Personal presupun ca problema provine de la coltul incintei, unde se reflecta tot aeru si in loc sa ,,curga'' se izbeste de muchie si intra pe port, unde mai intalneste vreo 4 muchii si se ajunge la ghiveci.Nex, nu am avut timp astazi sa ma ocup de boxa dar spre vineri cred ca o rezolv...pana atunci daca aveti alte idei sau pareri, apreciez.
Link spre comentariu

Deci daca nu-ti sufla aerul in fatza de la o juma de m pe port incat sa-l simti cand auzi acea vajaiala at nu e de la viteza aerului prin port.Ai zgomote parazite,turbulente.Degeaba intrebi ,ca doar tu poti detecta exact pb.Mai experimenteaza ,poate gasesti 'defectu'.Sau mai cere o alta parere cuiva la locul de fata.Am avut o pb destul de ciudata mai demult si eu cu un sub sony dinala cu rosu .Tot asa ,niste vajaituri prin port.Dupa mult chin,s-a dovedit ca din intrefierul difului,cand incepea sa se miste considerabil,aveau un zgomot specific.Si totusi ea nu 'freca' mecanic.

Link spre comentariu

Am pus un dif magnat expres de 150 de w rms pe boxa si se comporta destul de ok...il dau la pret de nimic si am rezolvat...in acest domeniu mai sunt si rebuturi (nu te poti baza mereu pe simulari...).Nex, daca faceam cum ai spus poate poate ma scoteam...dar nu merita efortu la cat ma costa pe mine sa fac din nou o boxa...@CBI, recent am facut o boxa cu 2 difuri sony explode din alea cred ca zici...inafara ca nu prea coboara, duduie in masina destul de acceptabil :smt006

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări