Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru low pass (hardware sau software)

paulb

Postări Recomandate

Buna seara, am o mica nelamurire in privinta filtrelor in general, fie ele low-pass, mid-pass, high-pass. Recent am avut un curs la facultate unde se discuta despre filtrele trece-jos. Domnul profesor a afirmat faptul a in ultima perioada filtrele au inceput sa fie implementate pe sisteme software (programare) in detrimentul celor hardware (mai pe romaneste, cele fizice, montate in cutiile difuzoarelor sau la intrarea amplificatoarelor audio). Acum banala mea intrebare este urmatoarea.. care varianta ar fi mai buna si de ce  ? unde s-ar preta filtrele software si unde s-ar preta cele hardware ? de ce ar fi mai bune si de ce ar fi mai putin bune.. cu siguranta sunteti mult mai priceputi si deabia astept sa citesc parerile voastre. Multumesc mult!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

1

• sesebe

1

• modoran

1

• paulb

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Ne referim strict la domeniul audio sau la modul general? 

Pt audio este mai performant sa utilizezi filtre pt separarea cailor audio pe difuzoare dar necesita apoi cite un amplificator pt fiecare difuzor. Deci pt o pereche de boxe stereo pe 3 cai trebuie 6 amplificatoare (sau 3 stereo). Inafara costului și volumului celor 3 amplificatoare stereo, in loc de unul singur, sint numai avantaje, probabil le vor enumera colegii.

Filtrele de la întrarea în amplificatoare pot fi atit HW cit și SW. Cele SW avind avantajul ca sint mai ușor de modificat/setat parametrii. 

Dar nu peste tot se pot folosi filtrării SW, mai ales la înaltă frecventa este mai dificil de lucrat cu ele, trebuie ADC-uri și apoi DAC-uri de viteza foarte mare plus procesare foarte rapida - de obicei FPGA. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai si normal ca se utilizeaza software in ziua de azi, ai deja un DSP ce oricum facea celelalte functii, de ce sa nu folosesti si un egalizator in software ? Nu te costa nimic in plus.   Bineinteles, vorbim de aparate comerciale, ca la alea se refera profesorul tau, nu de ce "este mai bun".

Link spre comentariu
1 oră în urmă, paulb a spus:

unde s-ar preta filtrele software si unde s-ar preta cele hardware ?

Eu zic ca filtrele software se preteaza acolo unde sunt cunostiinte temeinice in matematica si programare (in ordinea asta).
Dar nu mai bine intrebi profesorul ?

Link spre comentariu

Trebuie inteles foarte clar ce insemana filtru de semnal mare si filtru de semnal mic.  Un filtru software este prin definitie pt semnal mic.  Semnal mare inseamna curent si/sau tensiune mare, deci putere [relativ] mare.

Filtrele de semnal mare nu pot fi inlocuite direct cu filtre digitale sau software - a explicat Sesebe ce ar imlplica asta la boxe  (de ex.).

La fel, filtrele EMI de pe alimentarea aparatelor sunt filtre de semnal mare, si nu pot fi inlocuite cu filtre software.

Se mai pot da exemple.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări