mac01 Postat Noiembrie 21, 2023 Partajează Postat Noiembrie 21, 2023 (editat) Alta rola presoare nu ai? Incearca si cu cea veche...si verifica si axul rolei. Sterge un pic cu alcool rola veche si probeaza cu ea. Editat Noiembrie 21, 2023 de mac01 Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 21, 2023 Partajează Postat Noiembrie 21, 2023 Avem o schema a alimentarii motorului care actioneaza rola acceptoare? A masurat cineva tensiunea pe acesta in modul "PLAY" si "FFD"? Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 21, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2023 Acum 1 oră, mac01 a spus: Alta rola presoare nu ai? Incearca si cu cea veche...si verifica si axul rolei. Sterge un pic cu alcool rola veche si probeaza cu ea. Face la fel si cu cea nou si cu aia veche. Diferenta intre ele e cauciucu mai tare pe ce a veche. Axu e drept cu putina matuiala pe el dar foarte fina, nu se inpotmoleste unghia in el. Acum 1 oră, yo9hrb a spus: Avem o schema a alimentarii motorului care actioneaza rola acceptoare? A masurat cineva tensiunea pe acesta in modul "PLAY" si "FFD"? Am masurat si in mod play am 3,606V iar in derulare am 5,163V In pdf dat de @validae mai sus e trecut 3,6V, deci probabil e doar in mod play dat. Link spre comentariu
nasturica Postat Noiembrie 21, 2023 Partajează Postat Noiembrie 21, 2023 O poza cu rola presoare veche si cea noua... din profil eventual una linga alta. Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 21, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2023 Aia noua are cauciucu putin mai ingust cam cu 1mm masurat cu subleru https://postimg.cc/yW1mPLXB https://postimg.cc/F1Tjn0DS Link spre comentariu
mannx Postat Noiembrie 22, 2023 Partajează Postat Noiembrie 22, 2023 Am Tc k411 și Tc k661. Ambele sunt cuminți, mecanice rezonabile. Sugestii : rola presoare originală are 13.2 mm, încearcă una in aceasta zonă, ca să nu modifici presiunea din arc; casetă decupată ( cred că găsești pe yt model ) că să poți vedea traseul benzii; dacă a fost modificată poziția capului sunt mari șanse să scoată banda din traseu, capul are 3 puncte de sprijin și se aliniază după traseul benzii ; acordă atenție și tamburului debitor care trebuie să asigure un cuplu invers minimal adică trebuie să frâneze puțin banda. Din păcate, bolțul ce fixează suportul rolei presoare este din plastic (la Tc k411, la 661 e din metal) și dacă s-ar deformat, slăbit, etc schimbându-și poziția... nu e bine, dar poate ești norocos. Succes !! Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 22, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2023 La modelu asta axu rolei presoare nu e din plastic, e inox sau ce metal o fi. O chestie ciudata, cel putin pentru mine e ca, nu are vopsea pe suruburile care regleaza capu pe traseul benzii. E posibil ca suruburile alea sa se deregleze in timp neavand blocaj pe ele ? In schimb au pus vopsea unde se fixeaza capu pe flansa aia care nu are nici-un reglaj si vad putina vopsea doar pe cel care regleaza azimutu. Sa fi fost si la ei ceva dorei la asamblarea mecanicii pe vremea aia ? Era buna o caseta din aia cu oglinda sa vad in ce directie se umfla banda. Poza cu capu de redare https://postimg.cc/Tp640Sqt Link spre comentariu
mannx Postat Noiembrie 22, 2023 Partajează Postat Noiembrie 22, 2023 Nu am spus axul rolei presoare ci acela care ține suport rolei presoare. Din poza să zicem că nu s-a umblat la cap. Dar cine știe. Rola presoare ai măsurat-o ? Link spre comentariu
nasturica Postat Noiembrie 22, 2023 Partajează Postat Noiembrie 22, 2023 Acum 23 ore, maxente a spus: Aia noua are cauciucu putin mai ingust cam cu 1mm masurat cu subleru https://postimg.cc/yW1mPLXB https://postimg.cc/F1Tjn0DS ASa cum se poate observa in foto cea veche este putin butoias si centreaza banda pe mijloc cea noua este o pocnitoare chinezeasca. Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 23, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2023 Acum 19 ore, nasturica a spus: ASa cum se poate observa in foto cea veche este putin butoias si centreaza banda pe mijloc cea noua este o pocnitoare chinezeasca. Pai bun atunci, recomanda-mi o rola buna de cumparat si care sa nu fie pocnitoare chinezeasca. Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Noiembrie 24, 2023 Partajează Postat Noiembrie 24, 2023 (editat) Poate e prea tarzie postarea, dar va sfatuiesc sa ii schimbati rola presoare... din nou. Am avut si eu fix aceeasi problema cu un tc K-661, tot un drac, dupa 1-2 secunde se pierdeau înaltele. Diverse role au diverse compozitii chimice si diverse elasticității si aderente la banda. La al meu am schimbat vreo 3 role pana am ajuns sa aiba un rezultat cat de cat ok, nu totuși la fel ca rola originala (atunci cand functiona si cu aceea). Intr-un final m-am lasat pagubas din frustare si timp investit, zeci de ore de experimentat si măsurat frecvente la osciloscop... Concluzia, pusa si intr-un post mai sus : feriți-vă de deck-urile sony ale sfarsitului de ani 80 si pana la discontnuarea lor prin anii 2000... ca dracu de tamaie! Mecanica e infecta si nu a rezistat la testul timpului. Am aparate din anii 70 si 80 care au mers si merg nu doar cu mecanică originala (inclusiv curele) dar si cu electrolitici originali in ele. Nu există scuze, daca se vrea se poate face ceva care sa reziste! Va sfatuiesc sa nu va mai pierdeti timpul cu el, m-am ars eu destul. Eventual puneti-l pe olx, poate vreun nestuitor il va cumpara si va veti putea recupera investitia. (Stiu, nu e prea frumos sa vindem o cioara vopsita, dar pana la urma lumea funcționează pe bani. Si nimeni nu ii opreste pe altii sa se documenteze inainte de a cumpara). Editat Noiembrie 24, 2023 de Sorin - Viorel Mares Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 25, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2023 (editat) Mecanica e ok la modelele astea Sony. Problema lor e ca au forta de impachetare a benzii prea mare, neavand nici-un fel de ambreiaj. Si aici n-ar fi nici-o problema daca ai avea o rola presoare originala si buna, dar asa ceva nu mai exista si aici e o loterie ca trebuie incercate mai multe modele din cele existente pe piata. O rezolvare e sa se mai reduca turatia la motorul ''reel'' pe partea de play fara sa se afecteze partea de derulare plus o rezistenta de cam 10R inseriata cu motorul. Aici in forumul asta s-a discutat problema asta https://www.tapeheads.net/threads/sony-tc-k511s-takeup-torque-adjustment.70360/ Am scazut si eu tensiunea cu aproape 1,2V si pus un 10R pe motor si se pare ca s-a cam rezolvat problema. O sa mai caut niste role presoare, poate gasesc ceva care sa fie ok. Editat Noiembrie 25, 2023 de maxente Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 12, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2023 (editat) Hai ca am reusit sa il aduc, cat de cat, pe linia de plutire. A fost manarit si la reglajele de aliniere a capului pe traseul benzii plus ca, surubu de reglare azimut daca dadeai de el, se invartea sub vopsea fara sa o deranjeze. Mi-am facut o casera oglinda, foarte folositoare. Fara ea nu reuseam sa aliniez capu pe traseul benzii. Am redus tensiunea pe motor de la 3,6v la 1,5v si nu mai trage ca nebunu de banda. Am o nelamurire cu reglaju azimutului. Am niste mici fluctuatii intre ''in phase'' si 45 de grade. Conform manualului s-ar incadra la ''ok''. Probabil fluctiatiile alea mai vin de la traseul benzii. O fi bine asa la partea de azimut ? Alta chestie, ce aparat de masura e ala notat in manual cu VTVM ? Editat Decembrie 12, 2023 de maxente Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 12, 2023 Partajează Postat Decembrie 12, 2023 Vacuum tube voltmeter Link spre comentariu
darius_bv Postat Decembrie 12, 2023 Partajează Postat Decembrie 12, 2023 Daca defazajul e intre 0 si 45 grade, lasati-l asa, pentru ca "altii moare s'asa n-are". Oricum pentru a-l micsora inseamna cel putin inlocuirea rolei presoare, daca nu a curelelor si altor role care in timp s-au deformat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum