Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Deck KENWOOD KX880G

Postări Recomandate

• Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 5 minute, maxente a spus:

Da, cu caseta de test cu sinusoida de 10khz am verificat.

Cam asa face 

https://photos.app.goo.gl/qvCtufRy8AB6nM8C7

Cât de veridică este acea casetă de test ?! 

Înregistrează 10 khz (-10 db) pe propriul aparat și verifică dacă tot la fel face. Azimutul pe osciloscop e o chestiune de palmares. Pentru un azimut "băț" trebuie un traseu al benzii foarte bun. Nu e cazul la un deck cu o singură presoare. 

Apoi... câte casete diferite înregistrate ai ascultat, cum determini azimutul corect al acestora și ce faci dacă din 10 casete ascultate 7 nu sunt bune deși azimutul este reglat pe osciloscop.

Eu îți sugerez să alegi un azimut care să se potrivească cu mai multe casete.

Am avut maaare  tangență cu înregistrările de casete in anii lor de glorie și m-am recontaminat cu microbul de vreun an. Am dezgropat toate trancotele de prin debarale și am cumpărat altele care erau foarte scumpe in anii ăia. 

Compatibilitatea e relativă, că și în cazul boxelor. Trebuie acceptat un compromis.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, mannx a spus:

Cât de veridică este acea casetă de test ?! 

Înregistrează 10 khz (-10 db) pe propriul aparat și verifică dacă tot la fel face. Azimutul pe osciloscop e o chestiune de palmares. Pentru un azimut "băț" trebuie un traseu al benzii foarte bun. Nu e cazul la un deck cu o singură presoare. 

Apoi... câte casete diferite înregistrate ai ascultat, cum determini azimutul corect al acestora și ce faci dacă din 10 casete ascultate 7 nu sunt bune deși azimutul este reglat pe osciloscop.

Eu îți sugerez să alegi un azimut care să se potrivească cu mai multe casete.

Am avut maaare  tangență cu înregistrările de casete in anii lor de glorie și m-am recontaminat cu microbul de vreun an. Am dezgropat toate trancotele de prin debarale și am cumpărat altele care erau foarte scumpe in anii ăia. 

Compatibilitatea e relativă, că și în cazul boxelor. Trebuie acceptat un compromis.

Caseta am luat-o de la un englez care zice ca a facut-o pe un Nakamichi zx-7 servisat ca la carte, si cum ziceai si tu, nici eu nu pot garanta ca ar fi cum trebuie. Alta referinta nu am cu ce sa compar. 

Caseta e luata de aici https://www.ebay.com/itm/126032506213

M-a ajutat mult o caseta oglina, pe care mi-am facut-o eu si am pus capu corect pe traseul benzii.

1 oră în urmă, DjLeco2021 a spus:

E mult la -10db. Testul la 10 kHz sau 12,5kHz (cele cu 210kHz bias) se face la -20db Vumetru.

Asta a fost deck-ul meu, reglat si calibrat de mine, la singe.

Iar aici o caseta de prin 1986, reinregistrare de test.

La deck-u asta Yamaha de unde stii cata premagnetizare sa dai benzii ?

Vad ca nu are calibrare cu tonuri pe 400hz si 10khz.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, maxente a spus:

Caseta am luat-o de la un englez care zice ca a facut-o pe un Nakamichi zx-7 servisat ca la carte, si cum ziceai si tu, nici eu nu pot garanta ca ar fi cum trebuie. Alta referinta nu am cu ce sa compar. 

Caseta e luata de aici https://www.ebay.com/itm/126032506213

M-a ajutat mult o caseta oglina, pe care mi-am facut-o eu si am pus capu corect pe traseul benzii.

La deck-u asta Yamaha de unde stii cata premagnetizare sa dai benzii ?

Vad ca nu are calibrare cu tonuri pe 400hz si 10khz.

Are calibrare dar este preset din fabrica (reglaje interne prestabilite). 400Hz si 12,5kHz, aparatul lucrind in banda 20Hz-24000Hz (Metal). Pe un canal trage 400Hz si pe celalalt 12,5kHz. Un bias corect reglat, face ca la nivelul de -20db, ambele frecvente sa aiba acelasi nivel. Bine reglajul la mine l-am facut un pic mai "dur" la -16db.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Dolby B și C contribuie la mărirea raportului semnal/zgomot. Indiferent de sursa din care se face înregistrarea.

Cu sursele actuale (DAC) eu m-am confruntat cu situația în care dinamica mare nu mai poate fi transferată pe casetă decât în parte, pe casete rasate (Cr, Metal). Înregistrările nu au nicio legătură cu cele din anii de glorie ale casetelor, calitatea fiind senzațională.

Link spre comentariu

Am vazut si eu ca pe banda metal accepta niveluri de inregistrare mai mari ca pe celelalte tipuri normal si crom.Asta cu dinamica probabil mai conteaza si cu ce aparat inregistrezi ma gandesc.

Mersi de raspuns.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, eos a spus:

Asta cu dinamica probabil mai conteaza si cu ce aparat inregistrezi ma gandesc.

3 motor, 3 heads(GX), dual cabestan, autocalibrare, un deck rasat și bine reglat.

Sunt anumite piese care greu sunt înghițite de mag pe viteza 19. Chiar dacă nu face bandă/sursă (evident, pe acele piese)rezultatul este fabulos.

Felicitări pentru activitățile "oldies but goldies" !!

Link spre comentariu

Salut,
Scuze daca am scris unde nu trebuie, dar am vazut ceva discutii interesante despre "casete de calibrare".
As vrea sa achizitionez si eu un set de astfel de casete de pe eBay de la cineva din Germania.
Casetele ar fi inregistrate pe un aparat special "STUDER A80 MASTER RECORDER Reel Tape Deck with Butterfly Heads".
Ce parere aveti despre acest aparat, oare sunt bune acele casete, sunt coret facute?
Ce inseamna acele capete tip "fluture" ?

Capture.JPG

WhatsApp Image 2024-09-04 at 13.58.28.jpeg

Link spre comentariu

"Tip fluture" fix forma pieselor polare ale capului. Doar că văd capete de magnetofon. Nu cunosc istoria acestui tip de cap. Casetele ... cu ce or fi înregistrate. Că suită sunt interesante, cu frecvențe toate utile. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări