Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

termostat programabil cu fir pentru centrala termica


alexman

Postări Recomandate

Va salut cu respect,

As vrea sa incep si eu cu ceva electronica si m-am gandit sa fac un termostat programabil pentru centrala termica. Va rog sa imi dati vreo schema si ceva informatii cei care va mai pricepeti.

Termostatul vrea sa il programez sa dea contact si sa imi porneasca centrala din ora in ora cate 5 min...ca mai fac economie la gaz....

Am scule necesare insa imi trebuie un start.

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • alexman

    3

  • ratza

    2

  • validae

    2

  • vily

    2

Top autori în acest subiect

Salut. Cel mai la îndemînă: un Arduino mic și un releu, fiindcă îl poți programa după bunul plac. Ar trebui totuși ținut cont de faptul că ieși mai scump cu centrala mergînd în șuturi față de cazul în care ține temperatura constantă.

 

EDIT: poți căuta "arduino programmable relay timer" și alegi una din variante.

Link spre comentariu

Ceea ce soliciți tu nu e termostat, e un simplu temporizator. Termostatul dă comandă de pornire/oprire a centralei funcție de temperatura din încăperea supravegheată. Dacă insiști totuși să faci un temporizator găsești sute de scheme pe net - cu 555, cu circuite logice, cu microcontroler. Modifici eventual timpii respectivi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am gasit ceva temporizatoare, dar m-am mai gandit si la urmatoarea solutie. Am o priza programabila cu afisaj digital si pe care o setez sa imi furnizeze 220v la intervalele pe care le doresc. Oare exista vreun releu care atunci cand sesizeaza ca ii vine 220v de la priza programabila, sa imi declanseze contactul on/off pe cele 2 fire de la centrala termica ? Am cautat pe net dar nu prea am gasit.

Link spre comentariu

Bineînţeles că există releu cu bobina la 220Vc.a.Dar ai şi posibilitatea de a izola contactele releului din priza programabilă şi astfel vor comanda direct centrala, fiind izolate galvanic de reţea.

https://tehnoelectric.ro/relee-220v/4234-50355-releu-220v-30a-57x43x37mm.html

Dar ce faci tu e o improvizaţie care nu ţine cont de variaţia reală a temperaturii şi vei avea când prea cald, când prea frig în casă astfel.

Sfatul meu e să faci un termostat de ambient adevărat, ori să cumperi unul gata făcut.Aşa vei avea o temperatură constantă, lucru de dorit într-o locuinţă..

Link spre comentariu

Folositi termostate de ambient. Cu astfel de improvizatii consumati mult mai mult, oricat ar parea altfel.

Una e sa intretii o anume temperatura si cu totul altceva sa incalzesti aleator. O fi mai ieftina varianta ta in comparatie cu un termostat dedicat, dar platesti gazul degeaba.

Link spre comentariu

Am calorifere vechi si degajarea caldurii ia ceva timp, deci este mai economic sa bag temperatura de 70-80 grade  la centrala iar apoi sa o las sa se degaje in 45 min-1h. Am si termostat manual dar il folosesc pe timp de zi. Cel cu priza programabila va fi folosit in paralel pe timpul noptii. Multumesc pt raspunsuri

Editat de alexman
Link spre comentariu

E o idee greşită.Exact ca şi cum ai arde focul 30 minute ca să încălzeşti o sobă teracotă ca apoi să-l opreşti şi să cedeze câteva ore căldura, centrala poate funcţiona acelaşi timp ca să compenseze scăderea temperaturii, doar că nu 30 minute continuu ci de 10 ori câte trei minute.Avantajul funcţionării mai dese cu timp mai scurt de ardere e că temperatura caloriferelor va fi constantă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări