Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat achizitie sistem fotovoltaic + ATR


Aadriann

Postări Recomandate

Buna ziua,

     Sunt novice in domeniul electricitatii si am o problema spinoasa pe care nu stiu de unde sa o apuc:

     Detin o casa cu contor + tablou general TG1 la limita proprietatii + tablou TG2 la intrarea in casa; cablu de la TG1 la TG2 cred ca este de 3x6mmp, sigur monofazat, distanta aproximativ 25m (cablu pe care nu as vrea sa-l schimb deoarece ar implica deranj mare – spargeri, refaceri finisaje exterioare, interioare, etc); puterea aprobata conform ATR 5kw, monofazat; consumul lunar aproximativ 350kw, 12kw/zi, momentan, consumatori monofazati;

 

     Intentionez sa achizitionez:

-          un autoturism electric (baterie 64kw) cu incarcator maxim onboard de 7kW (dar lucrurile evolueaza rapid in acest moment si as vrea sa fiu pregatit si pentru 22kw), pe care il pot conecta direct din TG de langa contoar;

-           un sistem fotovoltaic ONGRID de aproximativ 10kW (cam atatea panouri as putea instala pe acoperis) pe care il pot conecta tot in TG1, langa contoar;

     As vrea ca TOATA  puterea furnizata de sistemul de fotovoltaice sa intre primordial in consumul casei, iar ceea ce nu se consuma sa intre in retea;

 

     Am urmatoarele intrebari (din care deriva altele mai jos):

-          Sa trec pe sistem trifazat sau sa raman pe monofazat ??? (instalatia casei ramane pe monofazat, nu o mai pot modifica acum)

            o   pot obtine ATR pentru 22kw trifazat, nu stiu daca pot obtine 10kw pe monofazat;

 

Ipoteza 1 – ATR trifazat 22kw (prima optiune pentru ca as avea si o rezerva pentru viitor)

§  sistemul de fotovoltaice 10kw trifazat (in cazul acesta cei teoretic 10kw furnizati se impart in mod echilibrat pe cele 3 faze, adica maxim 3.33kw/faza? ; in cazul in care la casa am un consum mai mare monofazat (spre exemplu 2 x AC + diverse), exista echipament, invertor sau nu stiu ce alt echipament care sa permita o redistribuire de pe o faza pe cealalta, sau casa va absorbi maxim 3.3kw de pe o singura faza, restul puterii de pe celelalte 2  ducandu-se in retea?

§  sistem de fotovoltaice pe monofazat (eventual de capacitate mai mica, 8kw), acesta legandu-se pe o singura faza, comuna cu a casei, profitand de intreaga capacitate a sistemului de fotovoltaice ? (nu stiu daca este posibil ca prosumator, cu contoar trifazic, sa montez sistem fotovoltaic monofazic si daca functioneaza ???)

 

Ipoteza 2 – ATR monofazat cu spor de putere de 10kw (nu stiu daca pot obtine aprobare pentru atata putere, cel mai probabil 7-8kw)

§  sistem fotovoltaic monofazat (am inteles ca aici ar fi o varianta cu 2 invertoare de 5kw, sau exista sistem direct pe 8kw)

 

-          care este ordinea la furnizor (enel muntenia) de depunere (ATR spor de putere/ ATRr pentru Prosumator), sau se poate depune unul singur pentru amandoua?? Este o intreaga nebuloasa aici...

 

     De asemenea , inteleg ca invertorul trebuie agrementat de catre firmele de distributie, astfel ca in momentul de fata nu exista in RO invertor care sa fie agrementat si pentru ONGRID si pentru OFFGRID, asa ca iese din discutie varianta cu baterii pentru panouri.

 

     Deci, niste pareri avizate va rog, daca se poate .

     Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • yo7lhe

    3

  • rinaldoparaipan

    3

  • validae

    2

  • microcogen

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă aveţi bani destui, nu-i aruncaţi pe fotovoltaice.Nu-i veţi recupera practic niciodată, mai bine investiţi în branşament trifazic de 22kW plasat la limita proprietăţii.Maşina nu trebuie musai s-o încarci din casă, poţi face un tablou dedicat în garaj exterior.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

 De acord cu  user  validae  .  Dacă vrei fotovoltaic neapărat atunci aplică la programul Casa Verde fotovoltaice care va fi pornit în ianuarie 2022 . Acolo poţi beneficia de o rambursare de 20.000 lei  la un sistem de 22.000 lei  ( cam 3 kilowaţi oferă firmele de instalare la acest preţ ) .  Altfel , doar pe banii tăi nu se merită instalat fotovoltaic . Mai ales dacă eşti intr-o zonă de munte cu ierni lungi şi fără soare , o să-ţi pară rău de banii aruncaţi pe PV .  Am prieten care după un an de folosire a demontat tot sistemul PV de pe casă şi l-a vândut .  Vara avea prea multă energie electrică şi injecta în reţea fără să fie compensat ( nu i-au aprobat contor bidirecţional ) iar iarna se chinuia cu curăţarea zăpezii de pe panouri , cam degeaba .

Link spre comentariu

   Vizavi de branşament , poţi cere de la Electrica un  branşament nou trifazat , cu contor trifazat  pentru consumator trifazat - exemplu boiler apă caldă 300 litri trifazat .  Te va costa nişte bani , vei avea nevoie de proiect cu dimensionări circuite şi protecţii făcut de un inginer cu autorizare ANRE .  Deci , la final vei avea două contoare şi vei plăti separat monofazat şi trifazat cu tariful corespunător ( trifazat e mai ieftin ) . Ai grijă la proiect , nu incluzi consumator motor trifazat că te pune Electrica să montezi şi contor de energie reactivă ( kVAR ) şi plăteşti în plus .

Link spre comentariu

Hai sa lamurim niste aspecte:

1.Pentru monofazat ATR-ul se da pe maxim 7kw.Implicit si ATR-ul de prosumator va fi tot de 7kW.Deci daca veti dori sistem fotovoltaic mai mare, se poate. La sistemele cu invertor Fronius se poate limita injectia in retea din SMART METER de la 0 pana la 100% din puterea invertorului.

2.Daca doriti trifazat, sistemul poate fi si mai mare de 10kW-depinde cat  va da OD ATR-ul.Dar asta implica inlocuirea cablului.

3."Sistemul de fotovoltaice 10kw trifazat (in cazul acesta cei teoretic 10kw furnizati se impart in mod echilibrat pe cele 3 faze, adica maxim 3.33kw/faza? ; in cazul in care la casa am un consum mai mare monofazat (spre exemplu 2 x AC + diverse), exista echipament, invertor sau nu stiu ce alt echipament care sa permita o redistribuire de pe o faza pe cealalta, sau casa va absorbi maxim 3.3kw de pe o singura faza, restul puterii de pe celelalte 2  ducandu-se in retea? ".

Da, asa este, daca veti consuma 5kW pe o faza iar sistemul produce 10kW, pe faza cu consum veti lua din retea 1.7kW (5-3,3) iar pe celelalte doua faze veti injecta cate 2 x 3,33kW.

4.Domnule Validae, tot respectul pentru dvs, dar fraza :"Dacă aveţi bani destui, nu-i aruncaţi pe fotovoltaice.Nu-i veţi recupera practic niciodată." este total eronata.In functie de tipicul de consum (preponderent ziua sau seara) un sistem fotovoltaic se amortizeaza in 5-7 ani.Pe preturile vechi la energie.Pe cele noi inca nu am facut calculul, o sa ma ocup acum de Sarbatori, ca tot am timp.

5.@microcogen-Contorul oricum inregistreaza si energia reactiva.In meniul 380 sau 480, functie de model.Consumatorii casnici (persoane fizice) NU platesc reactiva, cei industriiali (persoane juridice), da.

6.@Aadriann, pentru mai multe detalii, va rog sa ma contactati pe PM.

 

Ecowindsolar - Copy.jpg

Link spre comentariu

Când vinzi şi/sau montezi astfel de instalaţii, normal că eşti pro....că doar n-o să-ţi faci antireclamă.Se presupune probabil că în ăştia 5-7 ani (în care se amortizează), soarele ,,duduie,, şi noaptea, nu avem deloc zile înnorate, ierni la fel, nu se strică mai nimic, acumulatorii sunt garantaţi pe viaţă.....iar consumatorii sunt un televizor şi-un bec cu leduri.Nu mai zic de întreţinerea panourilor, care se prăfuiesc vara şi trebuie curăţate de zăpadă iarna...

Avem printre noi pe cineva care a încercat chestia asta şi după ceva timp le-a dat jos....şi nu e vorba de Bubuşmecheru sau alt habarnist.

Să fie clar, eu vorbeam de o investiţie în fotovoltaice pe banii proprii, nu prin ,,casa verde,,.....că aia e o altă şmecherie din franciza ,,băieţii deştepţi,,.

Adică unii (puţini) beneficiază de o reducere pe care o plătesc toţi ceilalţi fraieri.Care vor plăti de la anul preţ dublu la kilowatt/oră...

Link spre comentariu

Salut,

Eu nu vand/instalez sisteme fotovoltaice.

Am construit pentru mine unul, de nevoie, pentru ca in catunul meu nu a ajuns inca reteaua electrica.

In conditiile astea aveam optiunea sa platesc eu dezvoltarea pentru CEZ( estimata de ei la 300.000 lei noi la nivelul anului 2007) sau sa ma descurc. Si am mai ajutat cativa amici sa priveasca mai obiectiv ofertele specialistilor in domeniu.

 

Ca prosumator, sa crezi ca iti recuperezi banii din instalatie fotovoltaica, pe care o platesti tu integral, in 5-7 ani , chiar la 1.5-2 lei/kW cat va fi din ianuarie, inseamna mult optimism.

Productia e variabila si tocmai iarna cand ai mai multa nevoie de energie soarele nu e generos.

Raman doar lunile luminoase, din martie pana in octombrie, in care scoti ceva.

Pentru un prosumator casnic normal, care consuma in medie 3 kW/zi se va amortiza in cca...50 de ani.

Durata de viata estiata e de circa 25 ani pentru panouri si 10 ani pentru restul echipamentelor.

Un sistem offline nu se amortizeaza niciodata pentru ca apare cosul bateriilor, care au durata de viata mica si cost mare de inlocuire.

Daca prinzi subventie, atunci calculul cu 5-7 ani amortizarea investitiei proprii  e valabil.

Sa nu uitam insa ca restul banilor de la "stat/UE"  vin de fapt din impozitele pe care tot noi si copii nostri le vom plati.

 

Cand o dam pe ecologie si calculam in cat timp se scoate  carbonul degajat  pentru a fabrica elementele ce compun instalatia, ajungem undeva in jur de 15 ani, in zona tropicala si cam de 3 ori mai mult la noi.

Matematica nu sustine ca "noile" tehnologii verzi sunt chiar asa de prietenoase cu mediul, mai ales ca proiectele de utilizare nu tin cont de realitatea locului, ci de fise de catalog in conditii standard.

 

Calculele mele sunt facute pentru un consum propriu de 3 KW/zi /365 zile si un sistem de 3kW instalat corect in zona Olteniei de sud si pentru materialele folosite la realizarea proiectului meu.

Datele de productie sunt mediile mele pe ultimii 4 ani.

Informatiile despre functionarea in timp/beneficiile sistemelor tip prosumator le am de la prieteni, posesori de asemenea instalatii.

 

Sa nu uitam ca sistemele solare necesita intretinere periodica corespunzatoare, care, daca nu o faci singur, costa.

 

Concluzia mea e ca merita sa fii prosumator doar daca prinzi proiect si ai consum mare vara si ziua(agricultura?).  Nu te baza pe ce dai in retea in conditiile legii actuale.

Si mai ales daca ti-l instaleaza cum trebuie, sa ai randament optim pentru locul in care te afli, adica un proiect bun, personalizat.

Sunt putini care fac asa ceva, asa ca alege cu grija contractorul.

Link spre comentariu

Intre 5 sarmale si 2 caltabosi, fara bauturi alcoolice, am facut niste calcule:

Sistem 5kWp, pret energie 1,5 lei/kWh, pret energie injectata 0.33 lei/kWh. Sunt 4 capturi de ecran.

Denumirile sheeturilor 60Z--40N, 70Z--30N reprezinta ponderea de consum zi (cand este productie de la panouri)-noapte (productie panouri zero).

Astept parerri si sugestii.

60-40.png

70-30.png

80-20.png

90-10.png

Link spre comentariu

Sunt fisele de calcul estimative.

Dupa constatarile mele practice productia estimata e un pic optimista si se refera la un an mediu, o zona insorita, o retea care absoarbe tot surplusul generat si un sistem instalat optim, de un profesionist constiincios .

Din fericire sunt si din acestia.

Conditii aproape ideale.

Pe la noi se dau 0.19 lei/kW acum, dar poate se va actualiza ...

Link spre comentariu
La 25.12.2021 la 22:48, yo7lhe a spus:

Sunt fisele de calcul estimative.

Dupa constatarile mele practice productia estimata e un pic optimista si se refera la un an mediu, o zona insorita, o retea care absoarbe tot surplusul generat si un sistem instalat optim, de un profesionist constiincios .

 

Un sistem de 1kWp produce in medie 3kWh pe zi.Vara mai mult-pana la 6kWh, iarna mai putin.
Media multianuala este de 3kWh/zi.Adica 3kWh/zi x 365 zile =1.095 kWh anual.Rotund 1.000kWh.
Sunt calcule facute de specialisti si confirmate de sistemele pe care le monitorizez.
Mai jos productia unui sistem de 15kWp instalat in nordul tarii (deci insolatie mai slaba).Se putea si mai mult, dar pana in aprilie a fost pe zero injectie in retea.Productie aprox. 13MWh adica 13.000 kWh
Ca o remarca, pe 2021 a produs mai putin fiindca nu a functionat  la capacitate vreo 3 luni-din motive tehnico-economico-birocratice.

333.png

Link spre comentariu

Atasez inregistrarea unui sistem real instalat in zona Dunarii.

Panourile au 8kW iar instalarea si proiectarea sunt facute de o firma. autorizata.

Nu pe fonduri.

E un sistem mai special, hibrid, pentru ca are si baterii de 21kW, asa ca va consuma din retea doar cand soarele e insuficient mai mult timp.

Ce produce peste consumul propriu, in medie 15kW, da in retea.

Graficul de sus arata consumul din retea.

Graficul de jos arata energia generata de instalatia fotovoltaica.

IMG-20211228-071117.png

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări