Manica Stefan Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 (editat) Salutare. Am cumparat din targul de vechituri un amplificator universum 4378 la noroc (55 lei), nu l-am putut proba, am ajuns cu el acasa si dupa cateva masuratori am ajuns la concluzia ca este functional 100%. L-am conectat la boxe si se aude super. Are in el stk 4191 si este alimentat la +-50 volti, scrie pe spate ca se pot conecta boxe de 8-16 ohm. Stk-ul este original, nu are urme de lipituri si nici nu a fost umblat in el. Are filtraj 2x8200 si traf destul de baban. Acum problema este ca am boxe de 4 ohm si nu stiu daca e in regula sa functioneze asa. Imi e frica sa nu il ard. Am ascultat vre-o 4 ore muzica si nu se incinge tare, sta undeva la 40-45 grade radiatorul, dar am ascultat la o putere relativ mica. Cum as putea sa mai scad rensiunea in transformator? Nu are comutator de selectare tensiune retea si pe spatele amplificatorului scrie 220v Editat Octombrie 12, 2021 de Manica Stefan Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 (editat) Cum , oficial îm RO tensiunea la rețea este de 230, la un vârf de tensiune se poate arde pe o sarcina de 4 ohm. O soluție mai „barbară” este sa inseriezi pe fiecare canal o rez de 4 ohm la 50 watt ( rog colegii sa nu-mi sară în cap, am scris ca e o soluție „barbară”). O alta e sa mergi întotdeauna cu maxim 50% din volum. Aici scrie la ce tensiuni este recomandat a funcționa si pe 4 ohm Ei recomanda +- 36 vcc pt 8 ohm si =-32 pt 4 ohm. Daca spui ca este alimentat la +- 50 înseamna ca e la limita Editat Octombrie 12, 2021 de barbulescuorlando Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 În cutie e loc pentru un mic transformator 230V/12V ...max 24V a carui secundar se înseriaza în antifaza cu primarul transformatorului principal (ala baban). Transformatorul suplimentar trebuie sa duca în secundar curentul maxim din primarul celui principal. Varianta cu maxim 50% din volum nu tine. Nici macar pe boxe puternic reactive. Link spre comentariu
Manica Stefan Postat Octombrie 12, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 12, 2021 (editat) Ma gandeam sa scot capacele transformatorului sa vad daca e loc sa mai bobinez spire pentru primar, ca de scos din secundar cred ca e dificil. Am observat ca transformatorul este sudat intre tole E si I ca la cuptoarele cu microunde si nu cred ca pot desface tolele. Editat Octombrie 12, 2021 de Manica Stefan Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 Varianta cu autotransformatorul sugerata de @franzm este viabilă. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 Autotraful e cea mai bună soluţie şi implică cel mai mic volum de muncă/modificări necesare.Spaţiu e berechet în amplificator, fiindcă traful folosit ca autotraf nu trebuie să fie de mare putere, el scade doar tensiunea de reţea din primarul trafului principal cu o tensiune egală cu cea a secundarului lui, atunci când secundarul se leagă în antifază. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 Nu stiu daca nu vor scadea si tensiunile generale din transformator, cele pentru etajele de nivel mic. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 Etajele de semnal mic sunt de obicei stabilizate, tensiunea pentru etajul final nu. Link spre comentariu
vera Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 Varianta cu trafo montat cu infasurarile antiparalel nu este fezabila, deoarece transformatorul este in gol si se poate satura. Ca sa functioneze normal trebuie cuplata o sarcina (daca trafo este 230V/12+12V, sarcina se cupleaza pe infasurarea de 230V). Sarcina presupune disipare de caldura cu tot ce implica. In plus, caderea de tensiune pe infasurarile inseriate in antifaza este invers proportionala cu marimea sarcinii. In concluzie, iese un rahat cu mot. Langa trafo "baban" este un trafo ceva mai mic. Trebuie vazut ce alimenteaza acela si dupa, adoptata o varianta de scadere a tensiunii ce alimenteaza STK-urile. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 Adică scoatere de spire din secundare... Traful cel mic alimentează în mod sigur partea de comutare şi semnal mic.Iar modificarea trafului de putere nu poate fi făcută decât de cineva cu experienţă şi chiar şi aşa e de evitat, fiind impregnat şi posibil chiar cu tole sudate. Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 Avem 2 trafuri: cel original care-sa zicem-are 1A in primar la sarcina maxima si traful ajutator care are secundarul capabil de 1A si pe care il legam antiserie cu primarul de la cel original... in gol tensiunea scade cu valoarea tensiunii in gol a trafului mic... dar! - ce se întâmplă în sarcină?.... păi, tensiunea primara va avea variații mult mai accentuate decât dacă primarul ar fi alimentat direct!... automat, și tensiunile secundare vor avea variații mai mari față de varianta fără traf ajutator... concluzia?...o modificare care trebuie făcută in ultima instanta dat fiind înrăutățirea drastică a calităților alimentatorului original... la astfel de modificari, autotraful e sfânt! Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 Deci o rezistenta de 4 ohm în serie cu fiecare boxă? Ce părere aveți? Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 Va afecta cumva dinamica sunetului, acum cât de mult nu se poate spune decât după ce faci testul.E probabil cea mai simplă dar cea mai puţin ,,audiofilă,, soluţie... Chiar nu găseşti un traf de 30W cu secundar de 2x12V sau 24V ca să improvizezi un autotraf ? Îl pui într-o cutie prevăzută cu priză, din care alimentezi doar amplificatorul. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 Dece nu cauti niste boxe de 8Ω nu de 4-8Ω si gata. Sau il dai la cineva care are astfel de boxe. Sau ii faci un circuit de clamping dinamic ce sa limiteze tensiunea de intrare in etajul final. Pt ideie de asa ceva recomand studierea clasicului NAD de 30-40W (NAD 304 daca nu ma insel) Link spre comentariu
mila Postat Octombrie 12, 2021 Partajează Postat Octombrie 12, 2021 (editat) Un autotraf exterior reglabil de 500W si reglezi iesirea din autotraf la 215-220V simplu,rapid si ieftin...sunt si la vanzari . Editat Octombrie 12, 2021 de mila Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum