Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Anulare mufa jack 9 pini si potentiometrul la sistem 5.1.

Arian66

Postări Recomandate

Salutare,

Am un sistem 5.1 mai vechi la care s-a stricat mufa jack (chiar daca scoteam mufa jack de la casti tot nu se auzea in boxe). In fine, am scos mufa de pe placa si as dori daca imi poate spune cineva cum trebuie sa fac strapurile pentru a anula mufa jack (mufa jack mama cu 9 pini nu am gasit).

placa:
https://ibb.co/643QYg7
https://ibb.co/KWWbCP4

mufa arata asa:
https://ibb.co/GkBGwpf

Si daca tot.... deocamdata merge (nu il folosesc), dar si potentiometrul este pe duca (cei 18 pini pe mijlocul placii). Daca are cineva idee cum as putea face strapuri si acolo pentru a il anula ar fi perfect.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Arian66

5

• bmwh548

3

• barbulescuorlando

3

• alexy

1

Top autori în acest subiect

La potențiometru unesti toți pinii din mijloc cu cei din stânga, cei ce nu sunt la masa si vei avea semnal dar la maxim. Banuiesc ca vei da volum din PC

La mufa de casti trebuie sa identifici care sunt contactele NÎ( normal închise) din ea, cele care trimit semnalul catre boxe daca este jack-ul de casti scos. Cu un multimetru se verifica continuitatea. Trebuie identificat traseul de pe placa pt ca e dublu placat .  Unesti traseul care vine direct din pot volum cu cele care duc la mufa. Fiecare corespondent canalului sau.  Repet trebuie vazut de unde vine semnalul de casti si unde se duce.

O schemă ar fi buna.  ( eu nu am gasit nimic despre „un sistem 5.1 mai vechi”)

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu

Din ce vad eu m-as hazarda sa spun ca la mufa de casti cei trei pini "din fata" sunt output L-R si G (se vede cum doua trasee se duc la potentiometru).

Mergand la urmatorul sir de 3 pini, eu zic ca e vorba de pini cu rol de fixare mecanica (se vede ca sunt treceri metalizate care nu au legatura cu nici un traseu), similar cu terminalele suplimentare de la condensatorii de dimensiuni mari. Probabil proiectantul a vrut sa asigure suplimentar mufa incat la utilizare frecventa sa nu se fisureze lipiturile ei.

Ultimii trei pini sunt probabil cei care au rolul de "decuplare" a boxelor. 2 pini sunt legati la trasee care merg la niste fire (in spatele cablajului). Al treilea pin (poza cu versoul cablajului) pleaca undeva. Urmareste traseul si confirma daca pe partea cealalta (ai o trecere metalizata acolo de pe verso pe fata cablajului) exista ceva sau nu. Daca vad eu corect pe fata cablajului trecerea aia metalizata nu e legata la nimic (posibil ca acel PCB sa fie comun pentru mai multe modele si la alta versiune sa existe niste piese suplimentare).

Daca am dreptate atunci ramai fix cu 5 pini "live": 3 de output si 2 de decuplare (ca la o mufa mama standard pentru PCB).

Edit: urmareste traseele unde am incercuit si trasat cu rosu.

https://imgur.com/3PE3VCa

https://imgur.com/BrMXYcM

Editat de bmwh548
Link spre comentariu

Mufa jack noua are 5 pini. Identifici configuratia pinilor mufei cu un multimetru (ca nu e ceva standard, difera in functie de model) si ii legi corespunzator. Ca sa te ajute faci asta si la mufa veche. 

Link spre comentariu

La potentiometru orice varianta ar fi ma voi descurca (mai ales multumesc alexy pt. pozele de mai sus si link). In schimb la jackul audio sa vad cat de rau imi prin urechile sa reusesc sa unesc pinii cum trebuie :). O schema pe net nu am reusit sa gasesc. Multumesc tuturor!

Link spre comentariu

Nu ai ce pini sa unesti la jack. Pune castile pe urechi, baga mufa castilor in mufa pe care ai scos-o de pe cablaj.

Cu multimetrul pe continuitate (valoarea cea mai mica daca e cu domenii de reglaj): un tester pe Ground, cu celalalt atingi pe rand contactele de pe mufa. Cand auzi zgomot in casca ala e pinul de output catre canalul respectiv (left sau right). Iti faci o diagrama pe o foaie de hartie.

Dupa ce ai identificat pinii de output scoti mufa castilor din mufa mama. Cu un tester pe pinul de output Left, cu celalalt tester atingi pe rand terminalele "din spate" pana cand gasesti unul pe care aparatul indica 0 ohmi/continuitate. Atentie ca aparatele au si o eroare data de rezistenta testerelor, se accepta si o valoare de 1-2 ohmi. Notezi pe hartie. Repeti toata povestea, dar de asta asta cu un tester pe output Right, cu celalalt tatonand pinii din spate.

In felul asta identifici configuratia originala a pinilor (de output si decuplare).

Repeti toata povestea pentru mufa noua si apoi faci echivalenta pin la pin. Vei fi nevoit probabil sa folosesti niste fire de pe cablaj la mufa pentru ca cele "normale" pentru cablaj au cu totul alta forma decat mufa originala.

Atentie la diagrama, sa nu incurci canalele intre ele si sa te intrebi pe urma de ce nu se aude corect.

Link spre comentariu

Bine ca mi-ai spus, ca eu incercam sa anulez de tot mufa aceia si am incercat cu niste fire diverse combinatii si nu vroia de nici un fel sa se auda in sateliti. Mufa veche este inutilizabila :)) (am fost curios cum arata inauntru si am facut-o bucati). Oricum canalele stanga, dreapta si masa sunt cum ai banuit mai sus (cele 3 in triunghi din fata) pt. ca am incercat cu castile pe urechi si din ele cu 3 fire pe partile mufei jack si merge cum trebuie. Mai sunt cei 6 pini din spate din care ar trebui sa fie doar cei doi pini din spate care au continuitate si nu are cum sa nu ii nimeresc (e bine ca nu cred ca mai trebuie sa apelez la multimetru si chiar daca trebuie mi-ai fost DE MARE AJUTOR pt. ca acum stiu exact cum trebuie sa procedez). Maine ma duc sa vad ce jack-uri gasesc pe str. maica domnului. Multumesc inca o data!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări