Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se pot monta jante mai mari de 15?

DjLeco2021

Postări Recomandate

Aceeasi masina, aceleasi suspensii, scutura mai tare cu cauciucuri pe 17" comparativ cu cele de 16". Cui nu i se pare perfect logica treaba pot sa-i fac oricand proba. Am cauciucuri vara 225x45x17 si iarna 205x55x16. Am avut pe aceeasi masina si 195x65x15. De la 15" iarna la 17" vara se simtea si mai tare diferenta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 121
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

24

• DjLeco2021

21

• mac01

18

• Mircea

14

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu vad de ce trebuie sa intri in defensiva: "pot sa-i fac oricand proba"

Pe diametrul jantei mai mare talonul ("inaltimea" cauciucului) este mai mic incat diametrul extern sa fie acelas.

Cauciuc cu talon mai mic insemna strat pneumatic mai mic, adica amortizare a denivelarilor mai proasta.

Avantajul vine insa din comportament mai rigid in curbe si eventual masa mai mica a ansamblului (unsprung mass) - ceea ce este cautat de cei cu veleitati sportive.

Link spre comentariu

Masa nu e mai mica. Deobicei roti mai mari vin cu jante mai late. Dar chiar si asa in majortiatea cazurilor janta e mai grea decat guma. Ca exista jante speciale f usoare, da, dar sunt rare.

Ar mai fin un avantaj ca ai loc de frane mai mari, dar si alea nu sunt folosite la adevarata capacitate.

Le monteaza lumea ca au impresia ca daca e discul mai mare masina se opreste mai repede, "ca doar e logic..." .

Adi probabil are suspenii rigide. Pune niste telescoape moi pe compresie si vezi cum masina va fi mai confortabila cu 17 decat cu telescoape tari si roti de 15.

Singura difernta e ca balonul mare absoarbe doar denivelariel mici, ce trece de 2-3cm se simte din plin cu orice fel de roata daca telescopul intervine.

QED.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Cretinie tipica:

De cativa ani in talon se trec toate mentiunile din cartea masinii, ceea ce e normal.

Includ aici sectiunea alte anvelope.

Deci în talon ai scrise toate anvelopele optionale, dar nu le ai scrise pe cele, "normale" scrise la sectiunea anvelope in cartea masinii.

Atunci politistul de unde stie ce are mașina pe ea e ok sau nu?

Poate am mai scris. Dar e penibil.

Link spre comentariu

Nu stiu daca sa scris nu am citit cap coada.

La hibride, si la electrice, se cauta anvelope si jante, cu dimensiuni cat mai economice.

Probabil aste sunt singurele acceptate de producator,avand aderenta,si consumul cel mai„ bun”

Uitate si pe autodata ,selectand masina ta exact.

https://www.auto-data.net/ro/toyota-auris-model-421

Oare asta e a ta?

https://www.auto-data.net/ro/toyota-auris-ii-facelift-2015-1.8-136hp-hybrid-e-cvt-22610

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

La mine in talonul de la masina din 2021 nu-i trecuta nici o dimensiune de janta sau anvelopa.

Toate sint trecute in CIV.

Link spre comentariu
doru3160
Acum 2 ore, pop_ady44 a spus:

Uitate si pe autodata ,selectand masina ta exact.

https://www.auto-data.net/ro/toyota-auris-model-421

Nu stiu cat de valabile sunt datele de acolo. M-am uitat si eu de curiozitate. Masina mea a venit cu jante aliaj de 17. In carte sunt trecute si de 15, 16 si 17 inchi. In certificat nu e trecut nimic la capitolul asta. Pe autodata sunt trecute cele de 15 inchi ca fiind cele din dotarea de fabrica. Cele de 17 pe de alta parte, tot din fabrica au venit. Pe cine sa mai crezi? Eu oricum ma impac mai bine cu cele de 15 avand in vedere starea drumurilor si ca majoritatea km ii fac in oras, deci stabilitatea in curbe si alte povesti ma lasa indiferent. Plus ca gumele de 15 sunt considerabil mai ieftine dintre toate cele agreate in carte, daca ne referim la gume de aceeasi calitate, de acelasi producator. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Sharky a spus:

Atunci politistul de unde stie ce are mașina pe ea e ok sau nu?

Alea "normale" sunt scrise pe masina, pe eticheta de pe usa sau de pe stilpul usii de la sofer.

Link spre comentariu

Politistul daca nu are stiinta iti ia talonul si te trimite in RAR.

Caz concret patit de mine cu un polo ca si al lor din dotare 9n,

Aveam205/50/15 si nu erau trecute decat in carte .

Am primit la vremea acee 500 lei amenda si talon ridicat.

Amenda sa anulat, dar drumurile la RAR cine  platit pentru ele?

Link spre comentariu

De aia spun ca aveti noroc. Nici eu nu am in talon la mercedes dar la bmwuri in 2022 si in 2024 m am ales cu rubrica alte anvelope.

Ca norocul scrie "alte anvelope", dar nu le scrie pe cele din prima rubrica.

Cand le am spus asta la inmatriculari ei au zis ca n au ce face, sistemul ia automat toate comentariile si mentiunile din carte.

E aberant.

Pe capac sau pe stalp nu se uita polițistul.

Link spre comentariu
Acum 31 minute, Sharky a spus:

Pe capac sau pe stalp nu se uita polițistul

Daca nu e arogant se uita .

Daca e neam prost apoi chiar sa il rogi tot nu se uita.

Cam asta este realitatea la noi in ROMANIA

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Daca ai o copie CIV in torpedou si masina a fost furata, aceasta poate fi vanduta in urmatoarele 2 secunde.

Editat de PINTI
Link spre comentariu
doru3160

Ma îndoiesc fără sa falsifici semnătura proprietarului. Și asta știm cam ce înseamnă... juridic vorbind. E ca și cum dacă as găsi o copie a contractului pe casă, te-aș lăsa fără domiciliu... nu e chiar asa simplu. 

Link spre comentariu

Am ramas linistit la cele de 15. Originalele ale masinii (aliaj) au anvelopele de iarna (Bridgestone), iar pentru vara am luat niste jante RIAL si stau cu anvelope Continental Premium Ultra Contact.

Nu-mi mai bat capul, nu e masina de fitze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări