DjLeco2021 Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Salutare, nou in domeniul auto, vin cu o intrebare. Am avut o masina Smart Forfour 454-032 care avea jantele originale Smart de 15". In cartea masinii cea eliberata de RAR, pe ultima parte erau inscrise 2 mentiuni referitoare la jante de 17", doua modele pe care le puteam monta. Am vindut masina intre timp si am luat o Toyota Auris Hybrid, 2017. Am facut RAR-ul, insa pe cartea ei NU este specificat nimic de alte jante (mai mari) pe care le-as putea monta, originalele ei fiind 195/65/R15 91H/6JX15, atit pe fata cit si pe spate. Pe strada am vazut masina identica ca model, care avea jante de 17", dar nu stiu daca avea ceva specificat ca mentiuni in cartea ei deoarece n-am avut cum sa discut cu proprietarul. Intrebarea mea este: Pot cumpara si monta pe ea, de exemplu, jante de 17"? Vreau sa ii jau jante de 17" pentru vara separat (cu anvelope de vara), iar pe jantele ei de 15" din aliaj sa las anvelopele de iarna. Adica mai pe scurt, AM VOIE sa fac asa ceva sau nu? Unde as putea afla mai exact ce si cum? Ma gindeam la reprezentanta, sau? Multumesc. Link spre comentariu
mac01 Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Nu...nu ai voie din punct de vedere legal. Trebuie sa respecti anvelopele si jantele care sunt trecute in cartea masinii....la rubrica respectiva sau la mentiuni. Editat Octombrie 5, 2021 de mac01 Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Daca masina, prin constructie (adica cartea masinii de la constructor) accepta jante de 15, 16 sau 17", nu e nici o problema, instalezi ce marime vrei tu, cata vreme pastrezi proportiile. Altfel spus, daca zic 17" cu 205, nu pui 17" cu 195. De regula, vanzatorii seriosi, si chiar online, iti pot spune ce jante se potrivesc oricarei masini. Editat Octombrie 5, 2021 de Mircea Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Octombrie 5, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Ok, dar daca de exemplu la reprezentanta la Toyota, gasesc jante originale, de 17" pentru modelul meu de masina (absolut identic, ZWE186), adica oficiale/originale Toyota Auris Hybrid ? As putea sa ma duc la RAR sa completeze pe carte, sau? Banuiesc in acel caz al masinii vazute de mine cu jante de 17", o facuse "pe barba lui" sau oficial acea masina "avea voie" jante de 17"? Pentru ca aici este nedumerirea mea... Daca la reprezentanta Toyota gasesc jante de 17 pentru ea, oficiale, care sa fie exact pentru acest model, care e treaba? Le pot pune sau nu? Masina a fost luata din Franta cu totul original, inclusiv anvelope vara DOT 2016, cu inca 5mm "carne", jante originale aliaj de 195/65/R15. Editat Octombrie 5, 2021 de DjLeco2021 Link spre comentariu
mac01 Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Tu n-ai inteles ca n-ai voie daca nu sunt trecute in carte? RAR-ul nu accepta asa ceva si nici nu-ti omologheaza asa ceva. Editat Octombrie 5, 2021 de mac01 Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 RAR nu omologheaza ceea ce fabricantul a omologat prin constructie. E ca si cum RAR decide ce pneuri are dreptul Toyota sa instaleze. E absurd. 6 minutes ago, DjLeco2021 said: Daca la reprezentanta Toyota gasesc jante de 17 pentru ea, oficiale, care sa fie exact pentru acest model, care e treaba? Le pot pune sau nu? Da! Link spre comentariu
mac01 Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Vanzatorul era obligat sa-ti cedeze, sa-ti dea, certicatul de conformitate original al masinii. In acel certificat sunt trecut tipurile de jante care sunt acceptate la masina ta. Daca ai trecuta doar o singura dimensiune, respectiv pe 15, atunci trebuie sa lasi doar dimensiunea respectiva. Editat Octombrie 5, 2021 de mac01 Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Octombrie 5, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Exact asta e nedumerirea... Daca la producator/reprezentanta Toyota imi spune ca au jante de 17 pentru masina mea, dupa cine ma iau dupa carte 195/65/R15, sau dupa reprezentanta/producator? Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 Wheels and Tires Specs: Stock tire size: 195/65 R15 Alternatives: 205/55 R16 215/50 R17 Link spre comentariu
mac01 Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Acum 4 minute, DjLeco2021 a spus: Exact asta e nedumerirea... Daca la producator/reprezentanta Toyota imi spune ca au jante de 17 pentru masina mea, dupa cine ma iau dupa carte 195/65/R15, sau dupa reprezentanta/producator? Masinile vin echipate cu diferite jante in functie de dotari,.... suspensii, franare, motorizare, s.a.m.d..... Modelul tau este unul low cost echipat si se poate foarte bine sa nu ai voie sa pui jante de 17. Editat Octombrie 5, 2021 de mac01 Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Octombrie 5, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Asta e o copie dupa cartea ei cu care a venit, evident oprita la inmatriculare: Vad ca nu se specifica nimic referitor la dimensiunile jantelor, sau nu stiu eu unde sa citesc. va Editat Octombrie 5, 2021 de DjLeco2021 Link spre comentariu
mac01 Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Asta-i o copie dupa talon...nu-i cartea masinii! Acele date sunt trecute si la tine in talonul masinii! Iar in noile taloane nu se mai trec dimensiunile rotilor. Editat Octombrie 5, 2021 de mac01 Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Octombrie 5, 2021 Autor Partajează Postat Octombrie 5, 2021 La francezi, aia reprezinta si cartea si talonul, este certificat de inmatriculare... Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) Uite ce scrie in cartea masinii mele, tot o Toyota. Pui de 15 sau 16 dupa cum vrei tu, cata vreme pui dimensiunile indicate. RAR nu decide sau limiteaza ceea ce fabricantul indica. Editat Octombrie 5, 2021 de Mircea Link spre comentariu
mac01 Postat Octombrie 5, 2021 Partajează Postat Octombrie 5, 2021 (editat) @Leco Nu cred asa ceva! Orice masina are o carte sau un certificat de conformitate emis de fabricant. Din pacate tu nu le-ai primit la cumpararea masinii! Iar fara acestea esti in pom si pomul in aer! Mergi la Toyota cu frumosu' si cere certificatul de conformitate al masinii. Vanzatorul masinii era obligat sa ti-l dea....obligat de lege. In acel certificat (carte) vei gasi toate dotarile (inclusiv dimensiunile rotilor) masinii tale. Daca in acel certificat original (dupa vin-ul masinii) specifica ca masina poate fi echipata si cu roti pe 17 atunci te duci la RAR cu acel certificat si vei primi la mentiuni pe cartea romaneasca si celelalte dimensiuni. Altfel mergi numai cu cele de 15. Editat Octombrie 5, 2021 de mac01 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum