Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Carcasa DIY Homemade Alex Amplificator Clasa A

alexy

Postări Recomandate

Acum 4 minute, sesebe a spus:

Cu o bobina de 19mH cu cit îl atenuezi? Cu 20 dB? Mai mult? 

Cu componente ideale (ESR = 0 la C-ul de 60000µF) cu 53dB față de riplul pe primul C. Cu câteva zeci de mΩ probabil 40dB . Clar mai bun ca CRC , clar mai prost decât activ.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 204
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alexy

39

• Shambala

33

• sesebe

16

• franzm

16

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 55 minute, Sharky a spus:

Dar bre, ia zi tu ce aparatura ai nevoie sa masori comparativ CLC si CRC?

Tu vezi macar ce scrii? Sau scrii in somn?

Pai ma gigi, pt CLC vs CLC ce ai in simulator aia ai real, ce apar peste zgomote sunt chestii parazite care tin concret de implementarea in sine. Si alea nu le rezolva nici L-ul nici C-ul ci snubbere si alte traznai. IAr tratamentul se face punctual, intelegand sursa de zgomot careia ii dai in cap

Mai bine nu mai incepe cu aberatii dinastea ca te faci de ras.

E clar ca n-ai masurat vreodata comparativ doua filtre, CLC vs CRC. Si dupa cum te exprimi, folosind apelative gen ''gigi'', n-are rost sa-ti raspund la provocari.

Link spre comentariu

Discutia nu este CLC fata de CRC ci CLC fata de simplu C

Filtru recomandat de mine a fost RCLC, R=2,2ohmi, C1=10mF, C2=63-100mF;  L a fost intentionat sa iasa 20mH, dar nu am reusit sa o scot decat de 19mH.

Mea culpa (eu am facut L-urile).

Schema originala este intradevar CRC cu C1=220mF, R=0,22ohm si C2=440-660mF.

Later edit :  10mF = 10 mili F = 10.000uF

220mF = 220.000uF ;   

440mF = 440.000uF

660mF = 660.000uF

Valorile sunt imense dar astea sunt cele recomandate de dl. Hiraga.

Link spre comentariu

Ce vrei să însemne de exemplu 220mF ? Dacă vrei să însemne 220 microFarazi, scrie 220uF că 220mF semnifică 220miliFarazi.Deja e imensă diferenţa.Poate voiai să scrii de fapt 22mF...

Edit: Am intervenit pentru că unii scriu microFaradul (uF) prin ,,mF,, în mod eronat.

Am văzut asta la multe magazine online, dar şi utilizatori...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

1 millifarad [mF] = 1000 microfarad [μF, uF]

Deci 220mF ?  Eu cred c-a greşit (grav) punând un zero în plus...ar însemna 220 000uF. Exagerat, nu ?

Ba chiar 220mF x 3! :rade: (in clasa A multi folosesc 0,x F , nu faci diferenta intre condensator si doza de bere daca vorbim de gabarit :speriat)

http://diyaudioprojects.com/Solid/Jean-Hiraga-Class-A-Amplifier/

918f7933c8a78a7d51aa2d896605f047.jpg

Da sunt si excese:

img-2310.jpg

Citat

Este un model extraordinar. Un transformator de 500 VA și o capacitate de filtrare de 2,4 Farads ...

Si ceva mai uman:

5q4WIb-Hiraga-inside.jpg

6 conzi de 68000uF

Editat de merck
Link spre comentariu

Atunci îmi cer scuze pentru neînţelegere, eu nefiind obişnuit cu asemenea capacităţi aberant de mari.

Dar dacă îmi amintesc bine, cineva scria că la prezentarea amplificatorului Hiraga, s-au folosit nişte acumulatori mari.

Asta face foarte logică folosirea de capacităţi imense. Mă rog, fiecare cu goanga lui..

Link spre comentariu
Acum 2 ore, validae a spus:

Ce vrei să însemne de exemplu 220mF ? Dacă vrei să însemne 220 microFarazi, scrie 220uF că 220mF semnifică 220miliFarazi.

Daca tot s-a abordat tema, îmi spuneti, va rog, cum se vede la dvs:

1. µF (am scris "micro"F)

2. ßA741 (am scris "beta"A741)

am aceste litere pe tastatura dar nu stiu cum se vad pe un calculator setat altfel decât pentru limba germana. Ca sa stiu cum sa scriu pe viitor.

Link spre comentariu

Cam asa arata la Hiraga de 8W alimentarea:

monstp1.gif

monster29fig17.gif

Acum 3 minute, franzm a spus:

Daca tot s-a abordat tema, îmi spuneti, va rog, cum se vede la dvs:

1. µF (am scris "micro"F)

2. ßA741 (am scris "beta"A741)

am aceste litere pe tastatura dar nu stiu cum se vad pe un calculator setat altfel decât pentru limba germana. Ca sa stiu cum sa scriu pe viitor.

Se vad corect! (ß si µ)

Link spre comentariu
Acum 20 minute, validae a spus:

Se văd exact cum trebuie.Puteţi pune o poză cu tastatura aia ?

Microsoft wireless keyboard 2000, MS. Part No. 823056-003

Toate tastaturile cu layout german au aceste litere (µ se formeaza AltGr+m, AltGr fiind Alt din partea dreapta a tastei space)

Editat de franzm
Link spre comentariu

Mie unul mi se pare extrem de aberanta alimentarea cu capacitati imense, pentru o clasa a de 20-30W.

Da, am vazut schema de clasa A de peste 150W care avea circa 100000uF filtraj per ramura (insumat/ramura), dar in niciun caz asemenea valori aberante. O sursa mai bine gindita, o consider mai uzuala decit anumite "anomalii". La o clasa A de 30W, nu ai "suturi mari" de curent, cum ai avea de ex la o clasa AB de 500W (doar ca exemplu, puterea).

Luind ca exemplu un randament sub 25%, sa zicem (arbitrar worst case scenario 10%), pentru un 30 W audio ai necesar de 300W power per canal.

la ce trebuie  jumatate de milion de uF pentru 300W?

Poti face si un alimentator bun de citeva sute de W cu multiplicator de capacitate. Sau chiar stabilizat pe fiiecare ramura de alimentare.

La un curent de 5A pe ramura si o cadere de 5Vce la tranzistorul stabilizator, ai 25W disipati pe elementul stabilizator, mult mai uaor de gestionat financiar disipatia a 25W decit "imbunatatirea" cu capacitati de jumate de farad (sau mai mari) pe ramura

Tranzistori de putere complementari se gasesc acum peste tot.

Sau se poate face chiar si in comutatie stabilizarea, per fiecare rail (pentru pierderi infime) , solutii exista!

Eu folosesc alta tehnica cu diode serie per fiecare rail R+D/C+R+D/C+R+D/C, si nu, nu sint zgomote "de comutare" diodele lucrind direct in DC in conductie permanenta cu pierderi minime si avantaj bun.

Riplu foarte mic si cu 40-63000uF la 5A/rail

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări