Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Carcasa DIY Homemade Alex Amplificator Clasa A

alexy

Postări Recomandate

• 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 204
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alexy

39

• Shambala

33

• sesebe

16

• franzm

16

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pretul este extrem de mic, dar nu stiu daca sunt chiar aceiasi cu cei din pdf.

Pe ebay circula f multe contrafaceri.

Cei pe care ii am (si i-am avut) eu aveau marcajul extrem de bine realizat, fara vopsea scursa.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

In sfarsit au venit cablajele pentru amplificatoarele Clasa A de 30w si 60w,foarte foarte bine realizate,acum nu pot finaliza carcasa ,as vrea si parerea voastra unirea radiatoarelor cu placa aluminiu grosime 12mm , sau fara placa ?

3sX28Od.jpg

gYFKrpU.jpg

00ve5OY.jpg

fIcytqR.jpg

pt7W5DI.jpg

iybjQsj.jpg

ZxpQtYg.jpg

nsQIrDP.jpg

Vxl44tI.jpg

5xbX89U.jpg

0lSI6pw.jpg

Link spre comentariu

Pe forumuri cand pui intrebari, se ataseaza imagini (1-2-3, cate sunt necesare) pt a ilustra cat mai bine problema. 

Tu pui - o multime [!]  mai mult ca sa te lauzi cu ce ai [cumparat].   

O placa internediara intre tranzistori si radiatoare are avantaje si dezavantaje. 

Vezi ca a scris UDAR o multime despre asta la Racirea semiconductorilor.

Link spre comentariu

Am văzut destule amplificatoare de fabrica ce au trz montati pe cornier de Aluminiu, care este apoi prins pe radiator. Eu źic sa pui și placa de 12mm, evident cu pasta termoconductoare. De fapt am văzut chiar în acest topic (pag 4) o poza cu un amplificator tot clasa A ce folosește o poală de tranzistori în capsula TO3 care sunt montati pe o placa de Al, prinsa la rândul ei de radiatoare.

Link spre comentariu

Ca sa nu fiu off topic (ca unii moderatori) comentez pe subiect :

Incearca tot posibilul sa pui tranzistorii direct pe radiatoarele mari (fara profile)

Te va ajuta foarte mult .

Link spre comentariu
Acum 10 ore, lalihifi a spus:

...  Incearca tot posibilul sa pui tranzistorii direct pe radiatoarele mari (fara profile)

Te va ajuta foarte mult .

NU !  Este o indicatie simplista si amatoriceasca.

Cititi topicul dedicat racirii !

Se folosesc intotdeauna bare/talpi de unire a mai multor radiatoare atunci cand este strict necesar -  de ex. din motive de asamblare mecanica,  sau cand este necesara demontarea si inlocuirea f rapida a unui modul in caz de defectare.  

Cand pozitionarea tranzistorilor pe cele doua radiatoare "cade" inegal / descentrat, se fac calculele ecuatiei termice (descrise bine in topicul indicat) si se determina temperaturile (aproximative) pe fiecare tranzistor pt situatia respectiva. 

Se fac calculele pt ambele cazuri, cu plasarea tranzistorilor direct pe radiatoare (dar descentrat) si cu folosirea unei placi/talpi intermediare, apoi se alege situatia cea mai putin rea. 

Nu uitati si rolul de punte termica a barei de unire a doua sau mai multe radiatoare.

Link spre comentariu

Scuze alexy am vazut doar primul tau desen din primul tau post si acolo apare ca ai doar o laterala cu radiatori .

Din cate vad folosesti 2 perechi de radiatoare puse in stanga si dreapta  (in pagina 9 am vazut asta ).

In cazul asta nu ai incotro si trebuie sa unesti radiatoarele cu platbanda sau cornier ca sa ai un transfer bun si sa ai aceiasi temperatura .

Oricum se mai face un transfer termic si prin carcasa dar nu destul de bun .

Ar fi ca lumea daca ai putea suda radiatoarele intre ele ( cred ca ar fi scump)  :-)

Acum 5 ore, Shambala a spus:

NU !  Este o indicatie simplista si amatoriceasca.

Cititi topicul dedicat racirii !

Shambala mai incet cu afirmatii de genul "amatoriceasca" ca nu stii cu cine vorbesti pe forum .

PS Nu am nevoie de citit acel topic ca doar am cateva sute de kg de radiatoare langa mine ptr teste :-)

Link spre comentariu

"Cititi topicul dedicat racirii !"  era o sugestie adresata in primul rand lui Alexy, si apoi celorlalti care mai dadeau sfaturi in acet topic.

Imi pare rau dar indicatia dvs chiar a fost simplista si amatoriceasca.

Daca stiti sa testati radiatoare si sa masurati eficienta racirii in diverse situatii, atunci dati sfaturi corecte, si din care oamenii sa poate invata ceva.

Apropo, a  detine sute de kg de radiatoare nu inseamna nimic, nu are nimic de a face cu a avea cunostinte ingineresti despre racire. 

Am si eu un cunoscut in Germania care aduna inox, cupru si aluminiu  pt reciclare, cred ca are cel putin o tona de radiatoare de aluminiu in curte.  Asta nu inseamna ca stie sa calculeze o Rth totala ... (si nici nu-l intereseaza  :) )

A suda niste radiatoare atat de frumos eloxate este o solutie cel putin "barbara" - va fi  afectata si eloxarea de pe fata radiatoarelor.  Iar transferul termic intre cele doua radiatoare va fi inca mai slab decat daca se foloseste o placa de legatura de dimensiuni comparabile cu suprafata interioara a radiatoarelor (adica 1/2-1/3 din acea suprafata).  Dezavantajul  major al folosirii unor placi /talpi mari este ca "mananca" 2-3cm  din spatiul interior al carcasei. 

Daca o astfel de placa este f bine slefuita, prinsa in suficiente suruburi si cu pasta siliconica intre ea si radiatoare,  Rth adaugata este f mica,  gen 0,05-max 0,1grC/W.

Ideal ar fi ca placile de legatura sa fie din Cu, dar astfel de placi sunt foarte scumpe.

Link spre comentariu
Acum 16 minute, Shambala a spus:

Apropo, a  detine sute de kg de radiatoare nu inseamna nimic, nu are nimic de a face cu a avea cunostinte ingineresti despre racire. 

A suda niste radiatoare atat de frumos eloxate este o solutie cel putin "barbara" - va fi  afectata si eloxarea de pe fata radiatoarelor. 

Ideal ar fi ca placile de legatura sa fie din Cu, dar astfel de placi sunt foarte scumpe.

Nu le am eu ca nu mai am ce face cu ele ...eu doar lucrez cu ele (la puteri ceva mai mari) si din pacate nu mai are rost sa fac amplificatoare de la zero.

Eloxarea e o frectie la picior de lemn daca ai norocul sa-l pui undeva mai la soare :-) dar oricum  arata mai bine eloxat .

Ce are el acolo e arhisuficient la puterea aceea si nu e nevoie de calcule pentru asta .

Cu ce mai disipa si carcasa daca e montata cu placi de aluminiu .....pfff e perfect.

De multe ori te descurci cu ceea ce ai, si alexy asta face, nu trebuie despicat firul in patru cu calcule sau teorii sofisticate .

Daca se incinge prea rau pune un ventilator subturat in carcasa si gata.....ca doar o gramada de firme folosesc asta .

Totul e sa fie atent la montarea tranzistoarelor de putere .....si cam asta e tot :-)

Link spre comentariu

"Placi de cupru" interesante si la un pret mai ok pot fi cumparate de la depozitele de materiale electrice serioase. Ca bara de cupru pentru tablouri electrice si care se vinde la metru.

Nu stiu ce latime ai tu nevoie dar dimensiunile sunt variate si poti cumpara exact cat ai tu nevoie.

Finisajul perfect si planeitatea sunt garantate, plus ca ies niste filete perfecte in ele, mult mai calitative ca cele din aluminiu.

Eu am folosit in trecut o solutie de genul asta

IMG-20210609-064724.jpg

Editat de djlove
Link spre comentariu

Am incercat eu sa cumpar si sunt doua probleme:

- se vand doar la bara de 2m liniari, si

- costa  peste 1200 lei una (2m x 10cm x 10mm)

La cei care vand bucati mai mici pretul este dublu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări