Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Carcasa DIY Homemade Alex Amplificator Clasa A

alexy

Postări Recomandate

Intotdeauna cerintele la un amplificator clasa A  sunt pentru o racire cat mai buna , adica radiatoare mari  pe tranzistorii finali si bineinteles  schemele electronice conteaza.
Carcasa cu radiatoare fara componente electronice Trafo etc,etc , ajunge la 25Kg

Krt2jYC.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 204
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alexy

39

• Shambala

33

• sesebe

16

• franzm

16

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mi-am facut videoproiector unde aveam un led de 330W de racit, am folosit o carcasa rack 3U, 19 inch, la care am montat  cu racire pe apa (bine, un amestec de antigel cu apa deionizata). Ideea era sa faca mai putina galagie decat o varianta cu ventilatoare la turatie mare si sa fie relativ usor, urma sa atarn proiectorul de tavan.

Chiar si asa, pentru a avea maxim 50 grade in instalatie, am avut nevoie de 2 radiatoare de 24x12cm lungime, 4 ventilatoare la turatie mica de 12cm, o pompa de capacitate marisoara, un rezervor de amestec lichid si ceva tevaraie. Chestia e ca tot setup-ul asta tot face galagie, in principal pompa se aude. Un sistem de-asta cu adevarat silentios depaseste lejer 2000 lei daca chiar vrei sa faci treaba calumea cu componente de calitate "premium". 

Daca spatiul/greutatea nu este o problema, radiatoarele de aluminiu sunt sfinte. 

Link spre comentariu

Vezi ca pui intrebari care vor fi percepute ca razi de el. Asa am intrebat si eu, o fi de ajuns, o fi prea mult aluminiu acolo, calculele se limiteaza la limita de 25kg se pare. Adica, daca e mai mult, e bine. 

Link spre comentariu

Parerea mea este ca pentru un canal, este suficienta racirea prezentata. Sincer, eu as face un amplificator cu tranzistori pe germaniu, un 2x20-25W, ar fi suficient. Are un sunet aparte etajul final pe germaniu, full germaniu.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Pai întrebarea am pus-o ca să pot calcula temperatura finala de funcționare. Avind in vedere ca-s radiatoare noi ar trebui sa fie disponibile aceste informații. 

Link spre comentariu

Nu. Tranzistorii vor sta la ce temperatura se doreste, pt ca la orice schema (in cl. A sau nu)  poti alege ce curent de repaos vrei.

Si apropo, 50-55 grd este o temperatura foarte buna pt finali (la o cl.A).

Si ca sa ii raspund si lui alexy  -  da, radiatoarele sunt suficiente pt ca tu constructorul decizi ce putere vei disipa pe ele.

Hiraga de 30W poate fi construit si cu Irepaos = 1A,  si cu 1,5A si cu 2A sau chiar 3A (au fost si astfel de extremisti  :)).  Dar asta o decide fiecare constructor.

In cazul unor radiatoare cu  Rth necunoscut pur si simplu se fac teste plecand de la un Irepaos mai mic.

Atentie, la clasa A puterea de iesire scade odata cu scaderea impedantei sarcinii, asa ca atat alimentarea cat si racirea trebuiesc calculate in consecinta, de la bun inceput.

Link spre comentariu
La 04.10.2021 la 23:04, DjLeco2021 a spus:

Ce putere vrei sa obtii pe canal, in clasa A?

Marimea radiatorului depinde si de topologie. Una-i clasa A "pura" cu maxim 25% randament si altceva-i un push-pull (sau cu sursa de curent modulata), cu aproape 50%.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări