Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inregistrarea energie debitata in retea

Raducioi

Postări Recomandate

CITAT:      

Injectarea se face prin intermediul unui invertor (special, on-grid) care se sincronizeaza cu reteaua nationala, adica tensiunea obtinuta de la invertor va avea aceeasi frecventa, faza si tensiune ca si tensiunea din reteaua nationala, prin urmare va trece de transformator.

Editat 10 ore în urmă de sebip

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Nu are cum sa treaca de transformator pt ca acesta fiind mult mai puternic decat orice invertor particular va asigura cel mai mult curent. De la traf pana la ultimul abonat tensiunea scade progresiv din cauza rezistentei liniei de distributie. Sa zicem ca esti la mijlocul unei strazi, curentul ce trece spre vecinii din capatul opus trafului este mult mai mare decat poti genera tu. Asa ca ce da invertorul nu se poate intoarce spre traf ci merge spre sensul opus scazand cu valoarea lui ce dadea traful inainte. Doar daca esti ultimul de pe strada dai curent inapoi, dar numai vecinilor apropiati. Simularea arata acest lucru, de aceea am postat-o. Iar invertorul este generator de curent altfel nu ar putea sa injecteze tot ce poate in retea. Este adevarat ca urmareste reteaua dar trebuie sa fie intotdeauna un pic mai mare decat aceasta alfel nu ar putea injecta curent. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iop95

4

• sebip

4

• dumitrumy

3

• Raducioi

2

Top autori în acest subiect

Mai clar decât aşa nici nu se putea explica.:aplauze

,,Injectarea în reţea,, nu trimite curentul înapoi la producător, ci doar ajută sistemul, exact ca şi cum ajuţi o maşină împotmolită împingând-o cu umărul.Tu atunci nu transmiţi putere direct motorului, ci doar îi preiei o mică parte din sarcină.De aceea kilowattul injectat nici nu se plăteşte la preţul celui cumpărat....

Link spre comentariu

Cred ca m-am exprimat eu gresit sau fiecare intelege din alt punct de vedere :-)

1. Nicaieri nu am spus ca injectarea trimite curentul la producator ! Era doar raspuns la o observatia ca tensiunea generata nu va trece de primul transformator ... eu m-am gandit la transformator de alimentare (de sudura, de separare galvanica, de alimentator ... nici nu mi-a trecut prin cap transformator de distributie a energiei electrice). Explicatia era ca se poate genera tensiune sincronizata cu reteaua si care poate fi utilizata (impreuna cu tensiunea retelei, evident mai probabil ca supliment ...era vorba de invertor de 600W !) pentru alimentarea (sau suplimentarea) diversilor consumatori care au transformator la alimentare.

2. Incercati dvs sa conectati iesirea unui invertor la o priza din casa si veti observa (daca nu pateste nimic invertorul sau nu intra in protectie) la celelalte prize ca aveti tensiune sinusoidala care are si componente pe alte frecvente, nu numai 50Hz, nivelul acestora e mai redus dar poate influenta negativ consumatori (de exemplu becuri cu leduri din cele ieftine, fara drivere dedicate ). Doar asta spuneam ...conectarea (suprapunerea) peste tensiunea retelei a unei tensiuni de valori apropiate (amplitudine si frecventa) dar defazate fata de sinusoida retelei .. poate genera si componente care pot dauna consumatorilor (depinde si de defazaj). 

Nu m-am referit ca se schimba frecventa retelei ci doar ca apar componente de amplitudine mai redusa dar care pot avea frecventa dublu fata de cea a retelei ...ori acest lucru poate afecta, mai mult sau mai putin, alti consumatori (incarcatori de acumulatori...cei ieftini care se alimenteaza direct la retea si au doar o dioda, rezistenta si condensator, similar au si becurile cu led cele ieftine de tot ... unde o componenta cu frecventa mai mare poate modifica reactanta capacitiva - prin scaderea ei)

Am asistat la o analiza a energiei electrice la o firma (producator de echipamente electrice) si am vazut ce efecte au componentele care au alte frecvente chiar daca amplitudinea lor era destul de redusa, acolo cauza era lipsa unor filtrari adecvate la unele echipamente si care duceau la "injectarea"  in reteau lor de alimentare a acelor componente.

Doar atat ... probabil fiecare cand citeste se gandeste la anumite cazuri particulare si reactionam fata de acea situatie ... de acolo atatea neintelegeri.

Eu ma opresc din postari aici, ca deja am deviat de la subiectul postarii !

Sanatate multa !

Editat de sebip
Link spre comentariu

Comparatia dintre superheterodinare si functionarea in paralel a doua surse de tensiune alternativa e cel putin amuzanta...

Mai aflam lucruri noi... probabil dintr-o fizica paralela.

Link spre comentariu

CITAT1:    

Acum 21 ore, Liviu.Mihaiu a spus:

O intrebare:
Ce se intelege prin prosumator de tipul celui cu panouri solare pe casa ?
Mai exact, cine beneficiaza de energia injectata ?
Banuiesc ca nu trece de primul transformator de zona. Adica nu se injecteaza in sistemul national.
Gandesc corect ?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

CITAT 2:   

Postat 1 oră în urmă (editat)

Cred ca m-am exprimat eu gresit sau fiecare intelege din alt punct de vedere :-)

1. Nicaieri nu am spus ca injectarea trimite curentul la producator !

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Pana la urma raspunsul a fost pt cineva...

Link spre comentariu

@dumitrumy
Ok.  Multumesc pentru explicatie si simulare. Aveam eu o banuiala.
De fapt, ma gandeam la un curs de apa. Nu poti urca cu o barca pe rau in sus daca nu ai suficieta putere.
La vale poti trage dupa tine un butuc si sa-l faci sa coboare cu viteza mai mare decat cea a raului pe care se scurge.

Link spre comentariu
La 02.10.2021 la 4:46, sebip a spus:

puteti ajunge in situatia in care sa aveti frecventa retelei de 100Hz).

Acum 8 ore, sebip a spus:

care pot avea frecventa dublu fata de cea a retelei

Nu, nu pot avea frecventa dubla in contextul aratat. De asemenea, exemplul cu "mixarea" la radioreceptoare este o alegere extrem de nefericita. S-o luam pe rand. Incepem cu invertorul, care sa presupunem ca insumeaza (mixeaza e un termen incert) ceva la tensiunea retelei. Deocamdata ma abtin sa spun daca insumeaza tensiune sau curent.

Pe baza identitatii trigonometrice: cos(u) + cos(v) = 2*cos((u+v)/2)*cos((u-v)/2)

daca notam: u = omega1*t, v=omega2*t+phi

rezulta: cos(omega1*t) + cos(omega1*t+phi) = 2*cos((omega1*t+omega2*t+phi)/2)*cos((omega1*t-omega2*t-phi)/2)

Cazul 1: daca omega1 = omega2
cos(u) + cos(v) = 2*cos(omega1*t+phi/2)*cos(phi/2)

Adica frecvventa se mentine la omega1 si este inmultita cu cos(phi/2), care este o constanta apropiata de 1 ptr phi mic

Cazul 2: daca omega2 = omega1+delta_omega, delta_omega mic
cos(u) + cos(v) = 2*cos((omega1+delta_omega/2)*t+phi/2)*cos(delta_omega*t/2+phi/2)

Adica frecventa este apropiata de omega1 si este modulata in aplitudine cu delta_omega/2

In niciunul din cazuri nu apare (2*omega1)

Revenind la similitudinea cu mixerul RF, acolo este o neintelegere. Ce este aceea "mixare" ? Daca intrebati un RF-ist, o sa va povesteasca despre multiplicare. Daca ontrebati pe cineva din domeniul audio, o sa va povesteasca despre insumare.

Direct din insumare nu au cum sa apara suma si diferenta. Trebuie musai multiplicare. Dar de unde e multiplicarea, daca in mixerul unui receptor semnalele RF si de la oscilatorul local par insumate? Demonstratia e putin mai complicata si implica dezvoltarea in serie Taylor a caracteristicii exponentiale a tranzistorului. Aplicand suma a doua semnale la intrarea unui circuit neliniar (exponential sau de gr 2 la tranzistoarele cu efect de camp), undeva apare un produs si mai departe suma si diferenta. Pot intra in detalii daca exista interes.

Stima!

Link spre comentariu
Acum 58 minute, cirip a spus:

Nu, nu pot avea frecventa dubla in contextul aratat. De asemenea, exemplul cu "mixarea" la radioreceptoare este o alegere extrem de nefericita. S-o luam pe rand. Incepem cu invertorul, care sa presupunem ca insumeaza (mixeaza e un termen incert) ceva la tensiunea retelei. Deocamdata ma abtin sa spun daca insumeaza tensiune sau curent.

Pe baza identitatii trigonometrice: cos(u) + cos(v) = 2*cos((u+v)/2)*cos((u-v)/2)

daca notam: u = omega1*t, v=omega2*t+phi

rezulta: cos(omega1*t) + cos(omega1*t+phi) = 2*cos((omega1*t+omega2*t+phi)/2)*cos((omega1*t-omega2*t-phi)/2)

Cazul 1: daca omega1 = omega2
cos(u) + cos(v) = 2*cos(omega1*t+phi/2)*cos(phi/2)

Adica frecvventa se mentine la omega1 si este inmultita cu cos(phi/2), care este o constanta apropiata de 1 ptr phi mic

Cazul 2: daca omega2 = omega1+delta_omega, delta_omega mic
cos(u) + cos(v) = 2*cos((omega1+delta_omega/2)*t+phi/2)*cos(delta_omega*t/2+phi/2)

Adica frecventa este apropiata de omega1 si este modulata in aplitudine cu delta_omega/2

In niciunul din cazuri nu apare (2*omega1)

Revenind la similitudinea cu mixerul RF, acolo este o neintelegere. Ce este aceea "mixare" ? Daca intrebati un RF-ist, o sa va povesteasca despre multiplicare. Daca ontrebati pe cineva din domeniul audio, o sa va povesteasca despre insumare.

Direct din insumare nu au cum sa apara suma si diferenta. Trebuie musai multiplicare. Dar de unde e multiplicarea, daca in mixerul unui receptor semnalele RF si de la oscilatorul local par insumate? Demonstratia e putin mai complicata si implica dezvoltarea in serie Taylor a caracteristicii exponentiale a tranzistorului. Aplicand suma a doua semnale la intrarea unui circuit neliniar (exponential sau de gr 2 la tranzistoarele cu efect de camp), undeva apare un produs si mai departe suma si diferenta. Pot intra in detalii daca exista interes.

Stima!

Totul e valabil doar pentru mixarea semnalelor, cu "inmultirea" de rigoare... nu si in cazul functionarii in paralel a surselor de tensiune alternativa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări