Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate modifica acest egalizator?


alexcore

Postări Recomandate

Pentru un proiect am nevoie de o procesare a sunetului mai personalizata, si anume un boost in frecventele joase intre aproximativ 25 si 65hz. Am cautat si mare lucru nu am gasit, mai ales ca vreau o solutie cat mai simpla (si sa evit procesoarele de sunet digitale (DSP) care sunt si costisitoare). Asa ca am gasit acest modul egalizator pe cinci benzi. Din descriere rezulta ca potentiometrele afecteaza urmatoarele frecvente: 100, 400, 800, 4000, 10000hz.

 

Intrebarea mea: este posibil ca aceste frecvente sa fie modificate, de exemplu in 25, 40, 60, 80, 100hz prin schimbarea valorilor rezistentelor si condensatorilor de pe placa? Atasez imagini cu aceasta. Integratele folosite, din cate vad sunt 4558D JAC 1812E

100HZ, 400HZ, 800HZ, 4KHZ, 10KHZ.jpg

4558d jrc 1812e 2.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • alexcore

    3

  • sesebe

    2

  • Mircea

    2

  • Усилитель

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se pot recalcula. Tu ai placa din poza sau vrei sa o cumperi? 

 

ESP are schema asta: https://sound-au.com/project197.htm. Simplu de facut, dar cu un singur potentiometru. 

 

Daca vrei sa fie mai multe, tot ESP are pe pagina lui alte exemple. Cu calcule cu tot. 

 

Un DSP nu mai e asa de scump. In plus, ai si alte functii disponibile la pachet. 

Link spre comentariu

Trebuie schema cu tot cu pozitionarea pieselor pe placa si apoi trebuie recalculate valorile componentelor la modul avansat, adica nu doar frecventele ci si factorul de calitate (Q) la fiecare filtru in parte pt a configura latimea de banda potrivita.

Degeaba setezi ca prima frecventa sa fie 25Hz daca la manevrarea potentiometrului se regleaza si frecventa de 40Hz in proportie de 85%, ca exemplu.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Unul de-a gata....60 lei.

https://www.banggood.com/Low-Pass-Filter-Bass-Subwoofer-Preamp-Amplifier-Board-Single-Power-DC-9-32V-Preamplifier-with-Bass-Volume-Adjustment-p-1739052.html?utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_organic&gmcCountry=RO&utm_content=minha&utm_campaign=minha-ro-en-pc&currency=RON&cur_warehouse=CN&createTmp=1&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_bgs&utm_content=dcr&utm_campaign=dcr-ssc-ro-en-forup-0806&ad_id=537736912709&gclid=CjwKCAjw-sqKBhBjEiwAVaQ9a4EZ7lWjgcvrPnhQdhDBkSTzYWJ2tj0NZgUQcp7ee3zJQ9SQBm01VxoCKPoQAvD_BwE

 

3152fa7c-45ca-41c4-92e4-ca93be0ac985.jpg

 
Features:
 
Power supply voltage: DC 9V-32V single power supply
Dual channel input, subwoofer output, then the output amp|ifier,can not directly connected to the speaker
The multi-stage filter, better bass effect
The phase adjustable
Potentiometer from left to right: frequency adjustment, bass volume control
The cut-off frequency: 22Hz-240Hz
Potentiometer shaft center to center spacing: 3cm
PCB Size: 62 9* 26.5mm
Audio input: mono or two-channel
Audio output: Mono(connect with amplifier)
 
Daca vrei sa construiesti altul ,instructiuni :
image002.gif
sau :
articles-articles-20hz-to-200hz-variable
Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Multumesc mult pentru ca v-ati facut timp sa-mi raspundeti! 

 

Mircea: Nu, inca nu am comandat placa dar pare a fi o solutie pt ce am nevoie, daca spui ca, teoretic cel putin, se poate modifica. Nu am schema dar cineva priceput in domeniu cred ca poate sa-si dea seama destul de usor pe unde duc traseele, pare destul de simplu.

Cred ca am nevoie de un egalizator cu mai multe benzi pt ca am facut o simulare din software (Equalizer APO pt Windows) si nu am obtinut sunetul dorit doar cu un singur peaking filter (echivalent cu un potentiometru cred). Indiferent de Q-ul setat, fie amplfica o gama prea larga - se ducea in upper/midbass - fie prea ingusta. Sigura simulare care a dat rezultate a fost in modul graphic equalizer cu mai multe benzi ajustate separat pana pe la 60-80hz, iar restul lasate pe zero.

Personal nu as putea sa construiesc un circuit de la zero. De fapt, nici nu cred ca as putea inlocui acele SMD-uri de pe modul, neavand un letcon potrivit pt acestea. De aceea am zis intai sa vad ce este gata construit pe care mai apoi sa-l modific (eu sau altcineva) nevoilor mele.

 

Ce DSP-uri ai recomanda? Stiu de MiniDSP dar este prea scump pt proiectul meu (cel putin varianta HD, varianta simpla nu cred ca are output suficient dar poate ma insel), stiu de cel de la Dayton audio si Sure Electronics pe care il si detin dar care mi-a cam mancat nervii. Se conecta greu la PC cu interfata pe care o aveam la vremea aceea, softul Sigma studio nu e cel mai user friendly, plus ca semnalul audio e convertit din analog in digital si apoi iar analog iar semnalul final este destul de slab care necesita un preamp. De asta as prefera o varianta simpla, analogica mai ales pt ca pana la urma ce vreau eu nu e foarte sofisticat.

 

Sesebe: Are sens ce spui. Evident ca nu am schema de la modulul asta chinezesc, nici macar cati dB taie sau amplifica nu e specificat in descriere. Pot doar spera ca un electronist priceput isi poate da seama cu ce se mananca. In datasheetul integratului, poate este specificat in ce fel valorile componentelor modifica raspunsul? 

 

Усилитель: Multumesc pt link-uri si scheme. Din pacate un low pass filter nu-mi foloseste, am nevoie de gama completa de frecvente dar cu zona de 25-65Hz amplificata.

Editat de alexcore
Link spre comentariu

Varianta simpla (2x4) are egalizator cu 5 benzi. Practic poti face ce vrei tu cu plug-in-ul 2x4 advanced.

 

Uite aici (am pus toate amplificarile la 16 si Q la 50 ca sa apara bine cocoasele). Q variaza intre 0,5 si 50.

uQaC992.png

 

Modificarea unui produs cumparat va implica scoaterea schemei, recalcularea, si gasirea pieselor de valori care ies din calcule (puse in serie, paralel, mixt). Dupa aia vine problema cu ajustarea dupa ureche.

 

Cu DSP iesi mult mai repede la liman si, repet, ai si alte functii. Plug-in-ul de mai sus vine cu toata partea de crossover, egalizare in caz ca vrei 2 sub-woofere, egalizator cu 5 benzi pe semnalul de intrare, 5 benzi pe iesire, intarzieri, limitator. Iesirea, ca si intrarea, sunt de 1Vrms - adica destul.

 

LE: M-am uitat pe ca poate si Dayton, pai de ce nu a mers? Ca are de unde, tot ce vrei.

 

 

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Daca instalarea iti permite si vrei sa mergi pe analogic, atunci iesi mai repede cumparind un egalizor pe 30 de benzi (1/3 din octava), cum ar fi cele de aici (scuzati nu vreau sa fac reclama - doar ca exemplu). Standard frecventele de lucru pt un astfel de egalizor sint: 

HZ:20/25/31.5/40/50/63/80/100/125/160/200/250/315/400/500/630/800/1K/1.25K/1.6K/ 2K/ 2.5K/3.15K/4K/5K/6.3K/8K/10K/12.5K/16K/20K.

O imagine graitoare. 

20Hz-60Hz    Sub-bass
60Hz-200Hz    Bass
200Hz-600Hz    Lower mids
600Hz-3kHz    Mids
3kHz-8kHz    Upper mids
8kHz-20kHz    Highs

Totusi un astfel de egalizor nu-i simplu de setat corect dar poate face minuni, indiferent ca-i analogic sau digital.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Sustin si eu variantele cu egalizatoare pe 30/31 benzi. Chiar si modelele de la Behringer (culmea...) . Le gasesti si sh cu 3-400 lei. Am folosit asa ceva in trecut. Iti permit maxim cam +/- 15dB profunzime amplificari/atenuari pe frecventa de lucru, ceea ce ar trebui sa fie suficient. Daca nu e, ar trebui sa cauti problema in alta parte. 

Daca redai muzica de pe pc sau folosesti un pc in lantul audio, poti folosi Equalizer APO, il gasesti pe net. E un egalizator parametric (printre altele) ce face o treaba absolut decenta. 

Link spre comentariu

Am un Behringer FBQ800 dar nu sunt complet multumit de rezultat. Mult sub cea mai mica banda (63Hz) nu prea amplifica, ideal centrul cocoasei as vrea sa fie pe la 45Hz. Alt EQ mai mare sau conectat la retea nu pot folosi. Cum spuneam intr-un post anterior, stiu de Equalizer APO, il folosesc pt simulari. Excelent program intr-adevar, mai ales ca-i gratuit.

 

Mircea: Nu DSP-ul de la Dayton il am ci de la Wondom (Sure electronics) care cred ca este identic cu Dayton doar PCB-ul este negru. Acum cativa ani cand m-am jucat cu el am intampinat multe probleme, in principal pt ca foloseam o interfata pc diferita de ce ofera ei acum special pt DSP-ul lor (DSPB-ICP1), altceva nu era la vremea aia. Plus ca softul Sigma studio e foarte complex (cel putin in comparatie cu ce ofera MiniDSP de exemplu).

 

Cred ca pana la urma tot cu DSP voi incerca. Fie cu MiniDSP, fie mai probabil cu pachetul complet dsp+amp+bluetooth de la Sure electronics modelul AA-JA33286. Cu tot cu interfata de programare probabil ca ma ajunge cat un MiniDSP dar aici am tot pachetul intr-o singura placa. Ma tem doar sa nu am ceva zgomot de fond ridicat, si desigur, cum spuneam mi-e groaza de softul lor dar pana la urma cred ca ma descurc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări